Speváčka Olivia Rodrigo rozdávala antikoncepciu v Missouri, kde sú zakázané potraty

Na koncerte americkej popovej hviezdy Olivie Rodrigo v Missouri, kde sú zakázané potraty, si jej fanúšikovia mohli zadarmo vyzdvihnúť kondómy alebo núdzovú antikoncepciu, ktorú možno zvyčajne použiť do zhruba 72 hodín po pohlavnom styku.

15.03.2024 16:00
Olivia Rodrigo Foto:
Speváčka Olivia Rodrigo na pódiu.
debata

Informoval o tom server BBC News, podľa ktorého speváčka minulý mesiac začala kampaň s názvom Fund 4 Good, celosvetovú iniciatívu pre ľudí „usilujúcich sa o slobodu reprodukčného zdravia“.

Antikoncepcia, ako sú napríklad „pilulky po“, je v Spojených štátoch legálna. Potraty sú však v americkom štáte Missouri nelegálne, s výnimkou záchrany života tehotnej ženy alebo zabránenia ohrozeniu fyzického zdravia. Najvyšší súd USA v roku 2022 zrušil prelomové rozhodnutie v kauze Roeová verzus Wade z roku 1973, ktoré stanovilo právo na potrat plošne v celých Spojených štátoch približne do 22. týždňa tehotenstva a mnoho štátov potom interrupcie zakázala. Časť výťažku z koncertného turné Rodrigovej, ktorú preslávil hit Drivers License, pôjde na konto organizácie Fund 4 Good.

Aktivistka z linky Right by You, ktorá pomáha tínedžerom nájsť potratovú starostlivosť mimo Missouri, povedala denníku The Guardian, že Rodrigová charitatívnu organizáciu Right by You pozvala, ale bolo to ich rozhodnutie distribuovať antikoncepciu.

Republikánsky senátor za štát Missouri Bill Eigel napísal na X, že by sa speváčka mala „hanbiť“ za to, že rozdáva lieky spôsobujúce potrat. Postkoitálne antikoncepcie však tehotenstvu zabraňujú, nie ukončujú.

„Je skvelé vidieť, že Olivia Rodrigová využíva svoje platformy, aby zvýraznila dôležitosť reprodukčnej voľby,“ uviedla mimovládna organizácia MSI Reproductive Choices, ktorá v 37 krajinách poskytuje antikoncepčné a potratové služby. „Nikdy však nemožno nahradiť možnosť prístupu ku kvalitným službám sexuálnej a reprodukčnej zdravotnej starostlivosti od dôveryhodného poskytovateľa, kedykoľvek a kdekoľvek to potrebujete,“ dodala skupina.

Nie je to prvýkrát, čo Rodrigová zverejnila svoj postoj k potratom. Svoj debut na britskom hudobnom festivale Glastonbury v roku 2022 využila na protest proti zrušeniu rozsudku Roeová verzus Wade. „Som zničená a vystrašená, že kvôli tomu zomrie toľko žien a toľko dievčat,“ povedala Rodrigová. „Chcela som túto ďalšiu pieseň venovať piatim členom Najvyššieho súdu, ktorí nám ukázali, že im na slobode nakoniec naozaj nezáleží,“ povedala a spoločne s britskou speváčkou Lily Allenovou zaspievala jednu z jej piesní plnú vulgarizmov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Olivia Rodrigo

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...

+ Naučte sa byť disciplinovaný, prospeje to každému okolo vás.
Prinúťte sa pokračovať, určite neprestávajte v...