Pre princeznú Kate bola Olena Zelenská špeciálnym 'prvým' hosťom, teraz sa s ňou na Ukrajine stretla extrémne obľúbená členka kráľovskej rodiny

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie (59) sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil v pondelok Londýn.

30.04.2024 08:03
Russia Ukraine War Foto: ,
Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a Olena Zelenská v katedrále v Kyjeve.
debata (1)

Britské ministerstvo zahraničných vecí spresnilo, že Sophie sa počas pondelkovej návštevy Ukrajiny stretla s obeťami, ktoré prežili sexuálne násilie a mučenie, ako aj s vysídlenými ženami a deťmi, ktoré boli deportované do Ruska a následne vrátené do vlasti. „Dozvedela som sa viac o situácii vo všetkých jej realitách. Čo je, samozrejme, smutné,“ povedala Sophie v prejave počas recepcie v rezidencii britského veľvyslanca.

Vojvodkyňa Sophie vyjadrila úctu civilným...
Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a Olena Zelenská...
+6Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a Olena Zelenská...

„Ľudská cena vojny je veľmi skutočná a viem, že každý tu to nesmierne intenzívne pociťuje… Je pravda, že ženy a dievčatá platia najvyššiu ľudskú cenu,“ dodala s tým, že znásilňovanie sa využíva ako vojnová zbraň, na ponižovanie a deštrukciu a" musíme sa zlepšiť v snahe zabrániť tomu, aby sa to dialo". Ruská armáda je na Ukrajine obviňovaná z množstva incidentov spojených so znásilňovaním a sexuálnym násilím, píše AFP.

Vojvodkyňa tiež vyjadrila úctu civilným obetiam, ktoré pred dvoma rokmi zahynuli počas krvavej ruskej okupácie mesta Buča neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev. Stretla sa tiež s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a jeho manželkou Olenou, aby vyjadrila svoju podporu obetiam, ktoré prežili sexuálne násilie.

zväčšiť Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a Olena Zelenská... Foto: SITA/AP, Anatolii Stepanov
Russia Ukraine War Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie a Olena Zelenská v katedrále v Kyjeve.

Sophie pred objektívmi pózovala v šatách Etro za 1 251 libier, ktoré zdobili pestrofarebné kvety. Štýlové manžetové rukávy a golierový výstrih vytvorili sofistikovaný look, ktorý doplnila krémovými mokasínami v hodnote 179 libier so zlatým zdobením od Nicoly Sextonovej.

zväčšiť Olena Zelenská (vľavo) a dánska korunná... Foto: SITA/AP, Claus Fisker
Olena Zelenská (vľavo) a dánska korunná princezná Mary Olena Zelenská (vľavo) a dánska korunná princezná Mary sa spoločne zúčastnili na bohoslužbe v Haderslev Cathedral v Dánsku.

Olena Zelenská (46) sa už stretla s viacerými členmi kráľovských rodín. V auguste 2023 prijala pozvanie od dánskej kráľovskej rodiny, po boku kráľovnej Mary navštívila napríklad Haderslev Cathedral v Dánsku.

V septembri 2022 sa Olena Zelenská stretla v Buckinghamskom paláci v princeznou Kate. Pre manželku princa Williama bolo stretnutie jej prvou oficiálnou audienciou v úlohe princeznej. Zelenská sa zúčastnila aj na pohrebe kráľovnej Alžbety II.

zväčšiť Princezná Kate a Olena Zelenská na zábere z... Foto: Kirsty O'Connor / PA Images / Profimedia
kate Princezná Kate a Olena Zelenská na zábere z roku 2022 počas návštevy v Buckinghamskom paláci.

Sophie je manželkou britského princa Edwarda, najmladšieho syna zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Nežná blondínka sa v posledných rokoch stala blízkou oporou zosnulej panovníčky a podľa britských médií bola práve ona najobľúbenejšou spomedzi všetkých jej neviest. Narodila sa 20. januára 1965 v Oxforde. S princom Edwardom sa zoznámila v roku 1987 a randiť spolu začali až v roku 1993. Po piatich rokoch nasledoval sobáš, spoločne vychovávajú dve deti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sophie #Olena Zelenská #vojvodkyňa z Edinburghu

+ Prejdite sa dnes v prírode a hľadajte nové podnety pre radosť.
Neprenášajte si zlú náladu z práce domov,...

+ Čím dlhšie spať budete, tým budete neproduktívny a nič nespravíte.
Finančná gramotnosť je najlepším nástrojom...