Princezná Kate, Charlene z Monaka či Čaputová: Na korunovácii Karola III. nebudú chýbať. Nad jedným menom však váhali do poslednej chvíle...

Korunovácia britského kráľa Karola III. a kráľovnej Camilly v britskom Westminsterskom opátstve 6. mája je celosvetovo očakávanou udalosťou.

04.05.2023 07:50
debata (4)
zväčšiť Princ William a jeho manželka Kate, princezná z... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Princ William a jeho manželka Kate, princezná z Walesu Princ William a jeho manželka Kate, princezná z Walesu prichádzajú so svojimi deťmi - zľava: princom Georgeom, princeznou Charlotte a princom Louisom na veľkonočnú bohoslužbu na hrade Windsor. Všetci sa zúčastnia aj na korunovácii.

Kráľ Karol III. si prial, aby sa tento rituál odohral v menej okázalom duchu, než bola predchádzajúca korunovácia Karolovej matky, kráľovnej Alžbety II. pred 70 rokmi. Kráľovský pár rozoslal pozvánky asi dvom tisícom ľudí. Samozrejme, aj v tomto zozname pútajú pozornosť mená špeciálnych hostí. Koho teda uvidia fanúšikovia kráľovskej monarchie a svet na výnimočnom akte v Londýne už najbližšiu sobotu?

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Monacké knieža Albert II. a jeho manželka,...
+12Princ Harry odchádza zo súdu na zábere z...

ČLENOVIA KRÁĽOVSKEJ RODINY

  • Bude prítomný Karlov prvorodený syn princ William s manželkou Catherine, rovnako ako dvaja z troch kráľových súrodencov, princezná Anne a princ Edward, vojvoda z Edinburghu.
  • Po početných špekuláciách sa na korunovácii zúčastní aj mladší Karlov syn, princ Harry, ale bez manželky Meghan. V deň korunovácie oslavuje ich syn Archie štvrté narodeniny.
zväčšiť Britský kráľ Karol III. a jeho manželka,... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Britský kráľ Karol III. a jeho manželka, Camilla, kráľovná manželka Britský kráľ Karol III. a jeho manželka, Camilla, kráľovná manželka kráčajú spoločne s princeznou Annou a princom Andrewom v pozadí na veľkonočnú bohoslužbu do kaplnky svätého Juraja.
  • Zástupcovia paláca údajne nejaký čas zvažovali, či by sa mal oficiálne na korunovácii ukázať aj princ Andrew, Karolov brat, ktorý v minulosti čelil viacerým škandálom. Napokon sa zdá, že princ a vojvoda z Yorku by mal byť prítomný, ale jeho bývalá manželka Sarah Ferguson podľa serveru BBC News pozvánku nedostala.
  • Na korunováciu pravdepodobne dorazia aj ich dcéry, princezné Beatrice a Eugenie, rovnako ako dcéra princeznej Anny, Zara Tindall a jej manžel Mike Tindall.
  • Na korunovácii budú aj všetky vnúčatá Karola III. a Camilly, niektoré z nich sa zúčastnia aj na samotnom obrade ako jeho súčasť.
  • Pozvánku dostala aj sestra kráľovnej Camilly, Annabel Elliotová, rovnako ako jej blízka priateľka Lady Lansdowneová.

POLITICI a SVETOVÍ LÍDRI

  • Medzi dvoma tisíckami hostí nebudú chýbať kľúčové postavy svetovej politiky – podľa serveru BBC News stojí za zmienku, že sa jedná o udalosť štátneho významu, a preto na zoznam pozvaných dohliadala aj britská vláda.
zväčšiť Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou a... Foto: Ivan Majerský
Petr Pavel, Zuzana Čaputová, Juraj Rizman, Eva Pavlová Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s partnerom Jurajom Rizmanom.
  • Bude prítomný britský premiér Rishi Sunak, rovnako ako kabinetní ministri a členovia Snemovne lordov.
  • Podľa britských médií by nemali chýbať ani bývalí premiéri Liz Truss a Tony Blair, rovnako ako nový škótsky premiér Humza Yousaf.
  • Dorazí aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, nedlho potom, čo musela byť plánovaná štátna návšteva kráľa Karola III. vo Francúzsku odložená kvôli tamojším rozsiahlym protestom Francúzov proti dôchodkovej reforme.
  • Americký prezident Joe Biden oznámil kráľovi Karolovi III. telefonicky v apríli, že nepríde, ale že ho zastúpi jeho manželka, americká prvá dáma Jill Biden.
  • Slovensko na korunovácii zastúpi prezidentka Zuzana Čaputová (pravdepodobne aj s partnerom Jurajom Rizmanom), z Česka príde prezident Petr Pavel spolu manželkou Evou. Bude to prvýkrát, čo bude české krajiny na britskej korunovácii zastupovať prezident. V roku 1953 Československo podľa niekdajšieho hradného protokolára Henricha Forejta zastupoval veľvyslanec, rovnako ako v roku 1937, pretože prezident Edvard Beneš nebol ani pozvaný.
král karol III. charles Čítajte viac Hmyz a chrobáky či kreslá staré takmer 100 rokov: Korunovácia Karola III. hýri prekvapujúcimi detailmi
  • Svoju účasť ďalej ohlásili napríklad poľský prezident Andrzej Duda či austrálsky premiér Anthony Albanese. Podľa britských médií budú prítomní aj pakistanský premiér Šahbáz Šaríf a filipínsky prezident Ferdinand Marcos.
  • Bude tu aj šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá sa s kráľom Karlom III. stretla tento rok na konci februára na hrade Windsor.
  • Na obrade sa zúčastnia aj náboženskí vodcovia a zástupcovia krajín britského Spoločenstva.

ČLENOVIA INÝCH KRÁĽOVSKÝCH RODÍN

  • Na korunovačný rituál tentoraz v rozpore s tradíciou pricestujú aj členovia zahraničných kráľovských rodín.
  • Dorazí monacký princ Albert s manželkou Charlene.
  • Potvrdená je účasť španielskeho kráľa Felipeho s kráľovnou Letiziou
zväčšiť Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia na... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia Španielsky kráľ Felipe a kráľovná Letizia na archívnom zábere.
  • Príde aj švédsky kráľ Carl XVI Gustaf, nie však v spoločnosti manželky – kráľovnej Silvie, ale v sprievode svojej dcéry, korunnej princeznej Victorie.

    japonský korunný princ Akišino s korunnou princeznou Kiko

DOBROVOĽNÍCI, OZBROJENÉ ZLOŽKY a PRACOVNÍCI CHARITY

  • Kráľ Karol III. s Camillou pozvali aj viac ako 850 pracovníkov charity ako gesto ocenenia ich práce.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #korunovácia #účasť #princezná Charlene #princezná Kate #Zuzana Čaputová #kráľ Karol III. #korunovácia Karola III.

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...