Kráľ Karol III. chce ulahodiť Britom! Lacnejšia korunovácia a... toto sa členom kráľovskej rodiny páčiť nebude!

Dátum korunovácie britského kráľa Karola III. zatiaľ nebolo oznámený, očakáva sa, že sa uskutoční na jar alebo v lete budúceho roka.

22.09.2022 08:32
Kráľ Karol III. a princezná Anne Foto: ,
Kráľ Karol III. a princezná Anne - jeho sestra, ktorá tiež zostane aktívnou členkou kráľovskej rodiny a bude platená z verejných financií.
debata (5)

Keďže sa jedná o štátnu udalosť, bude financovaná z verejných prostriedkov. Nový kráľ preto údajne plánuje usporiadať korunovačný ceremoniál, ktorý bude kvôli kríze rastúcich životných nákladov lacnejší ako ten jeho matky, zosnulej kráľovnej Alžbety II. Uviedla to v stredu stanica Sky News.

Hoci dátum korunovácie zatiaľ nebol stanovený, mala by byť kratšia a lacnejšia ako kráľovnina v roku 1953. Bulvárnemu denníku Daily Mirror to povedal zdroj oboznámený so situáciou. Obrad pre kráľovnú Alžbetu stál celkom 1,57 milióna libier, čo zodpovedá dnešným 46 miliónom libier.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

„Kráľ si je veľmi dobre vedomý problémov, ktoré pociťujú súčasní Briti. Bude preto dbať na to, aby sa uskutočnilo jeho prianie, že hoci by korunovačný ceremoniál mal zostať v súlade s dlhoročnými tradíciami minulosti, mal by tiež reprezentovať monarchiu v modernom svete,“ povedal zdroj denníku.

Alžbeta II. (96) Čítajte viac Toto je posledný portrét kráľovnej Alžbety II.! Lúči sa nákazlivým smiechom, výnimočný je aj šperk na šatách

Server britského denníka The Daily Telegraph v stredu uviedol, že korunovácia Karola III. bude „kratšia, skoršia, menej nákladná a bude viac odrážať rôzne spoločenské skupiny a vyznania“. Podľa serveru by na obrad mohlo byť pozvaných okolo 2000 hostí, pričom medzi zhromaždenými budú „uprednostnení predstavitelia Spoločenstva (Commonwealth) a rôznych náboženstiev“.

zväčšiť Kráľovná Alžbeta II. na snímke z roku 1949,... Foto: SITA/AP
Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II. na snímke z roku 1949, ešte ako princezná.

Kráľovná Alžbeta II. bola korunovaná až po 16 mesiacoch od smrti svojho otca, Juraja VI. Niektoré britské médiá preto špekulujú, že by kráľ Karol mohol byť korunovaný v rovnaký deň, teda 2. júna 2023, pri príležitosti 70. výročia od korunovácie svojej matky.

Očakáva sa, že kráľ Karol III. tiež zníži počet členov kráľovskej rodiny, ktorí sú aktívni vo verejnom živote a teda platení z verejných prostriedkov. Tento plán podporujú dve tretiny obyvateľov Británie, ukázal prieskum verejnej mienky Savanta ComRes, ktorý si objednal bulvárny denník Daily Express.

princ Harry, princ William Čítajte viac Bratia William a Harry spojení smútkom za babičkou: No toto je znak, že mladší princ je 'vydedencom'

Počet aktívnych členov monarchie by sa znížil na sedem z aktuálnych 11. Vedľa Karola III. a jeho kráľovnej manželky Camilly, by to bol následník trónu princ William s manželkou Kate, Alžbetina dcéra Anne a jej brat princ Edward s manželkou grófkou Sophiou.

O postavenie aktívneho člena by mal prísť princ Richard s manželkou Birgitte, vojvoda a vojvodkyňa z Gloucesteru, ktorí síce nie sú verejnosti až takí známi, ale aj vďaka tomu, že Richard bol bratrancom kráľovnej Alžbety, bol aktívny vo viacerých oficiálnych aktoch. Čiastočne aktívna bola aj princezná Alexandra z Kentu a jej manžel – Sir Tim Lawrence. Už pred pár mesiacmi prišiel o aktívnu „funkciu“ princ Andrew a jeho dve dcéry, princezné Beatrice a Eugenie a, samozrejme, princ Harry s manželkou Meghan a ich potomkami.

zväčšiť Archívna fotografia aktívnych a čiastočne... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Britain Zástupcovia britskej kráľovskej rodiny na balkóne Buckinghamského paláca. Archívna fotografia aktívnych a čiastočne aktívnych zástupcov britskej kráľovskej rodiny ešte so žijúcou kráľovnou Alžbetou II. na balkóne Buckinghamského paláca. Ich počet sa výrazne zredukuje.

Kráľ teraz v súkromí smúti nad stratou svojej matky. V utorok preto so svojou manželkou odletel do Škótska. Hoci sa počas smútku, ktorý bude kráľovská rodina držať do pondelka 26. septembra, nebude zúčastňovať na žiadnych verejných akciách, už teraz plní niektoré ústavné povinnosti a podpísal rad vymenovaní ministrov.

Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia Čítajte viac Kráľovná Letizia, princezná Charlene či krásna Rania z Jordánska - európski králi, cisár aj šejk vzdali úctu Alžbete II.

Kráľovná bola uložená k poslednému odpočinku v pondelok večer pri súkromnom obrade za účasti kráľa a kráľovskej rodiny, ktorý nasledoval po jej štátnom pohrebe vo Westminsterskom opátstve a pohrebnom obrade vo Windsore.

VIDEO: Kráľ Karol III. Najdlhšie čakajúci následník trónu v dejinách

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #korunovácia #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...