Urobila, čo nik nečakal: Vojvodkyňa Sophie navštívila Irak, oceňované gesto však zatienila tragédia

Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu absolvovala návštevu, o ktorej verejnosť ani médiá vôbec netušili.

25.05.2023 15:30
Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Foto: ,
Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu na archívnom zábere.
debata

Vojvodkyňa z Edinburghu a manželka princa Edwarda bola tento týždeň na návšteve Iraku, kde sa stretla s politickými predstaviteľmi a bojovníkmi za práva žien. Vo štvrtok o tom informovala iracká prezidentská kancelária.

Doposiaľ bol posledným členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý navštívil Irak, bol zosnulý manžel kráľovnej Alžbety II. princ Philip. V Iraku v roku 2006 zavítal na základňu britských jednotiek, ktoré boli do Iraku vyslané tri roky predtým v rámci invázie vedenej Spojenými štátmi.

Princ Edward a  Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Čítajte viac Policajná motorka sprevádzajúca Sophie, vojvodkyňu z Edinburghu, zrazila ženu, je v kritickom stave. Vojvodkyňa reaguje

Vojvodkyňa z Edinburghu strávila dva dni v Bagdade, kde sa stretla s irackým prezidentom Abdalom Latífom Rašídom a jeho manželkou Šanáz Ahmadovou, ako aj s premiérom Muhammadom Súdáním. Neohlásenú návštevu Iraku vojvodkyňa ukončila v utorok.

Kate, princezná z Walesu sa zúčastnila na...
Princ William a Kate, princezná z Walesu sa...
+8Zľava: princ William z Walesu a princezná Kate...

Sophie v Iraku predniesla príhovor napísaný britským kráľom Karolom III., ktorý túto krajinu navštívil ešte ako princ v roku 2004. Ďalší prejav predniesla na konferencii o právach žien, ktorú zorganizovalo britské veľvyslanectvo v Bagdade, informoval Buckinghamský palác. Jej manžel, princ Edward navštívil medzitým Prahu a Českú republiku.

Sophie, vojvodkyňa z Edinburghu Čítajte viac Úplne obyčajná bunda? Možno... ale aj to robí look vojvodkyne Sophie inšpiráciou pre každú ženu

Návšteva vojvodkyne sa však niesla aj v znamení smutných správ. V Británii totiž zomrela žena, ktorú zrazil policajný sprievod sprevádzajúci vojvodkyňu na rušnej križovatke v Londýne. Osemdesiatjeden­ročná Helen Holland bojovala o život dva týždne, no početným zraneniam podľahla.

„Vovodkyňa z Edinburghu je hlboko zarmútená správou, že Helen Hollandová zomrela,“ uviedol vo štvrtok Buckinghamský palác. „Jej kráľovská Výsosť vyjadruje hlbokú sústrasť a súcití s celou rodinou pani Hollandovej,“ dodal hovorca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #úmrtie #Sophie #vojvodkyňa z Edinburghu

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....