Hrozí holandským kráľom vyhynutie? Vo Švédsku ich čakalo vrúcne prijatie, doma... situácia je vraj vážna!

Na oficiálnu návštevu pricestoval v utorok do Švédska holandský kráľ Viliam Alexander, po boku ktorého nechýbala jeho manželka - kráľovná Maxima. Známu dvojicu európskej šľachty vítala takmer celá švédska kráľovská rodina a stovky domácich. Vrúcne prijatie však nezažívajú holandskí monarchovia všade.

12.10.2022 12:32
kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima Foto: ,
Holandský kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima na archívnom zábere.
debata (2)

Kritická má byť podľa viacerých médií najmä situácia, ktorá sa javí v danom kontexte aj ako najvážnejšie – ide totiž o situáciu na domácej pôde. Ako píše portál Gala.de s odvolaním sa na viaceré zdroje, holandská monarchia zažíva obrovskú krízu a už nejaký čas čelí jej zástupcovia pádu popularity v očiach verejnosti.

Britain Royals Čítajte viac Toto video s Kate sa muselo Harrymu ťažko pozerať! Veď to bola jeho srdcovka

Podľa posledného prieskumu, ktorý sa uskutočnil v Holandsku a ktorého výsledky prezentovala agentúra Dana Press, momentálne „len“ 51 percent Holanďanov stále uprednostňuje monarchiu. Hoci číselne stále ide o hodnotu nad polovičnou väčšinou, je to veľmi tesné a do úvahy treba vziať aj to, či prieskum naozaj reálne vystihuje danú situáciu. Podľa viacerých odborníkov môže byť stav ešte horší a vzťah bežných Holanďanov k monarchii omnoho tvrdší a odmietavejší.

zväčšiť Švédsky kráľ Carl Gustaf a jeho manželka -... Foto: SITA/AP, Henrik Montgomery/TT
Carl Gustaf a jeho manželka - kráľovná Silvia, kráľ Viliam Alexander a kráľovná Maxima Švédsky kráľ Carl Gustaf a jeho manželka - kráľovná Silvia (vpravo) na zábere s holandským kráľom Viliamom-Alexandrom a jeho manželkou - kráľovnou Maximou.

Dôvodom, o ktorých píše aj portál Gala.de, je niekoľko. Napríklad v časoch pandémie sa kráľovská rodina vydala na dovolenku do Grécka, rozruch vyvolala aj narodeninová oslava princeznej Amalie – tiež sa konala v časoch lockdownu.

Kate, princezná z Walesu Čítajte viac Tieto šaty princeznej Kate priam kričia o pozornosť! Pochmúrny október nedostal šancu

Popularita je pritom v európskych monarchiách absolútne kľúčová. Kultúrny historik René van Stipriaan tvrdí, že v prípade monarchov sú pravidlá stanovené pomerne jasne. „Teraz musíte všetko urobiť správne, aj malý prešľap, akým je cesta do Grécka, môže mať teraz veľké následky,“ povedal pre holandský denník Algemeen Dagblad s poukázaním na krízu vo svete, ktorú odštartovala pandémia koronavírusu a ktorá sa následne prehupla do energetickej krízy v rámci dôsledkov vojnovej invázie Ruska na Ukrajinu.

Ešte s titulom princeznej Maxima na zábere z...
Holandská kráľovná Maxima v roku 2013, keď sa z...
+7Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná...

Hoci 55-ročného holandského kráľa a jeho o štyri roky mladšiu manželku vítali v Štokholme nadšené davy, v posledných mesiacoch sa neraz stalo práve doma v Holandsku, že členov kráľovskej rodiny verejnosť vypískala a nevítala veľmi vrúcne na verejných podujatiach. Ako sa teda situácia vyvinie, ukáže čas – odborníci na kráľovské rodiny však naznačujú, že práve holandská monarchia môže čeliť vážnej kríze, ba dokonca zániku, ak sa ich postoj voči veciam verejným nezmení.

VIDEO: Najväčšie kráľovské škandály

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #protest #Holandsko #Švédsko #popularita #kráľovná Maxima #kráľ Viliam Alexander

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...