Som starý narkoman zahnaný do kúta, vyhlásil Matthew Perry. Čísla a fakty jeho závislosti šokujú svet

Americký herec Matthew Perry je najznámejší vďaka svojej úlohe Chandlera Binga v komediálnom seriáli Priatelia.

11.11.2022 00:00
Herec Matthew Perry Foto:
Herec Matthew Perry v roku 2013.
debata (1)

Známy je aj jeho celoživotný boj so závislosťou od liekov a alkoholu. A práve nekonečná slučka opakujúcej sa liečby a závislostí je hlavným námetom jeho memoárov nazvaných Friends, Lovers and the Big, Terrible Thing (Priatelia, milenky a tá veľká, príšerná vec), ktoré vyšli v prvom novembrovom týždni.

Toto je Matthew Perry v číslach. Od svojich 26 rokov žil striedavo v strediskách na liečbu závislostí a mimo nich. Štrnásťkrát bol na odvykačke. Šesťdesiatpäťkrát absolvoval detoxikačný program – prvýkrát vo svojich 26 rokoch, dva roky potom, čo naskočil do desať rokov natáčaného seriálu Priatelia. Podstúpil 14 operácií a viac ako 6000 sedení Anonymných alkoholikov, aj keď v jeho prípade anonymita nepripadala do úvahy, napísal denník The Washington Post.

Herec Matthew Perry a Jennifer Aniston v roku...
Herec Matthew Perry v roku 2006.
+3Herec Matthew Perry v roku 2002.

Perryho memoáre sú napísané s neriedenou úprimnosťou po desaťročiach snahy udržať svoje problémy v tajnosti. „Som starý narkoman zahnaný do kúta,“ povedal novinárovi denníka päťdesiattriročný Perry usadený v hotelovej izbe v Tribece, tri dni po oficiálnom vydaní memoárov. „Mám úzkostné stavy s prímesou depresie.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Corrie Perkin (@corrieisreading)

Perry, ktorý chodil na terapie od svojich 18 rokov, teraz v knižke prezrádza mená aj to, koľko ho počas rokov liečba závislostí stála. Zveruje sa s historkami o impotencii i praskajúcich sáčkoch po kolostómii; o tom, ako dal kopačky Julii Robertsovej a o svojej neopätovanej láske k Jennifer Anistonovej. A predovšetkým s neukojiteľnou túžbou po sláve, ktorá súperila s jeho túžbou po práškoch a alkohole.

„Mám v sebe nekonečnú potrebu pozornosti, ale nikdy to nebola tá správna pozornosť,“ povedal. „Nefungovalo to. Nevyplnilo to tú dieru vo mne, a to ma udivovalo,“ dodal Perry, ktorý už o desiatej hodine dopoludnia vyzeral krajne vyčerpaný.

Jennifer Aniston Čítajte viac Odhalená na titulke, úprimná ako nikdy! Aniston prehovorila o manželstve s Pittom aj bolestivej ceste za dieťaťom!

Ale asi niet divu, pretože sa po vydaní svojej knihy ocitol uprostred intenzívnej mediálnej pozornosti, počas ktorej musí spomínať na všetky tie hrôzy prakticky hodinu čo hodinu. Ako skoro zomrel. Ako bol tak na dne, že sa nedokázal objaviť vo filme, kde mal tri scény s Meryl Streepovou.

Prvé vydanie jeho pamätí vyšlo v náklade jeden milión výtlačkov, čo sa tento rok podarilo len novej knihe Johna Grishama, uviedol Publisher's Weekly. Vďaka svojej knihe sa Perry vrátil späť k hviezdnej sláve ako z 90. rokov, keď sa jeho meno skloňuje v stĺpcoch bulvárnych plátkov.

VIDEO: Divoký život, drogy, horká smrť. Smutný koniec troch pôvabných supermodeliek

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Ale vzhľadom na jeho odyseu, ktorá ho priviedla až na pokraj smrti, je otázkou, aký naňho má vplyv neustále spomínať na svoju minulosť. V knihe napísal, že najdlhšie vydržal abstinovať od alkoholu a zdržať sa liekov dva roky – s niekoľkými relapsami. Ako dlho je čistý tentoraz?

„To si nechávam pre seba,“ odpovedal Perry. „Dosť dlho, aby som mal pocit, že si môžem dovoliť napísať túto knihu,“ dodal. „Znovu ma to vrátilo na mapu a ľudia o mne znovu hovoria. To je milé, pretože posledných päť alebo šesť rokov som nič z toho nezažíval. Občas si myslím, že som si prešiel všetkou tou závislosťou, alkoholizmom a slávou, aby som mohol robiť to, čo robím práve teraz – pomáhať ľuďom.“

Speváčka Demi Lovato na vyhlásení cien...
Herec Robert Downey Jr.
+11Herec Matthew Perry v roku 2013.

V memoároch Perry napísal, že minul sedem miliónov dolárov za odvykaciu liečbu v mnohých svetových päťhviezdičkových strediskách. Teraz priznáva, že to bolo pravdepodobne ešte o dva milióny dolárov viac. Počas tretej série Priateľov, zhruba v rokoch 1996–1997, podľa svojich spomienok bral 55 analgetík Vicodin denne a schudol na 58 kíl. Naopak o takmer 50 kíl viac vážil v dobách, kedy denne vypil štvrť litra vodky. Lieky a alkohol užíval počas všetkých sérií Priateľov – s výnimkou deviatej série, ktorá bola jediná, za ktorú bol nominovaný na cenu Emmy.

Perry mal na pľaci často takú „opicu“, že keď sa jeho postava – sarkastický, upätý Chandler Bing – potrebovala presunúť z gauča k stolu, „musel som sa uistiť, že sa o niečo opieram rukou, aby som sa netriasol“, uviedol v pamätiach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odhalenie #alkoholizmus #závislosť #memoáre #šok #priatelia #Matthew Perry

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...