Žalobu, ktorú podali hviezdy filmu Rómeo a Júlia z roku 1968, sudkyňa zamietne

Sudkyňa v okrese Los Angeles vo štvrtok oznámila, že zamietne žalobu hlavných protagonistov filmu Rómeo a Júlia z roku 1968 v súvislosti s intímnou scénou, v ktorej sa objavili nahí.

26.05.2023 12:50
Leonard Whiting a herečka Olivia Hussey Foto: ,
Herec Leonard Whiting a herečka Olivia Hussey na zábere z roku 2018 v Los Angeles.
debata

Podľa agentúry AP sudkyňa svoj zámer zdôvodnila tým, že podľa dostupných zistení zobrazenie tiel hlavných hrdinov vo filme nemožno považovať za detskú pornografiu. Dodala, že žalujúci sa na súd obrátili príliš neskoro.

Sudkyňa vyššieho súdu Alison Mackenzie tak rozhodla v prospech návrhu žalovanej spoločnosti Paramount Pictures na zamietnutie žaloby, ktorú podali Olivia Hussey a Leonard Whiting. Obaja majú v súčasnosti 72 rokov a hlavné postavy vo filme stvárnili vo veku 15 a 16 rokov.

Leonard Whiting a herečka Olivia Hussey Čítajte viac Ako tínedžeri hrali Rómea a Júliu, teraz žalujú štúdio za nahú scénu a chcú milióny! Má to jeden háčik...

Mackenzie rozhodla, že inkriminovaná scéna je chránená prvým dodatkom Ústavy USA, pričom konštatovala, že herci nepredložili žiaden nález, ktorý by dokazoval, že film možno považovať za sexuálne taký sugestívny, že by protirečil zákonom. Vo svojom písomnom rozhodnutí sudkyňa tiež konštatovala, že žaloba nespadá do rámca kalifornského zákona, ktorý dočasne pozastavil premlčanie sexuálneho zneužívania detí. Upozornila, že na tom nič nezmenilo ani opätovné uvedenie filmu vo februári.

zväčšiť Herečka Olivia Hussey a herec Leonard Whiting v... Foto: SITA/AP, Jean-Jacques Levy
Olivia Hussey a herec Leonard Whiting Herečka Olivia Hussey a herec Leonard Whiting v roku 1968 na promo rozhovore v parížskom hoteli, kde predstavili film Rómeo a Júlia.

Právny zástupca hercov rozhodnutie sudkyne kritizoval a uviedol, že plánujú podať ďalšiu verziu žaloby na federálnom súde. Film a jeho ústredná pieseň boli svojho času veľkými hitmi a – napriek nahej scéne, ktorá na chvíľu ukazuje Whitingov holý zadok a Husseyovej obnažené prsia – ho videli celé generácie stredoškolákov, keď študovali rovnomennú Shakespearovu tragédiu.

Obžaloba tvrdí, že režisér Franco Zeffirelli, ktorý zomrel v roku 2019 vo veku 96 rokov, pôvodne obom mladým hercom povedal, že v scéne v spálni, ktorá je na konci filmu a nakrúcala sa v posledných dňoch filmovania, budú mať na sebe spodnú bielizeň telovej farby.

R Kelly Čítajte viac Speváka R. Kellyho odsúdili na 30-ročné väzenie za sexuálne zneužívanie

Ráno v deň nakrúcania však Zeffirelli Whitingovi a Husseyovej oznámil, že budú mať na tele len make-up. Stále ich ubezpečoval, že kamera bude umiestnená tak, aby nahotu nebolo vidno, uvádza sa v žalobe. Zeffirelli tiež mladým hercom povedal, že musia hrať nahí, inak nebude úspešný ani film ani ich kariéra.

Herci uviedli, že dosiahli pravý opak: ani jeden z nich neurobil kariéru, aká by sa dala očakávať po úspechu filmu. Dodali, že podvod, sexuálne zneužívanie a obťažovanie, ktoré podstúpili, im spôsobilo emocionálnu ujmu a duševné utrpenie na celé desaťročia. Ako kompenzáciu požadovali odškodné vo výške viac ako 500 miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómeo a Júlia #žaloba #Olivia Hussey #Leonard Whiting

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...