Kniha princa Harryho láme rekordy v predaji. Na koho sa však nechytá? Predsa na Harryho...

Autobiografia britského princa Harryho je najrýchlejšie sa predávajúcou nebeletristickou knihou vôbec, uviedla ešte v utorok televízia Sky News s odkazom na vydavateľstvo.

12.01.2023 00:00
princ Harry, kniha, Náhradník Foto: ,
Niektoré kníhkupectvá v Londýne otvorili o polnoci, aby si prví záujemcovia mohli kúpiť knihu Náhradník - memoáre princa Harryho.
debata

Doteraz sa podľa neho predalo 400-tisíc výtlačkov vo všetkých formátoch, vrátane tlačených, elektronických a audiokníh. Tento údaj pochádza ešte z utorka, čiže je isté, že k nemu ďalšie tisícky kópií pribudli aj ďalších dňoch.

Britain Prince Harry Čítajte viac Čakala davy, ale... Harryho fanúšička si prišla po knihu a opísala sklamanie: Bola som tam sama

Kniha princa Harryho s názvom Spare (Náhradník) sa po týždňoch rozhovorov, únikov pasáží do médií a kontroverzných vyhlásení objavila na predajných pultoch v utorok. Vyšla v angličtine a preložená je do 15 ďalších jazykov, vrátane čínštiny, čeština a slovenčina medzi nimi zatiaľ nie je.

Caroline Lennon si prišla po knihu 'Spare' .
Kniha  "Spare" na pultoch kníhkupectiev.
+4Kniha  "Spare" na pultoch kníhkupectiev.

Vydavateľstvo Penguin Random House podľa Sky News uviedlo, že doterajší predaj predčil aj jeho najodvážnejšie odhady. Harry, vojvoda zo Sussexu, v knihe prichádza s čerstvou kritikou britskej kráľovskej rodiny a reklama ju opisuje ako autobiografiu, ktorá prezradí všetko. Kniha už minulý týždeň vo štvrtok nedopatrením vyšla v predstihu v Španielsku.

zväčšiť Princ Harry absolvoval aj rozhovor pre reláciu... Foto: SITA/AP, Richard Harbaugh
Princ Harry, Michael Strahan Princ Harry absolvoval aj rozhovor pre reláciu Good Morning America s jej spolumoderátorom Michaelom Strahanom.

„Pokiaľ vieme, jediné knihy, ktorých sa predalo viac za prvý deň, sú tie s druhým Harrym v hlavnej úlohe,“ uviedol Larry Finlay, riaditeľ Transworld Publishers, ktoré spadá pod Penguin Random House. Na mysli mal pritom knihy o čarodejníckom učni Harrym Potterovi britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej.

Britain Royals Čítajte viac Neopovažuj sa takto hovoriť o mojej žene, kričal vraj princ Harry na otca Karola III. Čo bol dôvod?

Recenzia korešpondenta televízie BBC označila dielo za „najdivnejšiu knihu, ktorú kedy napísal člen kráľovskej rodiny“. „Harryho pamäte Spare sú čiastočne spoveďou, čiastočne tirádou a čiastočne milostným listom. Miestami pôsobia ako tá najdlhšia naštvaná opilecká esemeska, akú kedy kto poslal,“ pokračuje. Recenzentka denníka The Times knihu označila za „nevydarený pokus o znovuzískanie naratívu“, zatiaľ čo The New York Times (NYT) uvádza, že kniha je plná paradoxov.

zväčšiť Kniha Náhradník (Spare) od princa Harryho vyšla... Foto: SITA/AP
princ Harry Kniha Náhradník (Spare) od princa Harryho vyšla v Španielsku o pár dní skôr.

Buckinghamský palác sa k publikácii zatiaľ nevyjadril. Harry a jeho americká manželka Meghan inštitút kráľovskej rodiny opustili už vo februári 2021. Teraz žijú v bohatej komunite na západnom pobreží Spojených štátov, majú syna Archieho a dcéru Lilibet Dianu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #kniha #princ Harry #rekord #Harry Potter

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...