Počas korunovácie Alžbety II. Briti na chvíľu zabudli na ťažké časy. Uplynulo od nej presne 70 rokov

Korunovácia britskej kráľovnej Alžbety II. pred 70 rokmi, 2. júna 1953 vo Westminsterskom opátstve, bola pre Britov jednou z prvých príležitostí na oslavy po druhej svetovej vojne a v nasledujúcich chudobných rokoch.

02.06.2023 14:39
Princ Philip kráľovná alžbeta Foto:
Britský princ Philip s manželkou kráľovnou Alžbetou II. mávajú z balkóna Buckinghamského paláca, jún 1953.
debata

Mladá kráľovná sa tešila mimoriadnej popularite britskej verejnosti, správala sa dôstojne, zapojila sa do vojny a pritom jej to pristalo a sálala z nej mladistvá energia. Stala sa novodobou ikonou britskej histórie a bola ňou dlhých 70 rokov. Úplne oddaná službe svojmu ľudu, ktorú sľúbila pri korunovácii, prekonala Alžbeta II. v dĺžke života i vlády všetky možné rekordy a po jej odchode vlani v septembri nastúpil na trón jej syn, Karol III. a bol korunovaný.

Korunovačný ceremoniál sa za ten čas zmenil len nepatrne. A po celú dobu zostáva jedinečným aktom, ktorý istým spôsobom posvätí úlohu panovníka a legitimizuje jeho úlohu v očiach verejnosti.

Korunovácia Alžbety II. mala okrem toho mimoriadny význam aj z hľadiska pozdvihnutia prestíže britskej monarchie v ťažkej povojnovej dobe, keď sa toto svetové impérium začalo rozpadať. Oslnivý rituál dal Britom na chvíľu zabudnúť na ťažké časy, dotknúť sa úctyhodnej histórie svojej krajiny a jej tradícií. Bol tiež prvým obradom tohto druhu, ktorý natáčala televízia. Tradičný obrad tak mohlo v televíznom prenose sledovať asi 20 miliónov Britov a ďalších asi 12 miliónov o ňom počúvalo v rozhlase. A napríklad v Amerike videlo korunováciu zo záznamu na 100 miliónov ľudí.

Princezná Kate z Walesu prichádza na...
Princ William a princezná Kate z Walesu na...
+49Princ William a princezná Kate z Walesu na...

„Má iba 25 rokov, vyzerá ako dievčatko a stala sa kráľovnou,“ písal vtedy o Alžbete britský denník The Daily Telegraph. V týchto raných dobách televízie muselo mnoho Britov za účelom sledovania korunovácie navštíviť svojich príbuzných a známych, ktorí už vlastnili televízory (v Británii ich malo len dva milióny ľudí). Mladá kráľovná vtedy symbolizovala pre Britov koniec biedy, novú nádej, žiarivejšiu budúcnosť.

Korunovačný obrad sa konal viac ako rok po nástupe kráľovnej Alžbety II. na trón. Aj toto bolo v súlade s tradíciou, musel uplynúť príslušný čas od úmrtia predchádzajúceho panovníka. A tento čas bol tiež využitý na prípravy na korunovačný ceremoniál. Počas neho Alžbeta predniesla sľub, bola pomazaná posväteným olejom, zahalená do kráľovskej róby a korunovaná kráľovnou Spojeného kráľovstva, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Južnej Afriky, Pakistanu a Cejlónu (dnešná Srí Lanka).

Princ Harry Čítajte viac Sám ako prst... vystrúhal úsmev, ale momentky princa Harryho z korunovácie pôsobia smutne. S bratom sa minuli

Počas korunovačného ceremoniálu sedela Alžbeta v kresle svätého Eduarda, čo je trón vyrobený v rokoch 1300 až 1301. Na hlavu jej položili korunu svätého Eduarda, zdobenú rubínmi, ametystami, zafírmi, granátmi, topásmi a túrami. Predniesla prísahu, že bude dodržiavať zákony svojich národov a vládnuť anglikánskej cirkvi. Obrad trval asi dve hodiny a vo Westminsterskom opátstve sa vtedy tiesnilo asi 8250 ľudí, a to vďaka stupienkom, ktoré tu boli inštalované špeciálne pre túto zvláštnu príležitosť.

Procesia s kočiarom s panovníčkou viedla po osemkilometrovej trase od Buckinghamského paláca, ktorá zahŕňala aj nákupné triedy Oxford a Regent Street. Po obrade nasledovali oslavy, na ktorých sa podávalo takzvané korunovačné kura, ktoré sa skladá zo studeného kurčaťa, majonézy, karí korenia a marhúľ. Vo všetkých krajinách Commonwealthu boli vydané pamätné medaily. Alžbetínska korunovácia vyšla Britov v prepočte na ceny z roku 2021 na 18,8 milióna libier.

A tiež doslova obletela svet – filmový kotúč s ňou prepravili do austrálskej Canberry dva tryskové bombardéry. „Je úžasné, že sme mohli v televízii rozoznať aj manžetové gombíky Winstona Churchilla,“ rozplývala sa nad televíznym prenosom britská tlač.

Za sedem desiatok rokov vlády Alžbety II. prešla britská monarchia značnými premenami. Tejto kráľovnej slúžil premiér Winston Churchill a po ňom 14 ďalších. Zažila rozpad britského impéria, ale aj renesanciu jeho vplyvu. Ona sama bola najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim panovníkom v britských dejinách, v dĺžke panovania prekonala aj kráľovnú Viktóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korunovácia #kráľovná Alžbeta II. #kráľ Karol III.

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...