Žijem s jednou mamičkou a s druhou mamičkou! Lesbický pár v animáku Prasiatko Peppa sa postaral o rozruch

Britský animovaný seriál Peppa Pig, známy ako Prasiatko Peppa, patrí k najznámejším a najobľúbenejším kresleným seriálom pre deti na svete.

08.09.2022 10:07
prasiatko peppa Foto:
Počas epizódy s názvom Families (Rodiny) sa prasiatko Peppa zoznámilo s ľadovou medvedicou Penny, ktorá má dve mamičky.
debata

Rozhodnutie tvorcov predstaviť v seriáli prvý pár rovnakého pohlavia preto vzbudilo rozruch, píše spravodajský server BBC News.

Počas epizódy s názvom Families (Rodiny), ktorú v utorok prvýkrát odvysielala stanica Channel 5, sa prasiatko Peppa zoznámilo s ľadovou medvedicou Penny, ktorá má dve mamičky. „Žijem s jednou mamičkou a s druhou mamičkou. Jedna mamička je doktorka a druhá mamička varí špagety,“ povedala medvedica svojmu kamarátovi pri kreslení rodinného portrétu.

Program, ktorý vytvorili britskí animátori Mark Baker a Neville Astley, sa vysiela od roku 2004. Je to prvýkrát v jeho osemnásťročnej histórii, kedy sa v ňom objavil pár rovnakého pohlavia. Diel bol odvysielaný dva roky po tom, čo na jednej americkej webovej stránke vznikla petícia v prospech rovnopohlavnej rodiny v seriáli, ktorá nazbierala takmer 24 000 podpisov.

Labková patrola Čítajte viac Detský seriál Labková patrola sme nezrušili, odkazujú tvorcovia napriek vyhláseniu Bieleho domu

„Deti sledujúce seriál Prasiatko Peppa sú vo vnímavom veku. Vylúčenie rovnopohlavných rodín ich naučí, že normálne sú iba rodiny s jedným rodičom alebo s dvoma rodičmi rôzneho pohlavia,“ napísali tvorcovia petície.

Šéf komunikácie a vonkajších vzťahov charitatívnej organizácie Stonewall, ktorá sa zaoberá právami komunity LGBTQ (lesieb, gayov, bisexuálov a transgenderových ľudí), označil pohľad na rodinu rovnakého pohlavia vo fiktívnom mestečku Peppatown za „fantastický“.

„Mnohí z tých, ktorí sa na program pozerajú, majú dve mamičky alebo dvoch oteckov a pre rodičov a deti to bude veľmi znamenať, že ich skúsenosti sú zastúpené v takej kultovej detskej relácii,“ povedal Robbie de Santos.

Prasiatko Peppa nie je zďaleka prvou detskou reláciou, v ktorej sa objavujú páry rovnakého pohlavia. Americký kreslený seriál Arthur, určený deťom vo veku od štyroch do ôsmich rokov, si získal uznanie už v roku 2019 po tom, čo počas 22. série ukázal svadbu dvojice gayov.

tom hanks Čítajte viac Tom Hanks by už gaya vo filme Philadelphia nehral. A ani Forresta Gumpa

K ďalším populárnym kresleným seriálom, ktoré sa dotýkajú vzťahov medzi príslušníkmi komunity LGBTQ, patrí Adventure Time, známy ako Čas na dobrodružstvo a Steven Universe. Obaja tiež pochádzajú z USA, ale sú určené divákom od desiatich rokov.

Po odvysielaní posledného dielu Prasiatka Peppy s medvedicou Penny a jej dvoma mamičkami sa na twitteri podľa BBC strhla vášnivá debata „Lesbičky v Prasiatku Peppa… nemôžu byť detské programy len pre deti?“ napísal jeden z užívateľov. „No čo by ste povedali? Moje deti videli prvý rovnopohlavný pár v Prasiatku Peppa a svet sa nezrútil,“ odvetil ďalší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prasiatko Peppa

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...