Pohreb gréckeho kráľa? Toľko emócií a sĺz u šľachty nevídať! Princezná Anne utešovala vdovu, kráľ Felipe bratranca

V Aténach sa ešte v pondelok zástupcovia kráľovských rodín z celej Európy zúčastnili na pohrebe posledného gréckeho kráľa Konštantína II.

17.01.2023 10:07
Britská princezná Anne (vľavo) objíma Anne-Marie Foto: ,
Britská princezná Anne (vľavo) objíma Anne-Marie, manželku bývalého gréckeho kráľa Konštantína II. na pohrebe v Tatoi na severozápade od Atén.
debata (1)

Podľa rozhodnutia gréckej vlády sa obrad konal bez štátnych pôct, no napriek tomu išlo o veľkú udalosť. Aj vzhľadom na prítomnosť množstva zástupcov kráľovských a šľachtických rodín z celej Európy. Uctiť si pamiatku Konštantína II. prišlo aj niekoľko tisíc Grékov. Monarchiu Grécko definitívne zrušilo v roku 1974.

Konštantín II Čítajte viac Zomrel posledný grécky kráľ Konštantín II., bratranec britského kráľa Karola III.

Rakva s telom bývalého kráľa bola vystavená od pondelňajšieho rána, keď sa jej podľa polície prišlo pokloniť zhruba 5000 ľudí. Niektorí mali so sebou vlajku gréckeho kráľovstva a občas niekto zakričal: „Nech žije kráľ“. Bezpečnosť zabezpečovalo niekoľko stoviek policajtov.

Britská princezná Anne (vľavo) objíma...
Zľava: Anne-Marie, manželka bývalého gréckeho...
+18Dánska kráľovná Margaréta II. (vpravo) sa...

O 11-tej sa začal v aténskej katedrále pohrebný obrad, na ktorý bolo pozvaných zhruba dvesto ľudí. Medzi nimi nechýbala napríklad dánska kráľovná Margaréta II., ktorá je sestrou Konštantínovej manželky Anne-Marie. Prišli aj kráľovia a kráľovné z Belgicka, Holandska či Švédska a nechýbal ani knieža Albert II. z Monika alebo ruská veľkovojvodkyňa Maria Vladimirovna.

zväčšiť Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia sa... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia sa zúčastnili osobne na pohrebe zosnulého gréckeho kráľa Konštantína II. Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia sa zúčastnili osobne na pohrebe zosnulého gréckeho kráľa Konštantína II. Takto vrúcne kondoloval kráľ Felipe gréckemu princovi Pavlosovi.

Prišla tiež sestra britského kráľa Karola III., princezná Anne, ktorí sú bratranec a sesternica zosnulého. Nechýbal španielsky kráľ Felipe VI. s manželkou Letiziou a rodičmi, bývalým kráľom Juanom Carlosom a bývalou kráľovnou Sofiou. Tá bola sestrou zosnulého gréckeho kráľa a Felipe je teda prvostupňovým bratrancom trojice gréckych princov – Pavlosa, Nikoloasa a Philipposa.

Books Prince Harry Čítajte viac Najšokujúcejšie obvinenie vôbec! William ma v hneve schmatol a zložil k zemi, hovorí princ Harry o bratovi

Fotografov sa počas pohrebného obradu podarilo zhotoviť niekoľko pozoruhodných záberov. Posledná rozlúčka bola totiž nabitá emóciami a aj zvyčajne veľmi rezervovaní a distingvovane pôsobiaci zástupcovia šľachty netajili tentoraz emócie. Kráľ Felipe napríklad veľmi srdečne objal a kondoloval svojmu bratrancovi. Britská princezná Anne utešovala vdovu Anne-Marie a na tvárach členov rodiny zosnulého kráľa sa dali vidieť slzy a smútok.

zväčšiť Zľava: Anne-Marie, manželka bývalého gréckeho... Foto: SITA/AP, Nikolas Kominis
Anne-Marie, manželka bývalého gréckeho kráľa Konštantína II. objíma svojho syna - princa Nikolaosa Zľava: Anne-Marie, manželka bývalého gréckeho kráľa Konštantína II. objíma svojho syna - princa Nikolaosa a spoločne s ďalšími členmi rodiny sa lúči so zosnulým Konštantínom II. Toho pochovali na cintoríne pri bývalom kráľovskom paláci Tatoi neďaleko Atén, kde ležia aj jeho rodičia - kráľ Pavol I. a jeho manželka Frederika Hannoverská.

Konštantína II. po oficiálnom pohrebe v Aténach pochovali na cintoríne pri bývalom kráľovskom paláci Tatoi neďaleko Atén, kde ležia aj jeho rodičia – kráľ Pavol I. a jeho manželka Frederika Hannoverská. Niektorí Gréci kritizovali rozhodnutie vlády nerozlúčiť sa s bývalým kráľom aj so štátnymi poctami.

Posledný grécky kráľ, ktorý zomrel minulý týždeň v Aténach vo veku 82 rokov, na trón nastúpil v roku 1964. V roku 1967 ale kvôli nezhodám s vojenskou juntou, s ktorou spočiatku spolupracoval, musel odcestovať z krajiny. Gréci oficiálne zrušili monarchiu v dvoch referendách v roku 1973 a 1974. V 90. rokoch grécka vláda odobrala Konštantínovi II. občianstvo a zabavila majetok kráľovskej rodiny. Bývalý kráľ sa neusiloval o znovunastolenie monarchie. Do Grécka sa vrátil žiť len pred niekoľkými rokmi po zhruba štyroch dekádach strávených v Londýne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #vdova #Konštantín a Metod #kráľ #kráľovná Margaréta II. #kráľ Felipe #Princezná Anne

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...