Výnimočný náhrobok oscarového Menzela! Odhalili ho dva roky po jeho smrti, žiari na celé okolie

V septembri 2020 zomrel oscarový režisér, herec a spisovateľ Jiří Menzel. Vyše dva roky po smrti mu odhalili na Vyšehrade náhrobok, ktorý je spojený s jedným z jeho slávnych filmov.

03.11.2022 09:51
Olga Menzelová Foto:
Olga Menzelová po boku Jiřího Menzela na archívnom zábere.
debata (2)

Ako zverejnila Mila Řádová, dlhoročná asistentka slávneho režiséra na Facebooku a správu následne zdieľala s poďakovaním aj Olga Menzelová, výnimočný náhrobok pre režiséra navrhol David Vávra, následne ho spracovali bratia Váňovci a David Beneš. Ako ďalej píše, Menzelovi dali podobu Arnoštka z Rozmarného léta. Sklenená výplň usadená v bielom mramore (z ostrova Brač) mení svoje farby podľa toho, z akého uhla sa človek pozerá, aj podľa toho, či svieti slnko alebo je pod mrakom.

Odhalenia náhrobku sa zúčastnilo niekoľko kolegov z filmovej brandže, okrem iných Jan Hřebejk, Jana Švandová či Jan Hrušínský. Náhrobok odhalila po krátkom príhovore vdova po filmárovi, Olga Menzelová. Na Vyšehrad po odhalení náhrobku pozvala obdivovateľov režiséra jeho dlhoročná asistentka Mila Řádová slovami: „Ten náhrobok nemôžete minúť. Žiari na celé okolie tak, ako žiaril Jiřík počas svojho života.“

Magda Vášáryová Čítajte viac Postřižiny s krásnou Vášáryovou mali premiéru pred 40-timi rokmi! Top scény bavia dodnes

Jiří Menzel patril k hlavným postavám československej filmovej novej vlny. Jeho prvý celovečerný film Ostře sledované vlaky, natočený podľa predlohy spisovateľa Bohumila Hrabala, získal v roku 1966 Oscara viac tu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Menzel

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....