Novinári, veteráni, ba dokonca Taliban! Harryho kritizujú všetci. Príde princ aj o zvyšky popularity?

Britský princ Harry čelil v piatok v súvislosti so svojou knihou spomienok kritike zo strany médií, komentátorov, armádnych veteránov či dokonca Talibanu. Buckinghamský palác sa k obsahu knihy, ktorá vopred unikla na verejnosť, nevyjadril.

07.01.2023 14:01
princ Harry v rozhovore s novinárom Tomom Bradbym. Foto: ,
Záber televízie ITV, na ktorom je zachytený princ Harry v rozhovore s novinárom Tomom Bradbym.
debata (8)

Harryho memoáre nazvané Spare (Náhradník) majú oficiálne vyjsť budúci utorok. V britských médiách však odhalenia z knihy dominujú po tom, ako sa tento týždeň dostala, hoci len nakrátko, omylom do predaja v Španielsku.

Harry v knihe píše, ako ho jeho brat a následník trónu princ William pri hádke údajne zvalil na zem, ako prišiel o panictvo, bral drogy alebo zabil 25 ľudí počas vojenskej služby v Afganistane. Vyslúžil si za to odsúdenie i posmech, približuje AFP.

Books Prince Harry Čítajte viac Najšokujúcejšie obvinenie vôbec! William ma v hneve schmatol a zložil k zemi, hovorí princ Harry o bratovi

Kniha je najnovšou kapitolou v spore Harryho a jeho manželky Meghan s britskou kráľovskou rodinou. Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa v roku 2020 vzdali oficiálnych povinností a presťahovali do Kalifornie, odkedy uzavreli viacero lukratívnych zmlúv na vypovedanie svojho príbehu.

zväčšiť Záber televízie ITV, na ktorom je zachytený... Foto: SITA/AP, Harry: The Interview on ITV1 and ITVX at 9pm on January 8
princ Harry v rozhovore s novinárom Tomom Bradbym Záber televízie ITV, na ktorom je zachytený princ Harry v rozhovore s novinárom Tomom Bradbym.

Spisovateľ A. N. Wilson označil rozhodnutie Harryho vydať túto knihu za vypočítavé i zlomyseľné s tým, že výsledkom bude zvýšenie sympatií voči kráľovskej rodine, nie samotnému princovi. Bulvárny denník The Sun uviedol, že Harry si zvolil „deštruktívnu, pomstychtivú cestu“ a vymenil vlastnú rodinu za milióny dolárov. V úvodníku mu odporučil počúvať výzvy priateľov, aby „pre vlastné dobro prestal“.

Princ William (vľavo) a princ Harry Čítajte viac Princ Harry hovorí o bratovi ako o úhlavnom nepriateľovi. Na nacistickú uniformu ho vraj nahovoril on a Kate

Novinárka denníka The Guardian Gaby Hinsliffová konštatovala, že vydaním knihy princ prešiel od otázok „nepríjemného verejného záujmu“ k praniu špinavej bielizne na verejnosti. Harryho tvrdenie, že v Afganistane zabil 25 ľudí, a prirovnanie jeho tamojšej služby v armáde k odstraňovaniu figúrok zo šachovnice, označili mnohí za nevhodné. Rozhnevalo aj niektorých veteránov, podľa ktorých sa tým princ obrátil chrbtom aj k svojej armádnej rodine, pričom jeho vyjadrenia môžu „živiť džihádistickú propagandu“.

Vojvodkyňa Meghan, princ  Harry a  Kerry...
Vojvodkyňa Meghan a princ  Harry na udeľovaní...
+5Vojvodkyňa Meghan, princ  Harry, Kerry Kennedy,...

V Afganistane vyjadrenie Harryho odsúdil hovorca vlády Talibanu i popredný líder tohto fundamentalis­tického hnutia Anas Hakkání, ktorý na sociálnej sieti uviedol: „Pán Harry. Tí, ktorých ste zabili, neboli šachovými figúrkami, ale ľuďmi.“

zväčšiť Princ Harry v Afganistane v roku 2012. Foto: SITA/AP, John Stillwell
Princ Harry v Afganistane v roku 2012. Princ Harry v Afganistane v roku 2012.

V čase, keď sa na Twitteri šíri hashtag #ShutUpHarry (Mlč, Harry), The Sun citoval zdroje blízke jeho otcovi kráľovi Karolovi III., podľa ktorých povedal, že ho synova kniha zarmútila. Palác však oficiálne stanovisko nevydal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #princ Harry #Taliban #kritika #médiá #pomsta #komentár

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....