Vyhrážky smrťou J. K. Rowlingovej pod tweetom o pobodanom Rushdiem vyšetruje polícia

Polícia vyšetruje výhražný odkaz, ktorý pod príspevkom na twitteri dostala autorka ságy o kúzelníckom učňovi Harrym Potterovi, J. K. Rowling.

16.08.2022 08:36
Books-JK Rowling Foto: ,
Autorka J.K. Rowling.
debata

Jeden z užívateľov tejto sociálnej siete spisovateľke pohrozil, že je ďalšia v rade po spisovateľovi Salmanovi Rushdiem, ktorého v piatok v Spojených štátoch pri verejnom vystúpení pobodal 24-ročný muž. Informoval o tom The Guardian.

Salman Rushdie Čítajte viac Rushdie už nepotrebuje pľúcnu ventiláciu a dokáže hovoriť

„Desivé správy. Cítim sa teraz veľmi zle. Nech je v poriadku,“ napísala v piatok po incidente na twitteri Rowlingová. „Nebojte sa, ste ďalšia na rade,“ reagoval Mier Ásif Asíz, ktorý podľa popisu na twitteri žije v pakistanskom Karáčí.

Rowlingová jeho komentár zdieľala a poďakovala všetkým, ktorí jej poslali podporné správy. „Polícia je zapojená (bola zapojená už pri iných hrozbách)“ napísala autorka. „Obdržali sme hlásenie o internetovej vyhrážke, ktorú policajti vyšetrujú,“ reagoval hovorca škótskej polície.

Salman Rushdie Čítajte viac Vydavateľ Juraj Heger: Radi vydáme aj nový Rushdieho rukopis

Rovnaký účet na twitteri zdieľal aj príspevky chváliace 24-ročného Hadiho Matara, ktorý Rushdieho pobodal pri vystúpení vo vzdelávacom centre na západe amerického štátu New York. Muž bol zadržaný, ale vinu popiera. Spisovateľa už lekári odpojili od ventilátora, dokáže hovoriť, zostáva ale v kritickom stave.

Salman Rushdie Čítajte viac Spisovateľa Rushdieho pobodali v New Yorku, útočníka zadržali

Účet užívateľa bol zablokovaný a spoločnosť Twitter pod oznámením uviedla, že pozastavuje účty, ktoré porušia pravidlá. Rowlingová predtým prevádzkovateľa rovnomennej sociálnej siete vyzvala na prijatie opatrení. Spisovateľka sa cez víkend sťažovala, že podľa Twitteru pod príspevkom nedošlo k žiadnemu porušeniu pravidiel.

Šéfovia spoločnosti Warner Bros Discovery (WBD), ktorá stojí za filmovými adaptáciami série o Harrym Potterovi vo vyhlásení uviedli, že dôrazne odsudzujú vyhrážky adresované autorke. „Stojíme na jej strane a na strane všetkých autorov, rozprávačov a tvorcov, ktorí odvážne vyjadrujú svoju kreativitu a názory. WBD verí v slobodu prejavu, pokojnú diskusiu a podporu tých, ktorí ponúkajú svoje názory vo verejnom prostote,“ uviedli vo vyhlásení.

„V súvislosti s nezmyselným násilným činom v New Yorku sme v myšlienkach so Salmanom Rushdiom a jeho rodinou. Spoločnosť dôrazne odsudzuje akúkoľvek formu vyhrážania, násilia alebo zastrašovania v prípadoch, keď sa názory, presvedčenia a myšlienky môžu líšiť,“ stálo vo vyhlásení.

Rowlingová je jednou z množstva spisovateľov, ktorí vyjadrili o Rushdieho obavy, vrátane Neila Gaimana, Stephena Kinga a Williama Dalrymplea, ktorí útok popísali ako „strašný deň pre literatúru, slobodu slova a pre autorov po celom svete“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie #J.K. Rowlingová

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Nato aby ste mohli pomáhať ľuďom okolo seba musíte byť silný.
Sami zo seba budete mať lepší pocit keď všetko...