Aj 25 rokov po smrti je princezná Diana ikonou! Monarchiu zmenila zásadným spôsobom

Z niekdajšej rozprávkovej princeznej vyrástla Diana v mladú ženu, ktorej názory a postoje otriasli britskou monarchiou.

31.08.2022 00:00
Princess Diana Legacy Foto: ,
Princezná Diana a a kráľovná Alžbeta II. v roku 1987.
debata (8)

Po svadbe s následníkom trónu princom Charlesom sa z nej stala svetová celebrita – milujúca a moderná matka, fotogenická a plná empatie k osudom druhých. Svoje postavenie využívala na obranu tých najchudobnejších. Ale v súkromí trpela bulímiou, nedostatkom lásky svojho manžela a nezáujmom zvyšku kráľovskej rodiny. O svojich problémoch hovorila a po rozvode s Charlesom ju pred 25 rokmi, 31. augusta 1997, zastihla tragická smrť pri autonehode v Paríži. Dodnes zostáva ikonou noblesy, súcitu a pomoci druhým.

1982: Princ Charles a princezná Diana s ich...
1994: princezná Diana spolu so synom, princom...
+6Rok 1982: Princezná Diana pózuje so svojím...

Vo svojom živote prelomila Diana niekoľko tabu. Dokázala verejne hovoriť o svojej depresii a pokusoch o samovraždu, čím spôsobila, že mentálne choroby už nie sú v Británii tabu. Podaním ruky chorému pacientovi na AIDS zabránila fámam, že sa táto choroba šíri jednoduchým dotykom. Rozumela ľuďom v zúfalej životnej situácii a snažila sa im pomôcť. Okrem iného viedla kampane za zákaz nášľapných mín a pripisuje sa jej podiel na vzniku zmluvy o medzinárodnom zákaze používania týchto mín. Dodnes zostáva jednou z najpopulárnejších postáv britskej kráľovskej rodiny a má vplyv na mladšie generácie jej členov.

zväčšiť Princ Charles a nevesta Diana v roku 1981. Foto: SITA/AP
Princess Diana Legacy Princ Charles a nevesta Diana v roku 1981.

Mladá aristokratka Diana nemala ani dvadsať rokov, keď sa v júli 1981 vydala za Charlesa, ktorý bol o dvanásť rokov starší. Rozprávkovú svadbu učiteľky z materskej škôlky s následníkom trónu v katedrále svätého Pavla sledovalo 750 miliónov ľudí. Rozprávka ale nemala dlhé trvanie, pár sa čoskoro odcudzil. A britské bulvárne denníky si patrične vychutnali rozpad tohto manželstva, ktoré skočilo rozvodom v roku 1996. Princ Charles po celý čas udržoval styky s Camillou, ktorú Diana prezývala „rotvajler.“ Nakoniec sa s ňou v roku 2005 oženil. Camilla patrí k osobám blízkym kráľovnej Alžbete II.

Otvorenosť Diany a jej politicky nekorektné vety typu „v manželstve s Charlesom sme boli celý čas traja, takže tam bolo celkom tesno“, pôsobili na kráľovskom dvore hotové zemetrasenie. V bestselleri Diana: jej pravdivý príbeh napríklad detailne popísala, aká bola osamelá, ako sa pokúšala o samovraždu a tiež si rezala ruky žiletkami, ako trpela bulímiou a nevedela, ako ju liečiť a ako sa raz, zúfalá z Charlesových večných odchodov a tehotná, vrhla pred zrakmi kráľovnej zo schodov. Táto kniha novinára a životopiscu Andrewa Mortona sa predáva aj tri desiatky rokov po prvom škandalóznom vydaní, v ktorom Diana v roku 1992 prvýkrát v tisícročnej histórii kráľovského majestátu podala detailné informácie o jeho odvrátených stránkach.

zväčšiť Princezná Diana a Dodi Fayed v roku 1997. Foto: SITA/AP, Patrick Bar
AP Was There Diana’s Final Hours Princezná Diana a Dodi Fayed v roku 1997.

Prerod Diany z mladučkej dievčiny z aristokratickej rodiny na fascinujúcu, zrelú a globálne prospešnú ikonu sledoval celý svet, jej otvorenosť ovplyvnila postoj bežných Britov ku kráľovskej rodine a prispela aj k zmene monarchie ako takej. V roku 1993 vydala kráľovná Alžbeta II. vyhlásenie, že ona a princ Charles budú platiť dane a že ďalším niekoľkým členom kráľovskej rodiny sa od toho roku prestane vyplácať pravidelná renta.

Po rozvode Diany a Charlesa boli synovia William a Harry odovzdaní do striedavej starostlivosti. V lete roku 1997 sa v tlači objavili prvé zmienky o vzťahu Diany s egyptským milionárom Dodim Al Fayedom. Práve s ním sedela na konci augusta v Paríži v čiernom mercedese, ktorého vodič sa snažil uniknúť dotieravým fotografom. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že bol podnapitý, išiel príliš rýchlo a stratil kontrolu nad riadením. Vo veľkej rýchlosti narazil do mostného piliera. Vodič a Dodi Al Fayed zomreli okamžite, princezná neskôr po prevoze do nemocnice.

Smrť zastihla Dianu na vrchole síl a v rovnakom veku ako americkú herečku Marilyn Monroeovú. Pred Kensingtonským palácom boli položené milióny kvetov, ulice Londýna zaplnili v deň jej pohrebu ohromné davy ľudí a jej blízky priateľ, spevák Elton John, spieval pieseň Svieca vo vetre s upraveným textom, ktorú pôvodne venoval práve Marilyn.

Diana po rozvode s Charlesom oficiálne prestala patriť do kráľovskej rodiny, kráľovná Alžbeta II. teda po jej smrti odmietala princeznej prejaviť pocty, ktoré by jej patrili, ak by tam ešte patrila. To však Briti, smútiaci nad smrťou mimoriadne obľúbenej princeznej, niesli veľmi zle a kráľovná nakoniec ustúpila. Zosnulej princeznej vzdala hold v televíznom prejave a tiež sa verejne uklonila pred jej rakvou.

Pozrite si video – medailónik princa Williama.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Niekoľkoročné vyšetrovanie nehody jednoznačne nepreukázalo cudzie zavinenie, milovníci konšpiračných teórií však majú na vec iný názor. Príbeh Diany sa stal námetom mnohých literárnych i filmových diel, v poslednom čase ho pôsobivo zachytil ocenený britský seriál Koruna (The Crown) z produkcie streamovacej platformy Netflix.

Prečo je princ William miláčikom verejnosti? Tu sú jasné dôvody!

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Mediálna pozornosť, ktorá nakoniec stála Dianu život, bola „nekorektná“ viackrát. Vlani v máji sa britská televízna stanica BBC ospravedlnila za spôsob, akým si v roku 1995 zaistila rozhovor s princeznou, v ktorom prvýkrát odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s Charlesom.

Pozrite si video: Najkrajšie kráľovské róby

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Rok 1982: Princezná Diana pózuje so svojím...
1982: Princ Charles a princezná Diana s ich...
+221991: princ William počas návštevy St. James...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #úmrtie #princezná Diana

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...