Bývalá dvorná dáma Alžbety II. sa ospravedlnila za poznámky o rase. Nemala som zlý úmysel, odkázala

Buckinghamský palác v piatok oznámil zmierenie medzi bývalou dvornou dámou Susan Husseyovou, ktorá je krstnou mamou princa Williama a šéfkou charitatívnej organizácie Ngozi Fulaniovou.

18.12.2022 00:00
kráľovná Alžbeta II., Lady Susan Hussey Foto: ,
Archívny záber z roku 2011 zachytáva britskú kráľovnú Alžbetu II. (vľavo) a jej dvornú dámu Lady Susan Husseyovú.
debata

K zmiereniu došlo po tom, ako sa jej Hussey ospravedlnila za rasistické poznámky, kvôli ktorým v novembri rezignovala.

Lady Susan Hussey sa na podujatí organizovanom Kráľovnou manželkou Kamilou tejto prominentnej obhajkyne práv obetí domáceho násilia – ktorá je černoškou, no narodila sa a vyrastala v Londýne – opakovane pýtala: „Odkiaľ skutočne pochádzate, odkiaľ sú vaši ľudia?“

zväčšiť Záber na šéfku organizácie Sistah Space Ngozi... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Ngozi Fulani,(vľavo) počas recepcie v Buckinghamskom paláci, ktorú organizovala Camilla Záber na šéfku organizácie Sistah Space Ngozi Fulani,(v pozadí vľavo) počas recepcie v Buckinghamskom paláci, ktorú organizovala Camilla, kráľovná manželka 29. novembra 2022.

Buckinghamský palác, ktorý následne označil tieto poznámky za „neprijateľné a hlboko poľutovaniahodné“, uviedol, že piatkové stretnutie oboch žien bolo príjemné a plné pochopenia. „Fulaniová, ktorá bola na sociálnych sieťach aj inde neprávom vystavená tomu najodpudivejšiemu prívalu nadávok a musela prerušiť svoju charitatívnu prácu, aby ochránila svojich klientov a zamestnancov, ospravedlnenie prijala a ocenila, že Hussey svoje otázky nekládla so zlým úmyslom,“ uviedol palác.

Ngozi Fulani,(vľavo) počas recepcie v Buckinghamskom paláci, ktorú organizovala Camilla Čítajte viac Buckinghamským palácom otriasa škandál s rasovými poznámkami. Kto je žena, ktorá ich mala vysloviť?!

Susan Hussey bola v 83 rokoch najdlhšie slúžiacou dvornou dámou zosnulej kráľovnej Alžbety II. Do jej služieb nastúpila v roku 1960. Najskôr len pomáhala s kráľovskou korešpondenciou a časom sa stala jednou z najbližších dôverníčok kráľovnej. Po škandále z konca novembra Hussey rezignovala a svoje pôsobenie na poste dvornej dámy ukončila. Do Buckinghamského paláca sa už ako dvorná dáma nevráti, ale to zrejmem vyplýva aj z jej veku.

Princezná Kate z Walesu sa zhovára s umelcami,...
Princ William, princ z Walesu, jeho manželka...
+9Princ William, princ z Walesu, jeho manželka...

Incident sa odohral po tom, ako najmladší syn kráľa Karola III., princ Harry a jeho manželka Meghan, vyslovili obvinenia týkajúce sa rasizmu v kráľovskej rodine. Dvojica vlani v televíznom rozhovore povedala, že nemenovaný člen rodiny sa opýtal na to, akú farbu pleti bude mať ich syn Archie, nakoľko Meghan má i afroamerické korene.

VIDEO: Zatajované psychické problémy a iné kráľovské choroby

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

debata chyba
Viac na túto tému: #ospravedlnenie #rasizmus #buckinghamský palác #Lady Susan Hussey

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...