Buckinghamským palácom otriasa škandál s rasovými poznámkami. Kto je žena, ktorá ich mala vysloviť?!

Škandál s nevhodnými poznámkami ohľadom rasy v priestoroch Buckinghamského paláca ovládol britské aj svetové médiá. Zatienil dokonca aj návštevu princa Williama a jeho manželky, princeznej Kate v USA.

01.12.2022 07:18
Ngozi Fulani,(vľavo) počas recepcie v... Foto: ,
Záber na šéfku organizácie Sistah Space Ngozi Fulani,(v pozadí vľavo) počas recepcie v Buckinghamskom paláci, ktorú organizovala Camilla, kráľovná manželka 29. novembra 2022.
debata (1)

Dôvodom škandálu mali byť nevhodné rasové poznámky, ktorým musela čeliť výkonná riaditeľka združenia Sistah Space so sídlom v Londýne Ngozi Fulaniová. Prominentnej obhajkyne práv obetí domáceho násilia – ktorá je černošskou, avšak vyrastala v Spojenom kráľovstve – sa na podujatí organizovanom Kráľovnou manželkou Kamilou jedna z členiek britskej kráľovskej domácnosti opakovane pýtala, odkiaľ „skutočne pochádza“.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z Walesu Čítajte viac Tomu sa povie kráľovský aplauz! Princ William s krásnou Kate na zápase NBA, ich nežné aj vtipné momentky ovládli internet

Fulaniová, opísala incident, ktorý sa jej osobne veľmi dotkol, na sociálnej sieti Twitter. Uviedla, že keď povedala, že sa narodila a vyrástla v Británii a je Britkou, členka kráľovskej domácnosti, ktorú identifikovala len ako „Lady SH“, sa jej spýtala: „Odkiaľ ale skutočne pochádzate, odkiaľ sú vaši ľudia?“ Prinútila ju potom pripustiť, že „afrického pôvodu, karibského pôvodu“, avšak napriek tomu zopakovala, že je britskou občiankou.

Reverend John Hall, opát Westminsterského... Foto: SITA/AP, Hannah McKay
Reverend John Hall, opát Westminsterského opátstva a Lady Susan Hussey Reverend John Hall, opát Westminsterského opátstva a Lady Susan Hussey na zábere z roku 2016.

Slová vyriekla 83-ročná Lady Susan Hussey, ktorá bola v službe už zosnulej kráľovnej Alžbety II. vyše 60 rokov a je krstnou mamou dediča trónu Williama, princa z Walesu. Po tomto incidente členka kráľovskej domácnosti ukončila svoju službu pre panovnícky dvor.

Buckinghamský palác sa v stredu ospravedlnil a zdôraznil, že tento incident berie „mimoriadne vážne“ a uvedené komentáre označil za „neprijateľné a hlboko poľutovaniahodné“. Buckinghamský palác dodal, že pani Fulaniovú oslovil a ponúkol jej osobné stretnutie s cieľom prediskutovať celú záležitosť. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že „medzičasom daná osoba vyjadrila hlboké ospravedlnenie za spôsobenú ujmu a skončila vo svojej čestnej role s okamžitou platnosťou“.

zväčšiť Archívny záber z roku 2011 zachytáva britskú... Foto: SITA/AP, Chris Radburn
kráľovná Alžbeta II., Lady Susan Hussey Archívny záber z roku 2011 zachytáva britskú kráľovnú Alžbetu II. (vľavo) a jej dvornú dámu Lady Susan Husseyovú.

„Všetkým členom kráľovskej domácnosti pripomíname politiku rozmanitosti a inkluzívnosti, ktorú musia za každých okolností dodržiavať,“ dodal Palác.

Kráľovská rodina minulý rok po prvý raz odhalila, koľko ľudí z radov etnických menšín zamestnáva a priznala, že v otázke diverzity nedosiahla dostatočný pokrok. Zameranie sa na zlepšenie v tejto sfére podnietili obvinenia najmladšieho syna kráľa Karola III., princa Harryho a jeho manželky Meghan, týkajúce sa rasizmu v kráľovskej rodine. Dvojica vlani v televíznom rozhovore povedala, že nemenovaný člen rodiny sa opýtal na to, akú farbu pleti bude mať ich syn Archie, nakoľko Meghan má i afroamerické korene.

Princ William a princezná Kate z Walesu...
Princ William, jeho manželka Kate, princezná z...
+13Princ William a princezná Kate z Walesu sa...

Incident poznačil aj prebiehajúcu štátnu návštevu princa Williama a princeznej Kate z Walesu, ktorí sú momentálne na americkej pôde. William prostredníctvom svojho hovorcu pre médiá odkázal, že „podobne komentáre sú neakceptovateľné a je správny krok, že daná osoba odstúpila zo svojej pozície“. Na akcii Earthshot Prize sa William aj Kate dočkali preslovu známej americkej reverendky, ktorá hovorila o kolonializme a rasizme.

VIDEO: Kráľovská opatrovateľka – práca snov, alebo nočná mora?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #princ William #škandál #rasizmus #palác #Lady Susan Hussey #.

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...