Herec a filmár Kenneth Branagh dostal rytiersky titul

Severoírsky herec a režisér Kenneth Branagh včera od britskej kráľovnej Alžbety II. v Buckinghamskom paláci prijal rytiersky titul. Tejto pocty sa mu dostalo za jeho prínos divadlu a spoločnosti v Severnom Írsku.

10.11.2012 15:40
debata

Päťdesiatjedenročný rodák z Belfastu uviedol, že sa cíti pokorne, hrdo a neuveriteľne šťastne. „Som veľmi rád, že sa to podarilo v rok kráľovninho diamantového jubilea a olympijských a paralympijských hier. Pre Veľkú Britániu to bol poriadny rok a ja som veľmi poctený tým, že som jeho malou súčasťou,“ povedal. Podľa jeho slov je tiež veľmi rád, že si ho kráľovná uctila v spojení s rodným Severným Írskom, pretože na svoj pôvod je veľmi hrdý.

Kenneth Branagh. Foto: SITA, John Stillwell
Kenneth Branagh Kenneth Branagh.

Uznávaný filmár a herec Kenneth Branagh sa najviac preslávil réžiou a účinkovaním vo viacerých adaptáciách diel Williama Shakespeara. Za snímku Henrich V. (1989) ho nominovali na Oscara v kategóriách Najlepší režisér a Najlepší herec v hlavnej úlohe a šancu za zisk najprestížnejšieho filmového ocenenia mal aj v kategórii Najlepší adaptovaný scenár za Hamleta (1996). Okrem toho režíroval ďalšie spracovania Shakespeara – Trojkráľový večer alebo Čo len chcete (1988), Veľa kriku pre nič (1993), Othello (1995), Ako sa vám páči (2006) a Márne lásky snahy (2000), pričom v niektorých si tiež zahral. Ďalšie dve nominácie na Oscara získal za réžiu krátkometrážneho filmu Swan Song (1992) a výkon v životopisnej dráme Môj týždeň s Marilyn (2011). Diváci ho poznajú i zo snímok Celebrity (1998), Wild Wild West (1999), Harry Potter a Tajomná komnata (2002), Valkýra (2008) či Piráti na vlnách (2009). Režisérsky aj herecky sa podieľal aj na snímkach Znovu po smrti (1991) či Frankenstein (1994) a vlani do kín uviedol svoj film o marvelovskom superhrdinovi Thorovi. Okrem piatich Oscarov ho nominovali aj na štyri Zlaté glóbusy, vyhral jednu cenu Emmy a tri sošky BAFTA.

debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...