Hmyz a chrobáky či kreslá staré takmer 100 rokov: Korunovácia Karola III. hýri prekvapujúcimi detailmi

Britský kráľ Karol III. bude mať počas svojej korunovácie oblečené rúcha z červeného a purpurového hodvábneho zamatu.

03.05.2023 02:00
král karol III. charles Foto:
Britský kráľ Karol III.
debata (1)

Ide o rovnaké rúcho, ktoré mal počas svojej korunovačnej slávnosti v roku 1937 na sebe aj jeho starý otec kráľ Juraj VI. V nedeľu to oznámil Buckinghamský pa­lác.

Korunovácia Karola III. sa uskutoční už v sobotu 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Zúčastnia sa na nej zahraničné hlavy štátov a ďalší predstavitelia verejného života.

princ William a princezná Kate Čítajte viac O Diane hovorí len zriedka, teraz z úst princeznej Kate vyšli tieto slová... Čo prezradila o žene, ktorú nikdy nestretla?

Britský panovník spolu so svojou manželkou Kamilou budú mať pri príchode do Westminsterského opátstva oblečené červené rúcha a pri odchode zasa purpurové. Kráľove rúcha pochádzajú z londýnskej krajčírskej dielne Ede and Ravenscroft, ktorá má 334-ročnú históriu.

Kamilino červené rúcho bolo pôvodne vyrobené pre zosnulú kráľovnú Alžbetu II., zatiaľ čo purpurová róba je nová a vyhotoví ju britská Kráľovská škola vyšívania (RSN). Na róbe sa budú nachádzať i výšivky vyobrazujúce témy prírody a životného prostredia, keďže tieto oblasti patria k veľkým vášňam kráľovského páru. Na korunovačnom rúchu tak bude po prvýkrát v dejinách vyšitý motív hmyzu a chrobákov.

Banket  s britským panovníkom Karolom III. a...
Niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová...
+7Niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová...

Buckinghamský palác v nedeľu na Instagrame zverejnil i fotografie, na ktorých členovia RSN obšívajú Karolovu červenú korunovačnú róbu zlatým lemom a na purpurové rúcho vyšívajú Kamilin monogram.

Britain Platinum Jubilee Čítajte viac Kedysi sa musela skrývať, dnes ju Briti milujú. Kráľovná Camilla si získala ich srdcia, tušili ste o nej aj toto?

Nový kráľ sa kvôli ohľadom na životné prostredie rozhodol pri obrade využiť kreslá, ktoré už poslúžila počas korunovácie jeho starého otca Juraja VI. Časti polstrovania bolo potrebné vymeniť, kostra dreveného nábytku sa ale použila, uviedol tiež palác a rovnako k tomu zverejnil fotografie na Instagrame.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #príroda #korunovácia #výšivka #kráľ Karol III. #kráľovná Camilla

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...