Ďalší spor medzi bratmi? Odpočúvanie, obrovské sumy a... Harry obvinil Williama z tajnej dohody

Britský princ William v roku 2020 urovnal spor ohľadom telefonických odpočúvaní s mediálnou skupinou magnáta Ruperta Murdocha za "veľmi vysokú čiastku" po tajnej dohode uzavretej s Buckinghamským palácom.

26.04.2023 00:00
debata

Podľa agentúry Reuters to v súdnych dokumentoch uviedli právnici princa Harryho. Ten žaluje vydavateľa bulvárneho denníka The Sun kvôli hrubému narušovaniu súkromia.

zväčšiť Princ William počas návštevy  Birminghamu. Foto: SITA/AP, Jacob King
william Princ William počas návštevy Birminghamu.

Zamestnanci skupiny News Group Newspaper (NGN) v rokoch 1999 až 2010 odpočúvali slávne osobnosti a obete najrôznejších zločinov. Odpočúvania, ktoré postihli aj kráľovskú rodinu, sa odohrávali pod hlavičkou bulvárneho týždenníka News of the World (NoW), ktorý kvôli škandálu a verejnej kritike musel v roku 2011 ukončiť činnosť.

Princ William a princezná Kate počas návštevy...
Princezná Kate počas návštevy  Birminghamu.
+14Princ William a princezná Kate počas návštevy...

Princ Harry žaluje NGN na londýnskom vrchnom súde za početné protiprávne činy, ktorých sa údajne vydavateľstvo dopustilo v mene svojich bulvárnych denníkov The Sun a dnes už neexistujúceho NoW od polovice 90. rokov do roku 2016.

Obviňuje osoby konajúce za tieto noviny z telefonických odposluchov a získavania informácií podvodom, vrátane čísla sociálneho poistenia jeho manželky Meghan.

Bývalý reportér NoW Clive Goodman, ktorý bol v roku 2007 odsúdený za odpočúvanie hlasových schránok členov kráľovskej rodiny, v roku 2014 uviedol, že sa nabúral do telefónov Harryho, Williama aj jeho manželky Kate.

Vydavateľstvo NGN, ktoré po ukončení činnosti vyplatilo milióny na odškodnom, sa usiluje o zamietnutie jeho žaloby. Tvrdí tiež, že ju mal princ Harry podať skôr. Spoločnosť tiež popiera, že by sa ktokoľvek z denníka The Sun podieľal na akejkoľvek nezákonnej činnosti.

zväčšiť Princ Harry odchádza zo súdu na zábere z... Foto: SITA/AP, Alberto Pezzali
Princ Harry Princ Harry odchádza zo súdu na zábere z pondelka 27. marca 2023.

Harryho právny tím v dokumentoch uviedol, že dôvodom, prečo nepodal žalobu skôr, bola tajná dohoda medzi NGN a Buckinghamským palácom o odložení akýchkoľvek nárokov do doby, než budú vyriešené všetky spory vydavateľstva týkajúce sa odpočúvania. Právnik NGN to poprel.

Britain Queen Elizabeth II Čítajte viac Len nesprav túto chybu! Akú radu dostala Meghan pred stretnutím s Alžbetou II. od známeho komika?

Právnici v dokumente uvádzajú, že princ Harry musel v rámci svojej žaloby zverejniť podrobnosti tejto tajnej dohody, ako aj skutočnosť, že jeho brat nedávno v zákulisí urovnal svoj nárok voči spoločnosti NGN. Mediálna skupina sa podľa nich s Williamom dohodla „na veľmi vysokej finančnej sume v roku 2020“. Dohoda bola uzavretá, aby sa „predišlo situácii, kedy by člen kráľovskej rodiny musel sedieť na lavici svedkov a rozprávať konkrétne podrobnosti o súkromných a vysoko citlivých hlasových správach, ktoré boli zachytené“, uvádza sa v súdnych dokumentoch.

Harry uviedol, že Buckinghamský palác „sa chcel za každú cenu vyhnúť“ podobnému poškodeniu povesti, ktoré spôsobilo zverejnenie detailov intímneho telefonického rozhovoru medzi kráľom Karlom III. a terajšou kráľovnou Camillou v 90. rokoch, keď bol jeho otec ešte ženatý s princeznou Dianou.

V rámci chronológie, ktorá podrobne popisuje výmenu listov medzi palácom a NGN, sa v dokumente uvádza, že do diskusií bola zapojená aj Harryho stará mama. Zosnulá kráľovná Alžbeta II. mu podľa spisov v roku 2017 dala súhlas, aby sa svojím prípadom zaoberal.

debata chyba
Viac na túto tému: #princ William

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...