Švajčiarsko milovala, mohla tam robiť to, čo inde nešlo. Obyvatelia mesta spomínali, aká bola Tina Turner susedka

Populárnu speváčku Tinu Turnerovú, ktorá zomrela v stredu vo veku 83 rokov, si pripomenuli aj obyvatelia švajčiarskeho mestečka Küsnacht, v ktorom prežila posledné roky svojho života.

26.05.2023 00:00
Tina Turner Foto:
Speváčka Tina Turner v trblietavých minišatách na koncerte vo Viedni v roku 2009.
debata

Na Turnerovú spomínajú nielen ako na vynikajúcu umelkyňu, ale aj ako na diskrétnu susedku. Speváčka sa do Švajčiarska presťahovala v druhej polovici 90. rokov, na alpskej krajine podľa agentúry AP oceňovala rešpekt k súkromiu. Známu speváčku si pripomenuli ľudia aj v Británii či USA.

Tina Turner Čítajte viac Vydláždila cestu ženám vyzliecť sa na pódiu. Tina Turner netúžila byť sexy, šatami vládla nad divákom aj životom

Vo štvrtok, deň po ohlásení speváčkinej smrti, nechávali ľudia pred bránou vily, v ktorej speváčka bývala so svojím manželom, nemeckým hudobným producentom Erwinom Bachom, odkazy a kvety a zapaľovali sviečky. Pribúdali počas celého dňa.

zväčšiť Pred bránou k domu speváčky Tiny Turnerovej vo... Foto: SITA/AP, Arnd Wiegmann
CORRECTION Switzerland Obit Tina Turner Pred bránou k domu speváčky Tiny Turnerovej vo švajčiarskom Küsnachte kládli ľudia kvety, sviečky a odkazy.

„Viac ako 35 rokov bola súčasťou môjho života a bola dobrou susedkou, ukazovala sa v meste a bola veľmi obľúbená,“ povedal agentúre Reuters jeden z miestnych obyvateľov, ktorý sa zastavil pred bránou vily.

Podľa miestnych bola speváčka usmievavou a diskrétnou susedkou. Podľa Markusa Ernsta, starostu mesta pri Zürišskom jazere, sa Turnerová zúčastnila aj spoločenského života v Küsnachte, napríklad rozsvecovania vianočného stromu. „Jedným z dôvodov, prečo sa do Švajčiarska odsťahovala, bolo to, aby mala úplne normálny život,“ povedal starosta agentúre AP. Vo Švajčiarsku podľa neho mohla Turner chodiť po ulici alebo do reštaurácie bez toho, aby sa s ňou niekto chcel neustále fotografovať alebo by od nej chcel podpis.

Speváčka Tina Turner v začiatkoch svojej...
Speváčka Tina Turner na archívnom zábere.
+8ROK 1985:  Tina Turner a Lionel Richie počas...

Američanka Turnerová získala aj švajčiarske občianstvo v roku 2013. „Keď sme sa presťahovali do Švajčiarska, hneď sme sa tu cítili doma,“ povedala pred rokmi. „Ľudia tu ctia súkromie druhých, starajú sa o seba navzájom,“ dodala.

Tina Turner Čítajte viac Svet hudby smúti. Zomrela Tina Turner, kráľovná rock'n'rollu

Kvôli súkromiu a tiež relatívne priaznivému daňovému systému si Švajčiarsko vybralo za svoj nový domov rad umelcov, napríklad herec Charlie Chaplin, spevák Freddy Mercury či režisér Jean-Luc Godard.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Turner #Švajčiarsko #úmrtie #susedia

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...