4000 kíl pozlátenej krásy, k tomu 8 koní, Karol III. sa však (asi) bude cítiť ako... v práčke

Buckinghamský palác v nedeľu zverejnil nové podrobnosti o korunovácii britského kráľa Karola III., ktorá je plánovaná na 6. mája.

11.04.2023 00:00
Britský kráľ Karol III. a jeho manželka,... Foto: ,
Britský kráľ Karol III. a jeho manželka, Camilla, kráľovná manželka kráčajú na veľkonočnú bohoslužbu do kaplnky svätého Juraja.
debata (8)

K udalosti bolo podľa paláca vytvorené aj špeciálne emodži, ktorého inšpiráciou sa stala koruna svätého Eduarda, ktorá je v Anglicku už viac ako 350 rokov ústredným prvkom korunovácie panovníkov.

Nie je to prvé emodži, ktorú britská kráľovská rodina pre slávnostné chvíle použije. Vlani v júni sa pri príležitosti platinového jubilea kráľovnej Alžbety II. objavilo na twitteri emodži v podobe psa plemena corgi, ktoré Alžbeta II. chovala celý život.

Britain Royals Čítajte viac Jedna z najťažších vecí, aké musela pre kráľovstvo urobiť? Princezná Kate vraj vo vnútri bojovala, potom zatla zuby a...

Štyri týždne pred plánovanou korunováciou kráľovský palác tiež zverejnil trasu, ktorú Karol III. a jeho manželka Camilla prejdu z Buckinghamského paláca k Westminsterskému opátstvu a späť. Cesta bude kratšia ako tá, ktorú absolvovala Karlova matka pred 70 rokmi. Celý korunovačný obrad bude skromnejší ako korunovácia Alžbety II., čo je podľa agentúry AFP v súlade s modernou dobou a odráža to aj terajšiu krízu životných nákladov.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Britský kráľ Karol III. a jeho manželka,...
+12Princ Edward a jeho manželka Sophie, vojvodkyňa...

Cestou do Westminsterského opátstva pôjdu Karol III. s manželkou kočiarom, ktorý prvýkrát použila Alžbeta II. pri svojom diamantovom jubileu. Tento moderný kočiar má aj kúrenie či klimatizáciu. Na cestu späť nasadnú Karol III. s Camillou do 260 rokov starého pozláteného kočiara, ktorý váži 4000 kilogramov a je ťahaný ôsmimi koňmi. Zosnulá kráľovná Alžbeta II. popísala cestovanie týmto kočiarom ako otrasnú skúsenosť.

zväčšiť Takto vyzerá nové emodži, ktoré vzniklo ku... Foto: SITA/AP
emodži, korunovácia Takto vyzerá nové emodži, ktoré vzniklo ku korunovácii kráľa Karola III.

„Nedá sa povedať, že by ten kočiar bol úplne ako práčka na bielizeň, ale zatiaľ čo iné vozidlá sa pohybujú dopredu, tento kočiar sa pohybuje zo strany na stranu,“ vyhlásil Martin Oates, ktorý sa podieľal na renovácii kočiara.

Princezná Catherine z Walesu a jej najmladší syn, princ Louis Čítajte viac Porušila protokol, ale krásnej princeznej Kate odpustia snáď všetko. Na veľkonočnej omši prekvapil aj Karol III. - aha, kto kráčal hneď za ním...

Kočiar je tak ťažký, že dokáže ísť maximálne rýchlosťou chôdze. To by malo poskytnúť divákom rozmiestneným pozdĺž trasy dostatok času, aby novokorunovaného kráľa a kráľovnú videli.

Korunovácia 74-ročného kráľa sa má konať takmer presne 70 rokov po tom, čo ceremoniál absolvovala jeho matka Alžbeta II. Karol III. sa stal panovníkom s okamihom jej smrti vlani v septembri a stal sa vtedy aj najstaršou osobou nastupujúcou na trón v dejinách britskej monarchie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korunovácia #detaily #emodži #kočiar #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...