Marilyn Monroe - symbol pôvabu so smutným osudom umrel pred 50 rokmi

Zmyselné krivky dokonalého tela Marilyn Monroe fascinujú aj po polstoročí od jej smrti. Život oslnivo pôvabnej herečky mal však veľmi ostré hrany.

04.08.2012 08:00
debata
Herečka Marilyn Monroe na slávnej fotografii z... Foto: SITA
Film Five Most-Monroe-3963772a6048423e896e09c310e4c89a Herečka Marilyn Monroe na slávnej fotografii z filmu Slamený vdovec.

Z ťažkého detstva ju život vyniesol na vrchol slávy, ale žiadnu idylu neprežívala ani tam. Estetická ikona bojovala s depresiami a nadmerné užívanie liekov sa jej nakoniec stalo osudným: pred pol storočím, 5. augusta 1962, zomrela v Los Angeles v mladom veku 36 rokov.

Predčasný koniec premenil herečku v legendu, stala sa predmetom zbožňovania, špekulácií, politických intríg, módy a mýtov, prenikla do popkultúry. Elton John jej napísal clivú pieseň. Boli o nej popísané stohy papiera a fenomén jej existencie udivuje dodnes. Niet divu.

Herečka Marilyn Monroe na nakrúcaní filmu Páni...
Herečka Marilyn Monroe na slávnej fotografii z...
+15Herečka Marilyn Monroe (vpravo) na stretnutí s...

Detstvo strávila Norma Jean Mortensonová, dcéra neznámeho otca a duševne chorej matky, narodená 1. júna 1926, striedavo v sirotincoch a rodinách pestúnov. V šestnástich sa prvýkrát vydala a vzápätí potom jej pôvab objavil prvý fotograf. Stala sa z nej „pin-up girl“, ktorej fotky si americkí vojaci lepili na dvierka skriniek. Nafotila akty do kalendára a vzniknutá aféra jej poslúžila ako dobrá reklama.

A potom sa rozžiarili svetlá rámp. Hneď v úvode kariéry vytvorila dve zaujímavé postavy. Vyšinutosť v úlohe psychopatickej vychovávateľky detí Nell v ponurom filme Neobťažuj sa klopaním jej náramne pristala. V druhom filme Niagara bola chladnokrvnou a záletnou Rose. Film sa vyznačuje najdlhším záberom ženskej chôdze v dejinách kinematografie a MM si pre natočenie scény údajne odrezala podpätok pri pravej topánky o centimeter, čím získala povestné vlnenie bokov pripomínajúce pohyb piestov.

Fotografia z októbra 1956 zachytáva Marilyn... Foto: SITA
Marilyn Monroe-Photo Gallery Fotografia z októbra 1956 zachytáva Marilyn Monroe a jej manžela Arthura Millera počas posledných dní nakrúcania filmu Princ a tanečnica.

Ďalšie snímky (Muži majú radšej blondínky, Ako si vziať milionára) sa už niesli v znamení rolí atraktívnej prihlúplej blondínky. K nim sa pridalo polročné divoké manželstvo so svetovou baseballovou jednotkou Joeom DiMaggiom v roku 1954. „MM“ mala väčšie ambície.

„Chcem sa stať skutočnou umelkyňou a nevyvolávať len erotické chúťky. Nechcem, aby ma publiku predávali ako celuloidové afrodiziakum.“ Utiekla do New Yorku študovať herectvo a s fotografom Miltonom Greenom založila vlastnú spoločnosť Marilyn Monroe Production na výrobu filmov, v ktorej produkcii potom vznikol film Princ a tanečnica.

Herečka Marilyn Monroe (vpravo) na stretnutí s... Foto: SITA
Marilyn Monroe-Photo Gallery-2e056cfbe042401298354c78d7139e39 Herečka Marilyn Monroe (vpravo) na stretnutí s britskou kráľovnou Alžbetou II. v roku 1956.

To už bola vydatá za dramatika Arthura Milera, ktorý kvôli nej opustil ženu a dve deti. A ona kvôli nemu konvertovala k judaizmu. Potom prišla ponuka na film Niekto to rád horúce, Artur ju prehováral, a ona zúrila, nebude hrať ďalšiu úlohu hlúpej ženskej, čo nerozozná mužov od dievčat. Nakoniec ale kývla.

Pri nakrúcaní na ňu často museli čakať hodiny, vyslúžila si povesť nezodpovednej, rozmaznanej a neznesiteľnej hviezdy. Napriek všetkému utrpeniu hercov a štábu sa snímka z roku 1959 s Jackom Lemmonom a Tonym Curtisom stala kasovým trhákom, úloha Sugar je jej najznámejšou rolou.

Po filme Mustangi (1961) zomrel jej filmový partner Clark Gable na infarkt a jeho žena ju obvinila z toho, že svojimi rozmarmi počas filmovania prispela k jeho smrti. Nasledovala nešťastná aféra s bratmi Kennedyovcami. Začalo sa hovoriť o jej kontaktoch s FBI. „Vo mne je veľa ľudí. Ide z nich na mňa hrôza.“ Sama, opustená, sa rúcala do zúfalstva, nemohli byť v práci a utekala k utišujúcim prostriedkom: „Kariéra je báječná vec, ale keď je v noci zima, človek sa k nej nemôže pritúliť.“

Herečka Marilyn Monroe na nakrúcaní filmu Páni... Foto: SITA
Marilyn Monroe Herečka Marilyn Monroe na nakrúcaní filmu Páni majú radšej blondínky.

Zážitky z traumatizujúceho detstva sa jej vracali v podobe psychických porúch a dyslexia, ktorá ju obťažovala pri štúdiu scenárov. A tak sa utiekala k liekom stále častejšie a viac.

Jej koniec dodnes sprevádzajú pochybnosti. Nezvyčajne veľké množstvo liekov, nájdených v jej krvi, a nejasnosti pri vyšetrovaní podporovali početné sprisahanecké teórie o možnosti vraždy. Pokusy o znovuotvorenie vyšetrovania po dvadsiatich rokoch od jej smrti stroskotali. A tak zostali len dohady a tiež spomienky podobné tým, ako mal fotograf Bert Stern: „Marilyn bola tým samým vetrom a závanom, ktorý maľuje básnik Blake okolo svätej postavy. Bola svetlom, bohyňou i mesiacom. Diaľkou i snom, tajomstvom i nebezpečenstvom.“

debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...