České hviezdy dali zbohom Poledňákovej! Balzerová v slzách, slová Nového dojali celú sálu: Odkaz aj pre Satinského

Česká herecká elita sa rozlúčila s ďalšou významnou osobnosťou domácej kinematografie. V utorok sa konala posledná rozlúčka s režisérkou Marií Poledňákovou.

15.11.2022 15:20
Pavel Nový Foto:
Herec Pavel Nový, ktorý si zahral v kultovej komédii S tebou mně baví svět, priniesol na rozlúčku červené ruže.
debata (1)

Do Veľkej obradnej siene v strašnickom krematóriu v Prahe sa už predpoludním začali schádzať smútiaci pozostalí, rodina, kamaráti a mnohí kolegovia z filmovej brandže. Medzi nimi nechýbala napríklad Eliška Balzerová, ktorú v poslednom čase možno až príliš často vídať na pohreboch – posledné mesiace totiž priniesli úmrtia viacerých jej kolegov a spolupracovníkov, s ktorými sa v rámci kariéry aj osobne spriatelila.

Herec Pavel Nový, ktorý si zahral v kultovej...
Herečka Nela Boudová s partnerom prichádzajú na...
+6Choreograf Vlastimil Harapes, ktorý sa objavil...

Smútiacim hosťom sa v utorňajšie predpoludnie prihovorilo niekoľko známych osobností. Historkami rozosmiala svojich kolegov, ale aj zamyslenú a smútiacu rodinu napríklad herečka Eva Holubová. S humorom a láskou si na Poledňákovú zaspomínal aj choreograf a baletný majster Vlastimil Harapes. S oboma Poledňáková v minulosti spolupracovala na niekoľkých projektoch – v prípade Holubovej to boli romantické komédie Líbáš jako Bůh, Líbáš jako ďábel a Jak se krotí krokodýli. Harapesa zase režisérka obsadila do dodnes milovaných rodinných komédií Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Marie Poledňáková Čítajte viac Pôvodne chcela byť chemičkou. Režisérka kultových komédií Marie Poledňáková objavila pre film Jula Satinského

Azda najväčšie emócie na poslednej rozlúčke však podľa českého denníka Blesk.cz vyvolal herec Pavel Nový – posledný z oteckov v kultovej komédii S tebou mně baví svět, ktorú označili v ankete aj za komédiu storočia. Nový pri smútočnej reči vzdal hold známej režisérke, ale aj svojim ďalším dvom zosnulým kolegom. „Stretnutie s Mariou bolo pre mňa požehnaním. Celá jej tvorba bola totiž prežiarená slnkom. Pre mňa je Marie slnkom stále a kiežby nám z tých jej filmov slnko svietilo ešte dlho. Vďaka, Marie, a pozdravuj tam, obzvlášť Vaška a Julka,“ uviedol Nový s odkazom na zosnulých kolegov Václava Postráneckého a Júliusa Satinského.

zväčšiť Herečka Eliška Balzerová so svojím manželom sa... Foto: Profimedia
Eliška Balzerová Herečka Eliška Balzerová so svojím manželom sa prišli pokloniť zosnulej režisérke.

V známej komédii, ktorá českých a slovenských divákov zabáva už dlhé roky – predovšetkým v období sviatkov ako Vianoce a Veľká noc, si zahrala napríklad aj slovenská herečka Zdena Studenková. Na záberoch fotografov však v utorok predpoludním nebola – nie je teda jasné, či sa na pohrebe zúčastnila alebo nie. Podobné platí aj v prípade ďalšej slovenskej herečky Kamily Magálovej, ktorá sa objavila práve v romantických komédiách Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel. Ani jednu objektívy na utorňajšej poslednej rozlúčke nezachytili.

Režisérka Marie Poledňáková na archívnom zábere... Foto: Luboš Pilc
Marie Poledňáková Režisérka Marie Poledňáková na archívnom zábere Pravdy.

Medzi hercami, s ktorými v minulosti Poledňáková spolupracovala a ktorý sa v utorok objavili v strašnickom krematóriu a nevyhýbali sa ani zástupcom médií, bol napríklad herec Jiří Bartoška. Ten stvárnil práve hlavného mužského hrdinu v spomenutých komédiách s Kamilou Magálovou. „Robiť veselohru je strašne ťažké a takto na ňu budeme spomínať,“ uviedol Bartoška podľa Blesku. Do lavíc v strašnickom krematóriu sa posadili aj herečky Sabina Laurinová, Nela Boudová či herec Miroslav Etzler alebo Poledňákovej najlepšia kamarátka Ulla Keslerová, ktorá pricestovala z Talianska a dizajnérka Taťána Kovaříková.

polednáková Čítajte viac Hlasujte za svoj najobľúbenejší film v réžii Marie Poledňákovej

Na záver poslednej rozlúčky sa pozostalí a hostia mohli pozrieť ešte na zostrih momentov z najslávnejších Poledňákovej filmov, pričom v rovnakom čase sa rakva na katafalku pohla a posunula za železné dvere do kremačnej časti a zatiahla sa opona. Ako informoval denník Blesk, tento ceremoniál sa udial na želanie jediného Poledňákovej syna Petra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #posledná rozlúčka #Eva Holubová #Marie Poledňáková #Pavel Nový #Vlastimil Harapes

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...