S Josefom Somrom sa lúčila herecká elita! Prišiel Bartoška aj Balzerová, Medveckú pri spomínaní zaliali slzy

V pražskom krematóriu Strašnice sa v stredu rodina, kolegovia a priaznivci rozlúčili so zosnulým divadelným a filmovým hercom Josefom Somrom. Zomrel 16. októbra vo veku 88 rokov. Informuje spravodajkyňa TASR na základe informácií stanice ČT24.

27.10.2022 07:18
Taťjana Medvecká Foto:
Herečka Taťjana Medvecká sa zúčastnila na pohrebe svojho kolegu a legendárneho herca Josefa Somra a mala aj príhovor pre smútiacich hostí.
debata (4)

Počas smútočného obradu vystúpil operný spevák Národného divadla Roman Janál a Jiří Pavlica s moravskou kapelou Hradišťan. Smútiacim sa v prejave prihovorila Somrova dlhoročná kolegyňa Taťjana Medvecká, ktorá podľa informácií denníka Blesk počas príhovoru neudržala slzy.

„Naposledy som mu volala tento rok, pýtala som sa ho na zdravie, vnúčatá. Posledné slová, ktoré som počula, boli – mám ťa rád. A ja som do telefónu volala – ja teba tiež a veľmi. Som rada, že tie slová počul. Ďakujeme za to, aký si bol, čo si nám dal a ako si nás obohatil,“ so slzami hovorila Medvecká podľa Blesku.

Herečka Taťjana Medvecká sa zúčastnila na...
Herečka Eliška Balzerová s manželom na...
+3Herec Jan Kačer (na vozíčku) a Jan Hrušínský...

Jej dojatie a smútenie nasledovali ďalší mnohí hostia, či už z hereckej brandže, alebo zo Somrových blízkych. S hercom sa prišli rozlúčiť napríklad riaditeľ Národného divadla Jan Burian, riaditeľ Činoherného klubu Antonín Procházka, herec a riaditeľ filmového festivalu v Karlových Varoch Jiří Bartoška. Prišli aj herci Jan Kačer, Otakar Brousek, ale tiež herečky Zuzana Stivínová, Barbora Hrzánová a Eliška Balzerová.

josef somr Čítajte viac Vo veku 88 rokov zomrel herec Josef Somr, známy z filmu Ostro sledované vlaky

Na plátne či obrazovke stvárnil Josef Somr takmer 300 rolí – od dramatických postáv až po komické charaktery. V oscarovom filme Ostro sledované vlaky (1966) si zahral sukničkárskeho železničiara, čo ho vynieslo medzi hereckú elitu.

zväčšiť Herečka Eliška Balzerová s manželom na... Foto: Profimedia
Eliška Balzerová Herečka Eliška Balzerová s manželom na poslednej rozlúčke s Josefom Somrom.

Účinkoval tiež v komédii Jak svět přichází o básníky, v rozprávke Tři veteráni, v komédii Slavnosti sněženek, či v legendárnom filme Vesničko má středisková. Popri tom hral v seriáloch Nemocnice na kraji města, Dynastie Nováků, Létající Čestmír, Rozpaky kuchaře Svatopluka, či Cirkus Humberto.

V roku 2005 mu vtedajší prezident ČR Václav Klaus udelil medailu Za zásluhy za celoživotnú prácu. V roku 2012 získal Českého leva za mimoriadny prínos k českej kinematografii a v roku 2014 ho ocenili Cenou Thálie za celoživotné činoherné majstrovstvo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Eliška Balzerová #posledná rozlúčka #Zuzana Stivínová #Jiří Bartoška #Josef Somr

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...