Zomrela supermodelka Tatjana Patitz. Kráska, ktorá navštívila aj Slovensko, mala len 56 rokov

Vo veku 56 rokov zomrela známa supermodelka Tatjana Patitz, ktorá sa v 80. a 90. rokoch pravidelne objavovala na obálkach popredných módnych časopisov. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na americký časopis Vogue.

12.01.2023 07:23
Tatjana Patitz Foto: ,
Modelka Tatjana Patitz na archívnom zábere z roku 2006.
debata

Patitz zomrela v meste Santa Barbara v americkom štáte Kalifornia, uviedla jej newyorská agentka Corinne Nicolasová z modelingovej agentúry Model CoOp. Príčinou jej smrti bola choroba, o ktorej však agentka neposkytla ďalšie podrobnosti.

Archívny záber z kariéry supermodelky Tatjany...
 Tatjana Patitz ako jedna z hviezd na akcii...
+8Tatjana Patitz na podujatí GQ Men of the Year...

Tatjana Patitz sa narodila v severonemeckom Hamburgu a vyrastala vo Švédsku. Neskôr sa presťahovala do Paríža a do New Yorku, kde odštartovala svoju úspešnú kariéru vo svete modelingu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa WWD (@wwd)

Svojho času bola jednou z piatich najžiadanejších modeliek sveta, medzi ktorými bola aj Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell a Cindy Crawford, približuje magazín Der Spiegel. Módny fotograf Peter Lindbergh v roku 1990 urobil záber týchto piatich modeliek, ktorý sa dostal na obálku magazínu Vogue. Fotografia sa neskôr stala legendárnou a podľa niektorých odštartovala éru supermodeliek. Patitz sa objavila aj v kultovom videoklipe ku pesničke Freedom od Georga Michaela.

Tatjana Patitz Čítajte viac Supermodelka Patitz: Som vidiecky typ, aj keď nenosím vrkoče

V roku 2010 Tatjana Patitz navštívila aj Slovensko a poskytla rozhovor pre Pravdu. „Za mojich čias bolo všetko oveľa blýskavejšie. My modelky sme boli jedinečné. Žiadna z nás sa nepodobala na druhú – kariéra v modelingovom biznise trvala dlhšie. Dôkazom toho sú aj úspechy bývalých supermodeliek v súčasnosti. Dnešné dievčatá to majú ťažšie – keď začínajú, nikto ich nepozná. Nájde sa zopár, ktoré prerazia, ale je to naozaj náročné. Úlohy celebrít, ktoré nám v ére našej slávy prisúdili, dnes prebrali tváre z televízie, filmu,“ uviedla vtedy v interview.

Patitz sa vtedy kriticky vyjadrila aj na prehnanú štíhlosť modeliek z brandže (tento trend sa však medzitým v modelingu pozmenil a dnes je brandža omnoho inkluzívnejšia a pestrejšia. S menšími opakovaniami sa k práci modelky stále vracala, angažovala sa tiež v projektoch na záchranu a podporu prírody. So svojím synom, ktorý nedávno oslávil 19. narodeniny, žila na farme, kde sa starala o kone aj psy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #krása #modeling #úmrtie #supermodelka #Tatjana Patitz

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....