Princ Harry hovorí o bratovi ako o úhlavnom nepriateľovi. Na nacistickú uniformu ho vraj nahovoril on a Kate

Britský princ Harry vo svojej novej knihe napísal, že svojho staršieho brata, princa Williama, považuje za milovaného súrodenca, ale zároveň za "úhlavného nepriateľa".

07.01.2023 00:00
Princ William (vľavo) a princ Harry Foto: ,
Princ William (vľavo) a princ Harry na zábere zo septembra 2022.
debata (8)

Vyplýva to z ďalších úryvkov jeho pamätí, ktoré v piatok zverejnili britské médiá. Na verejnosť za posledné dva dni unikol rad informácií z Harryho autobiografie s názvom Spare (Náhradník). Jedným z nich je aj tvrdenie, že William, ktorý je následníkom trónu, svojho brata fyzicky napadol. Údajne tiež prispel k Harryho škandálu s nacistickou uniformou a nebol rád, keď Harry nastúpil na rovnakú školu ako on.

Books Prince Harry Čítajte viac Najšokujúcejšie obvinenie vôbec! William ma v hneve schmatol a zložil k zemi, hovorí princ Harry o bratovi

„Vždy sme medzi sebou podivne súperili,“ uviedol Harry na otázku amerického komentátora, prečo svojho brata v knihe označuje za úhlavného nepriateľa. Podľa princa to vyplýva zo skutočnosti, že William je následník trónu, zatiaľ čo on je „len“ jeho náhradníkom.

zväčšiť Kniha Náhradník (Spare) od princa Harryho vyšla... Foto: SITA/AP
princ Harry Kniha Náhradník (Spare) od princa Harryho vyšla v Španielsku o pár dní skôr.

Williamovi sa podľa Harryho tiež príliš nepáčilo, keď nastúpil na prestížny Eton. „Ty ma nepoznáš, Harold. A ja nepoznám teba,“ povedal podľa úryvkov z autobiografie William. Potom vraj Harrymu vysvetlil, že Eton bol „počas prvých dvoch rokov jeho útočiskom“. „Bolo to bez bremena mladšieho brata, ktorý by ho obťažoval otázkami alebo strkal nos do jeho spoločenského okruhu,“ píše v pamätiach Harry.

Kniha má vyjsť budúci týždeň. Britský denník The Guardian z nej vo štvrtok zverejnil prvý úryvok. Krátko potom vyšlo najavo, že dielo omylom v Španielsku vyšlo skôr. Kópiu si od tej doby zaobstaral rad denníkov i agentúr a momentálne ju prekladajú a zverejňujú ďalšie časti.

Archívna galéria zo septembra 2022
Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...
Záber na princa Harryho a jeho manželku Meghan,...
+16Princ William a jeho manželka Kate (vľavo) a...

Už vo štvrtok vyšlo najavo, že Harry vo svojej autobiografickej knihe opisuje, ako ho William fyzicky napadol. Stalo sa tak v čase, keď sa vzťah oboch bratov rozpadol kvôli Harryho manželstvu s herečkou Meghan Markleovou. V pamätiach tiež hovorí o tom, že vinu za jeden z jeho najväčších škandálov, keď si na večierok obliekol nacistickú uniformu, nesú sčasti William a jeho teraz už manželka Kate. Povedali mu vraj totiž, nech si oblek vezme, a potom sa smiali, keď ho v ňom videli.

princ Harry Čítajte viac Harry prekvapil: Chcel by som späť svojho otca, aj brata... Kde je teda háčik?

Názov knihy, Spare alebo Náhradník, vychádza z toho, že v kráľovských a aristokratických kruhoch je prvý syn dedičom titulov, moci a bohatstva, zatiaľ čo druhý je náhradník, keby sa prvorodenému niečo stalo. Princ Harry v autobiografii opisuje, ako ho náhradníkom nazval aj jeho otec, terajší kráľ Karol III., keď sa narodil. „Nádhera! Teraz si mi dala dediča a náhradníka – moja práca je hotová,“ povedal údajne Harryho matke, princeznej Diane. Tá zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997, keď sa snažila uniknúť bulvárnym fotografom. Princ Harry tiež uvádza, že ho jeho otec ani neobjal, keď mu oznamoval úmrtie jeho „mamičky“.

Kráľ Karol vraj tiež kedysi žartoval o tom, že nie je Harryho biologickým otcom. Harry uvádza, že tento žart mu prišiel „pozoruhodne nevtipný“ vzhľadom na zvesti, že jeho skutočným otcom je James Hewitt. Po úmrtí princeznej Diany sa Karol oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou, terajšou kráľovnou manželkou, ktorá stála za rozpadom jeho prvého manželstva s Dianou. Harry vo svojich pamätiach uvádza, že spoločne s Williamom otca prosili, aby si ju nebral, pretože sa obávali, že bude „zlou macochou“.

zväčšiť Princ Harry, (vľavo)  a princ William v júli... Foto: SITA/AP, Dominic Lipinski
Princ Harry, (vľavo) a princ William Princ Harry, (vľavo) a princ William v júli roka 2021 pri odhalení sochy na počesť princeznej Diany.

Hoci princ Harry často hovorí o tom, že chce zakopať vojnovú sekeru, zmierenie podľa obsahu knihy nie je na programe dňa. Z Harryho tvrdenia je cítiť skôr nevyriešené trápenie, krivdy a obviňovanie, napísala v piatok BBC. Buckinghamský palác uviedol, že sa k autobiografii nebude vyjadrovať.

Harry v knihe ale popisuje aj svoje osobné zážitky, napríklad ako prišiel o panictvo so staršou ženou, ktorá s ním „zaobchádzala ako s mladým žrebcom“ a po styku ho potľapkala po zadku, alebo svoje skúsenosti s drogami. Prezrádza, že kokaín si prvýkrát vzal v sedemnástich rokoch u kamaráta na vidieku.

Jeremy Clarkson Čítajte viac Toľko hnusu a zloby voči Meghan tu ešte hádam nebolo! Komentár Jeremyho Clarksona pobúril tisíce ľudí, aj jeho...

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, ako sú Harry a Meghan oficiálne titulovaní, odstúpili v marci 2020 od svojich povinností v rámci kráľovskej rodiny. Uviedli vtedy, že chcú začať budovať iný život v Spojených štátoch, ďaleko od mediálnej pozornosti, ktorá podľa nich ohrozovala ich mentálne zdravie. Nedávno sa objavili v dokumentárnej sérii streamovacej platformy Netflix nazvanej Harry & Meghan, v ktorej popisujú svoj život a kritizujú britskú kráľovskú rodinu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #odhalenie #princ William #kniha #princ Harry #škandál #obvinenie #princezná Kate

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....