Nech žijú mladomanželia! Jordánsko má za sebou svadbu roka, tu sú prvé zábery kráľovskej nevesty a ženícha

Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si vo štvrtok v kráľovskom paláci v Ammáne zobral za manželku saudskoarabskú architektku Radžwu Alseifovú. Svadba sa konala podľa tradičného islamského obradu.

02.06.2023 08:32
Jordan Royal Wedding Foto:
Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si obral za manželku saudskoarabskú architektku Radžwu Alseifovú.
debata

Na svadobnom obrade 28-ročného korunného princa, najstaršieho syna jordánskeho kráľa Abdalláha II., s Radžwou as-Sajfovou, ktorá pochádza z prominentnej saudskoarabskej rodiny, sa zúčastnilo množstvo zahraničných štátnych predstaviteľov a panovníkov vrátane britského princa Williama s manželkou Kate či prvej dámy Spojených štátov Jill Bidenovej.

Svadba roka je za nami - jordánsky princ sa oženil s krásnou architektkou
Video
Zdroj: Profimedia

Svadba sa konala v jordánskom kráľovskom paláci Zahrán podľa tradičných islamských zvyklostí. Obrad sa nazýva katb al-kitáb a ide o podpis svadobnej zmluvy, ktorú okrem mladomanželov podpísali aj otcovia ženícha a nevesty.

Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si...
Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si...
+17Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si...

Agentúra AP sa domnieva, že táto kráľovská svadba má pre Jordánsko a celý región mimoriadny význam, keďže symbolizuje kontinuitu v tejto blízkovýchodnej krajine. Mohla by tiež pomôcť Jordánsku nadviazať lepšie vzťahy so susednou Saudskou Arábiou, ktorá je bohatá na ropu.

zväčšiť Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si... Foto: SITA/AP, Raad Adayleh
APTOPIX Jordan Royal Wedding Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si obral za manželku saudskoarabskú architektku Radžwu Alseifovú.

29-ročná nevesta je dcérou saudskoarabského podnikateľa a vyštudovala architektúru v Spojených štátoch. Podľa správ v arabskej tlači je vzdialenou príbuznou saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Je o dva mesiace staršia ako jej manžel, korunný princ Husajn, syn jordánskeho kráľa Abdalláha II. a kráľovnej Ranji. Zásnuby boli oznámené vlani v auguste.

kráľovná Rania Čítajte viac Kráľovná Rania opäť očarila, tentoraz na synovej maturite. Šaty za 2 tisíc eur, kabelka tiež, medzi rodičmi bola ako magnet

Nevesta v elegantných bielych šatách dorazila do paláca Zahrán vo vozidle Rolls-Royce Phantom z roku 1968, ktorý bol vyrobený na zákazku ešte pre princovu prababičku. Ako píše Vogue Arabia, o šat ynevesty sa psotaral návrhár Elie Saab. Korunný princ v slávnostnej vojenskej uniforme prišiel skôr. Tradičný moslimský svadobný obrad sa konal v kvetmi vyzdobenom altánku obklopenom upravenými záhradami. Po podpise svadobnej zmluvy dav prepukol do potlesku. Po svadbe nasledovala recepcia, zábavný program a štátna hostina, na ktorej jordánska kráľovská rodina privíta viac ako 1700 hostí.

zväčšiť Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si... Foto: SITA/AP, Nasser Nasser
Jordan Royal Wedding Jordánsky korunný princ Husajn bin Abdalláh si obral za manželku saudskoarabskú architektku Radžwu Alseifovú.

Sviatočná atmosféra vo štvrtok panovala v celom Jordánsku. Niekoľko kilometrov od paláca v zaplnenom starorímskom amfiteátri diváci na širokouhlej obrazovke sledovali, ako manželia spečatili svoj sľub a vymenili si prstienky. Krátko potom dav tvorený asi 18 000 ľuďmi začal nadšene pískať a mávať jordánskymi vlajkami. Kultúrne akcie sa v súvislosti s kráľovskou svadbou konajú už niekoľko týždňov a na dnešok sú naplánované ohňostroje. Kľukaté ammánske ulice a svahy kopcov zdobia blahoprajné billboardy s nevestou a ženíchom.

Britský princ William a jeho manželka Kate  na...
Holandský kráľ  Willem-Alexander a kráľovná...
+13Švédska princezná Viktória a jej manžel, princ...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jordánsko #kráľovská svadba #Husajn bin Abdalláh

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...