Oldo Hlaváček: Ak je rodina pokope, staroba je krásna

Herec Oldo Hlaváček má sedemdesiatosem rokov. So svojou manželkou Boženou (74) je už neuveriteľných 55 rokov. „Ešte donedávna som nevedel, že rozviesť sa je možné,“ povedal herec.

03.10.2012 14:22
Oldo Hlaváček Foto:
Herec Oldo Hlaváček s manželkou Boženkou.
debata

Čo je podľa vás pozitívne na starobe?
Príjemné na nej je to, že už žijeme, ako sa hovorí, „all incslusive“. Prácu, problémy a starosti už máme dávno za sebou a už sa môžeme zaujímať len o to, čo budeme mať zajtra na raňajky, na obed, na večeru a dbali na to, aby sme sa neprejedali a žili striedmo a triezvo. Na takýto život v symbióze však treba, aby rodina bola pokope. To je veľmi dôležité! Potom je staroba krásna. Pekné na nej je aj to, že sa môžeme rozprávať o našich vnúčatách. Naša úspešná fotomodelka Michaela je práve v New Yorku, jej stále krajšia sestra Lucinka zas študuje v Taliansku. Okrem toho máme ešte tri vnúčatá Olduška, Filipka a Ivu Lukréciu. No nie je to radosť? Bol by som rád, keby sa všetci na Slovensku mohli takto pekne rozprávať o svojich deťoch a rodinách. Do istej miery to závisí od rodičov, ale do veľkej miery od zriadenia, v ktorom žijeme.

Hovorí sa, že keď sme deti, dni sa nám zdajú strašne dlhé. V starobe by potom naopak, mali utekať… Aké sú tie vaše dni?
Máme zopár známych dôchodcov v našom veku, ktorí ráno vstanú a desia sa, čo budú, preboha robiť. Nudia sa a najšťastnejší sú, keď celý deň preležia pred televízorom. To je umieranie nudou! My s manželkou naopak nemáme na nič čas. Ja si musím každý večer napísať, čo všetko musím na druhý deň stihnúť a čo spraviť v prvom rade, aby som niečo nepremeškal.

Prezraďte, o aké činnosti sa jedná?
Činnosť číslo jeden je zaváranie. Zavárame marhule, slivky, nakladáme hrušky, sušíme jablká. Každá tá práca je radostná, nie úmorná. Ale máme jej nekonečne veľa! Okrem toho ja chodím ešte stále hrávať. Hrám v bratislavskom Národnom divadle a mám tiež predstavenia aj vo zvolenskom divadle, takže sa aj dosť nacestujem.

V mladosti zvykne človek plánovať, čo všetko bude robiť na dôchodku. Zaujíma ma, či ste si niečo takto plánovali a teraz si pomaličky plníte, alebo to bola naivná predstava.
S manželkou sme sa spoznali, keď som mal 23 rokov. Vtedy som jej povedal, čo všetko urobím dovtedy, kým budem vládať robiť. Všetko som splnil, okrem medveďa. Povedal som, že budeme mať v záhrade medveďa – tá jediná vec nevyšla. Všetko ostatné ako domček, záhrada, auto… všetko máme. Ale museli sme robiť! To sa nedá dosiahnuť so založenými rukami.

Podľa štatistiky sa dnes rozpadá takmer každé druhé manželstvo. Čo si o tom myslíte, prečo je to tak?
Keď som bol mladý, vzťah človeka k človeku bol iný. Jeden druhého sme si vážili. Ešte donedávna som ani nevedel, že rozviesť sa je možné. Ale už aj v našej rodine prišlo k rozvodom a nevedeli sme tomu zabrániť. Čudujem sa, pretože my sme synom boli skutočne vzorom. Stále som však zástancom myšlienky, že prekonať, pretrpieť sa dá všetko. Netreba sa rozvádzať.

debata chyba

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...