Tieto skladby zaznejú na korunovácii Karola III., hudbu vyberal on sám

Britský kráľ Karol III. si pre svoju korunováciu objednal 12 nových hudobných skladieb vrátane novej korunovačnej hymny od slávneho britského muzikálového skladateľa Andrewa Lloyda Webbera.

21.02.2023 00:00
Británia monarchia Karol III. príhovor Foto: ,
Britský kráľ Karol III. počas prvého vianočného príhovoru v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor 13. decembra 2022.
debata

Panovník si hudobný program pre obrad v londýnskom Westminsterskom opátstve plánovaný na 6. mája vybral sám, oznámil kráľovský palác. Výber podľa neho odráža šírku hudobných talentov a štýlov z celého Spoločenstva (Commonwealthu).

Medzi novými hudobnými dielami je aj grécka pravoslávna hudba, ktorú chce Karol III. vzdať hold svojmu zosnulému otcovi, princovi Philipovi, ktorý sa narodil na gréckom ostrove Korfu.

Princ William a jeho manželka Kate Čítajte viac Absolútne úchvatná! Princezná Kate žiarila na akcii BAFTA, kamery zachytili aj nezbedný moment: Fakt ho capla po...

Lloyd Webber, z ktorého dielne pochádzajú napríklad muzikály Jesus Christ Superstar, Evita, Mačky alebo Fantóm opery, uviedol, že bol zákazkou „veľmi poctený“. „Dúfam, že moja hymna odráža túto šťastnú udalosť,“ povedal.

Na korunovácii ale zaznie aj tradičná korunovačná hymna Zadok the Priest Georga Friedricha Händela, ktorá bola zložená na korunováciu kráľa Juraja II. v roku 1727, oznámil palác. Uvedené budú podľa paláca aj diela ďalších skladateľov vážnej hudby, ako je Edward Elgar, Hubert Parry a Ralph Vaughan Williams. Ich hudba sa hrala aj na korunovácii panovníkovej zosnulej matky, kráľovnej Alžbety II. v roku 1953.

Karol III. Čítajte viac Nové známky s portrétom Karola III. sú na svete! Jeden rozdiel v porovnaní s Alžbetou II. bije do očí

Nové diela zahŕňajú šesť orchestrálnych skladieb, päť zborových skladieb a organové sólo. „Široká škála hudobných štýlov a umelcov je zmesou tradície a dedičstva s novými hudobnými hlasmi dneška, čo odráža kráľovu celoživotnú lásku k hudbe a umeniu,“ uviedol palác vo vyhlásení. Podľa neho budú liturgické časti ceremoniálu tiež prednášané vo waleštine vzhľadom k panovníkovmu „dlhoročnému spojeniu s Walesom“.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Princezná Kate prekvapila aj doplnkami - na...
+10Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...

Korunovácia 74-ročného kráľa sa má konať takmer presne 70 rokov po tom, čo ceremoniál absolvovala jeho matka Alžbeta II. Karol III. sa stal panovníkom v okamihu jej smrti vlani v septembri a stal sa vtedy aj najstaršou osobou nastupujúcou na trón v dejinách britskej monarchie.

debata chyba
Viac na túto tému: #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...