V Jeruzaleme posvätili olej, ktorým bude pri korunovácii pomazaný Karol III.

Krizmový olej, ktorý bude použitý na pomazanie britského kráľa Karola III. počas jeho korunovácie 6. mája, bol posvätený v izraelskom Jeruzaleme.

04.03.2023 08:58
Britain Royals Christmas Foto: ,
Kráľ Karol III. počas vianočnej bohoslužby v Sandringhame.
debata (4)

Ceremónia sa konala v piatok v tamojšom Chráme Božieho hrobu. Olej posvätili jeruzalemský patriarcha Teofil III. a anglikánsky arcibiskup v Jeruzaleme Hussám Naum.

Svätý olej bol vyrobený z olív nazbieraných v dvoch hájoch na Olivovej hore, v Kláštore Márie Magdalény a v Kláštore Nanebovstúpenia, informuje tlačová agentúra DPA.

Princ Harry a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu Čítajte viac Zoberte si veci a vysťahujte sa! Karol III. chce vykázať Harryho a Meghan zo sídla pri Windsore, tvrdí britská tlač

Olivy sa lisovali neďaleko Betlehema a samotný olej bol parfumovaný sezamom, ružou, jazmínom, škoricou, neroli, benzoínom, jantárom a pomarančovým kvetom. Jeho zloženie vychádza z oleja, ktorý bol použitý aj pri korunovácii Karolovej matky, kráľovnej Alžbety II., a ktorého receptúra sa používa už stovky rokov.

Britain Royals Čítajte viac Oficiálny záber z Windsoru, ale... Viac než Kate na ňom žiari blond princezná z Nórska

Kráľ počas obradu vo Westminsterskom opátstve dostane aj kráľovské jablko, korunovačný prsteň a žezlo. Korunovaný bude majestátnou korunou svätého Eduarda a bude tiež požehnaný. Kráľovná manželka Kamila bude korunovaná modifikovanou korunou kráľovnej Márie a bude tiež pomazaná svätým olejom.

Karol III. má silné väzby na Svätú zem, pretože jeho stará mama – princezná Alice -, ktorá počas druhej svetovej vojny ukrývala v Grécku židovskú rodinu, je pochovaná v ruskom pravoslávnom Chráme svätej Márie Magdalény v Jeruzaleme.

Monarcha naposledy navštívil jej hrob v roku 2020 počas návštevy židovského štátu a okupovaných palestínskych území. Buckinghamský palác vo februári zverejnil oficiálne logo korunovácie kráľa Karola III. Bude sa používať počas verejných osláv, na sociálnych sieťach a suveníroch.

Tvorí ho ruža, bodliak, narcis a trojlístok ako symboly jednotlivých časti Spojeného kráľovstva v korune sv. Eduarda. Logo vytvoril dizajnér Jony Ive.

Princ William a Kate počas návštevy vo Walese.
Princ William a Kate počas návštevy vo Walese.
+4Princ William a Kate počas návštevy vo Walese.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #korunovácia #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...