Kráľ Karol III. má odvážne plány s Buckinghamským palácom i s ďalšími sídlami kráľovskej rodiny

Britský kráľ Karol II. chce viac otvoriť Buckinghamský palác a ďalšie kráľovské rezidencie verejnosti.

30.01.2023 00:00
Kráľ Karol III. Foto: ,
Kráľ Karol III. prichádza v sprievode kráľovnej manželky Camilly na recepciu v Buckinghamskom paláci.
debata (2)

Informoval o tom The Daily Telegraph s odvolaním sa na vlastné zdroje. Návštevníci budú mať možnosť si hlavné kráľovské sídlo v centre Londýna prezrieť zvnútra po celý rok. Doteraz sa Buckinghamský palác verejnosti otváral obvykle len v letných mesiacoch a jednotlivé prehliadkové trasy aj cez zimné víkendy.

Kráľovná Alžbeta II. Čítajte viac Windsor, Balmoral, Sandringham... Ktoré zo svojich sídel má britská kráľovská rodina najradšej?

74-ročný kráľ si je síce vedomý, že zahraniční štátni hostia očakávajú pri svojich návštevách nocľah v Buckinghamskom paláci a že sa v ňom konajú aj ďalšie oficiálne akcie, ale je mu tiež jasné, že verejnosť musí v čase inflácie a krízy prekonávať veľké výzvy a chce jej preto umožniť viac účasti na monarchistickom les­ku.

V súčasnosti prechádza Buckinghamský palác nákladnou renováciou. Karol a jeho manželka Camilla (75) ale chcú podľa informácií britského denníka žiť hlavne vo svojom doterajšom hlavnom sídle Clarence House. Táto rezidencia je od Buckinghamského paláca vzdialená len niekoľko sto metrov.

Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Čítajte viac Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany?

Od minuloročného úmrtia kráľovnej Alžbety II. sú mnohé panovnícke rezidencie do značnej miery prázdne. Verejnosti sa má viac otvoriť napríklad aj vidiecke sídlo vo východoanglickom Sandringhame, kde kráľovská rodina tradične trávi Vianoce. O škótskom sídle Balmoral, v ktorom v septembri zomrela kráľovná Alžbeta II., sa už pred niekoľkými mesiacmi hovorilo v tom zmysle, že by ho Karol III. chcel využívať napríklad na organizovanie výstav.

Kráľovský pár, Karol III. s manželkou navštívil...
Kráľovský pár, Karol III. s manželkou navštívil...
+6Kráľovský pár, Karol III. s manželkou navštívil...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľ Karol III.

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...