Spomienka na milovaného otca? Kráľ Karol III. udelil bratovi Edwardovi nový titul, pýšiť sa ním bude aj manželka Sophie

Britský kráľ Karol III. vymenoval v piatok svojho mladšieho brata princa Edwarda za nového vojvodu z Edinburghu.

14.03.2023 04:00
Princ Edward, vojvoda z Edinburghu Foto: ,
Princ Edward, vojvoda z Edinburghu sa stretol so zástupcami verejnosti v Škótsku.
debata

Kráľ tak svojmu bratovi udelil titul, ktorý predtým patril ich zosnulému otcovi princovi Filipovi. Oznámil to Buckinghamský palác. Jeho manželka Sophie sa tak stala vojvodkyňou z Edinburghu.

Edward získal nový titul po tom, čo prevzal niekoľko úloh a aktivít svojho otca. Ide napríklad o program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE), ktorý dáva mladým ľuďom šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti.

Princezná Kate Čítajte viac Ani William, ani filmové hviezdy, tento úsmev na tvári princeznej Kate dokázal vyčariť... Aha, pozrite sa

„Vojvoda a vojvodkyňa z Edinburghu sú hrdí, že budú pokračovať v odkaze princa Filipa pri presadzovaní príležitosti pre mladých ľudí s rozličným zázemím, aby dosiahli svoj plný potenciál,“ uviedol Buckinghamský palác vo vyhlásení, pričom odkazoval aj na Edwardovu manželku Sophiu.

zväčšiť Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie na zábere z 10.... Foto: SITA/AP, Jane Barlow
Britain Royals Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie na zábere z 10. marca 2023.

Edward doteraz používal titul gróf z Wessexu. Získal ho po svojej svadbe v roku 1999. V roku 2019 mu jeho matka kráľovná Alžbeta pri príležitosti 55. narodenín udelila tiež titul gróf z Forfaru, pripomína Buckinghamský pa­lác.

Titul vojvoda z Edinburghu získal princ Filip v roku 1947 po sobáši s Alžbetou a patril mu až do smrti v apríli 2021. Podľa agentúry AFP princ Filip uprednostňoval Edwarda ako dediča svojho titulu, no konečné rozhodnutie bolo na Karolovi.

Kráľovná Maxima Čítajte viac Kráľovná Maxima a jej šatník na návšteve Slovenska? Do Tatier si vzala ukážkovú eleganciu, triumfom boli šaty v SND

Edward (59) sa tak v piatok stal posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý po nástupe Karola na trón nadobudol nový titul. Karol III. sa stal britským kráľom v septembri po smrti kráľovnej Alžbety II.

Nový titul nadobudol aj Karolov syn William, ktorý sa stal princom z Walesu. Titul princ a princezná získali začiatkom tohto týždňa aj deti Karolovho mladšieho syna Harryho, ktorý však už nie je pracujúcim členom kráľovskej rodiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #titul #vojvoda z Edinburghu #princ Edward #kráľ Karol III.

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...