Rázne rozhodnutie týkajúce sa filmových cien César! Týchto ľudí pozývať nebudeme, hlási akadémia

Francúzska filmová akadémia nebude pozývať na odovzdávanie filmových cien César ani na ďalšie akcie ľudí, o ktorých sa vie, že sú stíhaní či odsúdení za násilné trestné činy.

03.01.2023 14:00
Sofiane Bennacer Foto:
Francúzsky herec Sofiane Bennacer.
debata

Podľa agentúry AFP tak reaguje na stíhanie mladého francúzskeho herca Sofianea Bennacera, ktorý čelí vyšetrovaniu zo sexuálneho zneužitia a domáceho násilia. Pozvanie by však mohli nedostať aj niektorí ďalší umelci.

„Kvôli rešpektu k obetiam (vrátane údajných obetí v prípade vyšetrovania či nepravomocných rozsudkov) bolo rozhodnuté nevystavovať verejnosti ľudí, ktorí sú justíciou stíhaní za násilné trestné činy,“ uviedla akadémia.

Nové pravidlá budú platiť aj pre tohtoročné odovzdávanie Césarov, ktoré sa uskutočnia na konci februára. Pokiaľ umelec, ktorý má na ceremoniál zakázaný vstup, ocenenie dostane, tak osoba preberajúca sošku nebude smieť hovoriť v jeho mene.

Podľa agentúry AFP francúzska filmová akadémia reaguje na aféru mladého herca Bennacera, ktorý patril k veľkým nádejam francúzskeho filmu. Jeho kariéru ale prudko zabrzdilo vyšetrovanie zo sexuálneho násilia a domáceho násilia z konca minulého roka.

Podľa nových pravidiel by však pozvánku v minulých rokoch nedostali ani režisér Roman Polanski, ktorý v USA opakovane čelil vyšetrovaniu zo sexuálneho násilia, alebo herec Gérard Depardieu, ktorý bol v minulom roku vyšetrovaný zo znásilnenia, ktoré však umelec popiera.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny César

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...