Nešťastná chyba či medzinárodné faux pas? Princeznej Mary odobrali pozvánku na pohreb kráľovnej

Na štátny pohreb kráľovnej Alžbety II., ktorý sa konal v pondelok v Londýne, bolo pozvaných asi 2000 hostí z celého sveta.

21.09.2022 09:09
Denmark Royals Foto: ,
Vojvodkyňa Kate (dnes už princezná z Walesu) a dánska princezná Mary v Kodani - archívny záber.
debata (4)

16. septembra priniesli svetové agentúry správu o zozname hostí s menami, ktorým boli odoslané pozvánky. V zverejnenom zozname sa pri Dánsku objavili tri mená – kráľovná Margaréta, korunný princ Frederik a korunná princezná Mary, jeho manželka.

zväčšiť Zľava: Pohreb bristkej kráľovnej - švédsky kráľ... Foto: SITA/AP, Gareth Fuller
Britain Royals Funeral Zľava: Pohreb bristkej kráľovnej - švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv, dánsky princ Frederik a dánska kráľovná Margaréta.

Ako uviedol dánsky kráľovský palác, rodina pozvanie potvrdila v správe 13. septembra, následne už agentúry pracovali s touto informáciou, ako uvádzajú zahraničné médiá, okrem iných 7news.com.au.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

Až v deň pohrebu kráľovnej, 19. septembra, potom dánska kráľovská rodina zverejnila druhé vyhlásenie o účasti, v ktorom už princezná Mary spomenutá nebola.

Britské ministerstvo zahraničia oficiálne potvrdilo „nešťastnú chybu“, a vydalo „hlboké“ ospravedlnenie dánskej kráľovskej rodine po tom, čo odvolalo pozvanie princeznej Mary na pohreb kráľovnej Alžbety II. Ministerstvo sa v tejto veci odvolalo aj na množstvo odoslaných pozvánok vo veľmi krátkom čase.

724223715 Čítajte viac Musíš... Roztomilé video, kedy Charlotte poúča svojho brata o etikete počas pohrebu! Pozrite si ho

Kráľovský korešpondent Jacob Heinel Jensen neskôr informoval, že dánska kráľovská rodina nebola „nadšená“ z tohto kroku na poslednú chvíľu. Kráľovná Margaréta napriek tomu odcestovala so synom do Veľkej Británie, kde sa rozlúčila s kráľovnou Alžbetou II. Hovorca britského ministerstva zahraničia vyhlásil, že pozvanie pre princeznú Mary bolo „chybou“, keďže hlavy štátov si mohli priviesť len jedného hosťa.

Napriek „údajnému“ limitu dvoch hostí na pohrebe napríklad Holandsko zastupovali kráľ Viliam Alexander, kráľovná Maxima aj kráľova matka, princezná Beatrix. Španielsko zastupovali kráľ Felipe VI., kráľovná Letizia spolu s bývalým kráľom Juanom Carlosom I. a jeho manželkou Sofiou.

Najdlhšie čakajúci a najtvrdšie pracujúci! Aká bola cesta Karola III. k trónu?
Pozrite si vo videu s názvom: Kráľ Karol III. – Najdlhšie čakajúci následník trónu v dejinách.

Najdlhšie čakajúci a najtvrdšie pracujúci! Aká bola cesta Karola III. k trónu?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Manželky britských princov Williama a Harryho,...
Manželky britských princov Williama a Harryho,...
+10Sophie, grófka z  Wessexu a vojvodkyňa Meghan...

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...