Princ Harry opäť v Londýne, z jeho úst padali obvinenia: Otrasné správanie, obťažovanie, podnecovanie nenávisti

Britský princ Harry kritizoval "otrasné správanie tlače" na úvod krížového výsluchu na londýnskom vrchnom súde, kde žaluje vydavateľa bulvárneho denníka Daily Mirror za nezákonné postupy pri zhromažďovaní informácií.

06.06.2023 13:27
harry Foto: ,
Britský princ Harry prišiel na londýnsky vrchný súd.
debata (1)

Harry uviedol, že mediálne obťažovanie od mladosti vnášalo paranoju do jeho vzťahov a nakoniec sa kvôli neustálemu zasahovaniu aj s rodinou odsťahoval do Spojených štátov.

Britský princ Harry prišiel na londýnsky vrchný...
Britský princ Harry prišiel na londýnsky vrchný...
+7Britský princ Harry prišiel na londýnsky vrchný...

Harry obviňuje vydavateľa denníkov Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People, skupinu Mirror Group Newspapers (MGN) z používania nezákonných metód v rokoch 1991 až 2011. Skupina MGN sa k tomuto konaniu už skôr čiastočne priznala a ospravedlnila sa zaň, dodala však, že v niektorých prípadoch informácie získala legálne, okrem iného od vysoko postavených asistentov kráľovskej rodiny. Poprela tiež niektoré princove tvrdenia, napríklad, že sa nabúravali do telefónov za účelom odpočúvania. Harry navyše podľa nej žalobu podal príliš neskoro.

Princ Harry Čítajte viac Sám ako prst... vystrúhal úsmev, ale momentky princa Harryho z korunovácie pôsobia smutne. S bratom sa minuli

Súd, ktorý začal zhruba pred mesiacom, v utorok pokračoval výsluchom princa Harryho, ktorý vedie právnik MGN Andrew Green. Krátko predtým bolo zverejnené Harryho písomné svedectvo, v ktorom uviedol, že sťahovanie do USA bolo „z veľkej časti spôsobené neustálym zasahovaním, podnecovaním k nenávisti a obťažovaním zo strany bulvárnej tlače“.

Princezná Kate v centre na podporu rodiny vo...
Princezná Kate v centre na podporu rodiny vo...
+12Princezná Kate v centre na podporu rodiny vo...

Týkalo sa to podľa neho všetkých aspektov jeho súkromného života, „čo malo zničujúci vplyv“. „Mali sme tiež veľké obavy o bezpečnosť nášho syna,“ uvádza sa v dokumente, ktorý zverejnil súd. Harry má s manželkou Meghan syna Archieho a dcéru Lilibet.

Princ William (vľavo) a princ Harry Čítajte viac Tajné stretnutie Harryho a Williama s mužom, ktorý zohral v živote ich matky kľúčovú rolu

Green začal výsluch otázkami na 147 článkov, ktoré tvoria základ Harryho žaloby. Pýtal sa, či si princ pamätá, kedy ich prvýkrát čítal a aké mu spôsobili problémy. Harry uviedol, že hoci si v mnohých prípadoch nespomína na presnú chvíľu, kedy ich prvýkrát videl, „každý z týchto článkov hral dôležitú úlohu – deštruktívnu úlohu – v jeho dospievaní“.

„Úplnú väčšinu (článkov) čítali iní ľudia z môjho okolia… ich správanie sa v mojom okolí nevyhnutne zmenilo a o niektorých článkoch som bol informovaný,“ dodal Harry.

Harryho právnik David Sherborne už v pondelok vyhlásil, že princ bol odmalička predmetom tisícok príbehov MGN a preto bol pravidelným terčom nezákonného správania. Obeťou odpočúvania podľa neho bola aj Harryho zosnulá matka princezná Diana.

Harry sa mal na súd dostaviť už v pondelok, ale neurobil tak, pretože v nedeľu oslavovala druhé narodeniny jeho dcéra Lilibet a nestihol tak skorší let zo Spojených štátov. Sudca Timothy Fancourt uviedol, že bol jeho neprítomnosťou prekvapený.

Tridsaťosemročný syn britského kráľa Karola III. je od 19. storočia prvým vysoko postaveným členom kráľovskej rodiny, ktorý vypovedá pred súdom. Naposledy vystúpil v roku 1891 ako svedok jeho predok, kráľ Eduard VII., ktorý Británii vládol v rokoch 1901 až 1910, v súdnom procese týkajúcom sa hazardných hier.

Princezná Kate z Walesu prichádza na...
Princ William a princezná Kate z Walesu na...
+49Princ William a princezná Kate z Walesu na...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #súd #bulvár

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...