Aféra prezidenta Clintona so stážistkou vypukla pred štvrťstoročím! Takto sa rokmi menila Monika Lewinsky

21. januára 1998 sa v médiách objavili informácie o sexuálnom pomere medzi prezidentom USA Billom Clintonom a bývalou stážistkou v Bielom dome Monikou Lewinskou.

21.01.2023 00:00
Monika Lewinsky Foto:
Takto sa rokmi menila Monika Lewinsky.
debata (8)

Kvôli afére čelil Clinton, ktorý bol prezidentom v rokoch 1993 – 2001, ako druhý prezident USA procesu impeachmentu. Ústavnú žalobu ale nakoniec ustál.

Monika Lewinsky v roku 1999.
Monika Lewinsky v roku 2001.
+6Monika Lewinsky v roku 1999.

Po celý rok, keď kauza plnila popredné stránky novín, sa Clinton okrem podpory manželky Hillary tešil aj nebývalej podpore verejnosti. Na dve tretiny Američanov boli počas vyšetrovania proti jeho zosadeniu, hoci už vtedy bolo zrejmé, že prezident v danej veci nehovoril vždy pravdu. K tomu, že klamlivo svedčil, sa Clinton priznal v januári 2001 – v posledný deň v úrade.

zväčšiť Prezident Bill  Clinton a Monika Lewinsky v... Foto: ČTK / AP /
Monika Lewinsky Prezident Bill Clinton a Monika Lewinsky v roku 1995.

Vyšetrovatelia v kauze Lewinskej skúmali prezidentove kontakty so stážistkou do najmenších detailov. Chceli dokázať, že Clinton pri výpovedi v januári 1998 klamal, keď tvrdil, že s Lewinskou nemal „sexuálny pomer“. Ako dôkaz použili aj jej šaty, na ktorých testy DNA preukázali (dva roky po „akte“) prezidentove spermie. Ešte pred zverejnením tejto skutočnosti ale Clinton v auguste 1998 pred porotou aj v televízii priznal, že mal so stážistkou „nepatričný intímny kontakt“.

zväčšiť Monika Lewinsky v roku 1999. Foto: SHUTTERSTOCK
Monika Lewinsky Monika Lewinsky v roku 1999.

„Čo som urobil s Monikou Lewinskou, bolo nemorálne, bola to hlúposť. Hlboko som sa za to hanbil a nechcel som, aby sa to vedelo,“ vysvetlil svoje niekdajšie klamstvo Clinton v pamätiach, ktoré vyšli v júni 2004.

V roku 2021 sa na obrazovky dostala séria „Impeachment: American Crime Story“, ktorej dej sa točil práve okolo tejto aféry. Monica Lewinsky (49) bola jednou z jeho producentiek, v sérii ju stvárnila herečka Beanie Feldstein. Britský herec Clive Owen si zahral prezidenta Clintona.

pjimage  1 Čítajte viac Monica Lewinsky zmenená na nepoznanie! Vedľa nej herečka, ktorá ju stvárňuje v seriálovej novinke! Podobajú sa?

Následkom škandálu bola Lewinsky vystavená intenzívnemu nátlaku americkej verejnosti a neskôr sa priznala, že ju to psychicky hlboko poznačilo. Lewinsky uviedla, že s ponukou zúčastniť sa na príprave seriálu spočiatku váhala a bola z nej vystrašená, ale neskôr sa stala vďačnou za posun, ktorý spoločnosť vo vnímaní tejto pikantnej udalosti odvtedy spravila.

zväčšiť Monika Lewinsky v roku 2021. Foto: SHUTTERSTOCK
Monika Lewinsky Monika Lewinsky v roku 2021.

V relácii „Doctor Oz“ sa v minulosti o prevalení aféry vyjadrila, že v jedinom momente sa jej život otočil o 180 stupňov. „Išla som spať ako celkom obyčajný človek a ráno som sa zobudila ako globálne ponížená žena,“ vyjadrila sa a dodala: „Bolo zopár okamihov, počas ktorých som si myslela, že to nezvládnem. V prvých týždňoch vyšetrovania moja mama trvala na tom, aby som mala počas sprchovania otvorené dvere. Bála sa, že si siahnem na život.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Monica Lewinsky

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...