Sám ako prst... vystrúhal úsmev, ale momentky princa Harryho z korunovácie pôsobia smutne. S bratom sa minuli

Princ Harry priletel na korunováciu svojho otca, Karola III., v piatok. Ako bolo dopredu oznámené, do Británie dorazil bez manželky Meghan aj bez ich dvoch ratolestí.

06.05.2023 11:01 , aktualizované: 12:23
Princ Harry Foto: ,
Princ Harry prichádza na korunováciu svojho otca - kráľa Karola III. vo Westminster Abbey.
debata (5)

Napriek tomu však zábery zo sobotňajšej korunovácie, na ktorých je zachytený mladší syn kráľa Karola III. kráčajúc do Westministerského opátstva, pôsobia trochu smutne. Harry sa najprv tváril veľmi stroho a prísne, neskôr ho však objektívy zachytili aj s úsmevom – stalo sa tak v momente, keď mieril na svoje miesto v rámci zasadacieho poriadku v chráme, kde korunovali jeho otca. Princ nemal žiadnu obradnú úlohu v rámci korunovačného ceremoniálu a ako odídeného člena kráľovskej rodiny ho tiež usadili ďalej ako kráľovho staršieho syna – následníka trónu – princa Williama.

Princ Harry so sesternicou - princeznou...
Princ Harry prichádza na korunováciu svojho...
+10Princ Harry prichádza na korunováciu svojho...

Spoločnosť robila princovi Harrymu jeho obľúbená členka rodiny – sesternica a princezná Beatrice a jej manžel Edoardo Mapelli Mozzi. Na záberoch sú zachytení v družnom rozhovore, ale tiež napríklad s gestom, keď Mozzi tľapká Harryho po chrbte pred vstupom do katedrály – akoby mu naznačoval, že to zvládne.

harry Čítajte viac Archie slávi 2. narodeniny: Gratulovala mu už kráľovná, toto spravil starý otec Charles

Princ Harry by v Británii nemal pobudnúť a korunovácia by mala byť pre neho „bleskovou akciou“, ako to nazval napríklad britský Daily Mail. Dôvodom je princov syn Archie. Princ Archie oslavuje 6. mája štvrté narodeniny.

Holandský kráľ Willem-Alexander a holandská...
Belgický kráľ Filip a kráľovná Mathilda...
+44Švédsky kráľ Carl XVI Gustaf a krunná princezná...

Harry priletel iba v piatok, na svoj presun z USA do Európy využil služby komerčného letu American Airlines, na palube ktorého poriadne prekvapil pasažierov ako jeden z „obyčajných“ cestujúcich. Na londýnskom letisku Heathrow pristál krátko pred 12-stou hodinou a noc strávil podľa britských médií vo Frogmore Cottage.

zväčšiť Princ Harry prišiel na korunováciu v sprievode... Foto: SITA/AP, Toby Melville
Princ Harry Princ Harry prišiel na korunováciu v sprievode svojej sesternice - princeznej Beatrice a jej manžela Edoarda Mapelli Mozziho.

Očakáva sa, že Harry ešte v sobotu poletí späť do Kalifornie, kde žije v Montecito spolu s manželkou a ich dvoma ratolesťami – oslávencom princom Archiem a dcérou, princeznou Lilibet.

Video
Kráľovi Karolovi III. položili korunu na hlavu

Harryho účasť na korunovácii bola po špekuláciách oficiálne potvrdená Buckinghamským palácom v apríli. „Buckinghamský palác s radosťou potvrdzuje, že vojvoda zo Sussexu sa 6. mája vo Westminsterskom opátstve zúčastní na korunovačnom obrade. Vojvodkyňa zo Sussexu zostane v Kalifornii s princom Archiem a princeznou Lilibet,“ bolo uvedené vo vyhlásení.

Denník The Sun priniesol vyjadrenie zdroja z blízkeho okolia kráľovskej rodine o dĺžke jeho pobytu v Londýne. „Harry odíde do 24 hodín.“

O účasti či neúčasti Harryho na korunovácii sa špekulovalo najmä v súvislosti s vydaním jeho memoárov s názvom Náhradník, v ktorej odhaľuje mnohé tajomstvá jeho rodiny a vnáša svoj pohľad na jej fungovanie.

Video

VIDEO: S royalistom Jakubom Abrahámom sme hovorili o detailoch aktu korunovácie kráľa Karola III., o tom, čo môže monarchia naučiť Slovákov a prečo ich tak fascinuje. Zhovárali sme sa ale tiež o tom, či Karola III. v deň korunovácie zatieni niektorý z členov kráľovskej rodiny a aký signál vysiela neprítomnosť Meghan Markleovej na celom procese. Viac už v rozhovore a videu vyššie.

November 14, 2008. Oficiálny portrét princa...
14. november 1948. Charles Philip Arthur George...
+12Charles bol pokrstený 15. decembra 1948 v...

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #vojvodkyňa Meghan #korunovácia Karola III.

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...