Vydražili obraz Gerharda Richtera, ktorý predával Clapton

Britský hudobník Eric Clapton prostredníctvom aukčného domu Sotheby's predal obraz nemeckého maliara Gerharda Richtera. Anonymný zberateľ za maľbu s názvom Abstraktes Bild (809-4) v piatok v Londýne zaplatil 21,3 milióna libier (v prepočte približne 26,4 milióna eur).

14.10.2012 10:00
Eric Clapton Foto:
Eric Clapton
debata

Richterova medzinárodná povesť ako jedného z najžiadanejších súčasných umelcov sa dnes opäť potvrdila," uviedol riaditeľ Sotheby's Alex Branczik. Cena výrazne prekonala odhady, ktoré hovorili o deviatich až dvanástich miliónoch libier (11,2 až 15 miliónov eur), a tiež ide o najvyššiu sumu zaplatenú za dielo tohto rodáka z Drážďan.

Abstraktes Bild 809–4 je súčasťou série štyroch obrazov, ktoré 80-ročný Richter vytvoril v polovici 90. rokov minulého storočia. Clapton, ktorý má rozsiahlu zbierku umeleckých diel, vlastní aj ďalšie dva obrazy z tejto série, pričom všetky tri kúpil na aukcii v roku 2001 za 3,4 milióna dolárov. Štvrtý obraz sa nachádza v spoločnej zbierke Tate a National Galleries of Scotland. Richter je momentálne najdrahším žijúcim maliarom, vlani sa jeho diela predali dovedna za viac ako 200 miliónov dolárov.

Šesťdesiatsedem­ročný Eric Clapton je považovaný za jedného z najlepších gitaristov na svete a časopis Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil medzi najlepších hudobníkov v dejinách. Jeho meno je trikrát zapísané v Rock'n'rollovej sieni slávy – dostal sa tam ako sólový umelec, člen skupiny The Yardbirds a kapely Cream. Na svojom konte má 17 hudobných cien Grammy a v roku 2004 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria za prínos hudbe. Medzi jeho najznámejšie piesne patria Cocaine, Layla, Tears in Heaven, či jeho verzia I Shot the Sheriff od Boba Marleyho. Vlani v marci vydražil za 2,15 milióna amerických dolárov 70 svojich gitár, pričom výťažok z aukcie venoval na konto protidrogového a protialkoholického centra Crossroads Centre na ostrove Antigua. Toto centrum založil v roku 1998 po tom, ako porazil vlastnú závislosť od alkoholu a heroínu.

debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...