Tým, ktoré prehovorili, aj tým, ktoré nemohli... slová ocenenej režisérky pre obete sexuálneho násilia tnú do živého. Koľko predátorov ukrýva svet filmu?

Bol to večer filmových cien, ale nepatril len kinematografii. Na ostatných cenách Cézar, označovaných ako francúzske Oscary, sa v centre pozornosti ocitli prejavy niekoľkých žien a problematika sexuálneho násilia.

28.02.2024 00:00
France Cesar Awards Foto: ,
Režisérka Justine Triet na vyhlásení filmových cien Cézar.
debata (4)

„Rada by som tohto Césara venovala všetkým ženám… tým, ktoré uspeli, aj tým, ktoré zlyhali, tým, ktorým bolo ublížené a ktoré sa oslobodili tým, že prehovorili, aj tým, ktoré nemohli,“ vyhlásila 45-ročná režisérka Justine Triet, keď si preberala cenu za najlepšiu réžiu.

Adele Haenel Čítajte viac Mala len 12, on ju mal obchytkávať a bozkávať. Škandál okolo zneužívania francúzskej herečky má ďalší vývoj, reaguje aj ona

Trietovej snímka Anatómia pádu ovládla slávnostný večer a celkovo získala šesť cien. Triet sa stala len druhou ženou v histórii ocenení, ktorá získala cenu za najlepšiu réžiu. Zo sošky sa tešila aj nemecká herečka Sandra Hüller, ktorá je za svoj výkon nominovaná aj na sošku Oscara.

zväčšiť Herečka Sandra Hüller s cenou pre najlepšiu... Foto: SITA/AP, Aurelien Morissard
Sandra Hüller Herečka Sandra Hüller s cenou pre najlepšiu herečku za výkon vo filme Anatómia pádu.

Autorka oceňovaného filmu však nebola jedinou ženou, ktorá uprela pozornosť k problematike sexuálneho násilia. Ešte emotívnejší bol prejav francúzskej herečky Judith Godrécheovej, vedúcej osobnosti francúzskeho hnutia MeToo proti sexuálnemu obťažovaniu.

Herečka Judith Godreche na vyhlásení 49.... Foto: Profimedia
Judith Godreche Herečka Judith Godreche na vyhlásení 49. ročníka filmových cien Cézar.

Päťdesiatdvaročná hviezda obvinila dvojicu francúzskych režisérov, že ju zneužili, keď bola mladou dievčinou, a na víkendovom ceremoniáli odsúdila „mieru beztrestnosti, popierania“ vo filmovom sektore. „Prečo dopustiť, aby toto umenie, ktoré tak veľmi milujeme, toto umenie, ktoré nás spája, bolo využívané ako zásterka pre nezákonné obchodovanie s mladými dievčatami,“ pýtala sa herečka, ktorá za svoje slová zožala mohutný potlesk.

Pozrite si tiež: Galériu z cien Film Independent Spirits Awards 2024
Herečka Lily Gladstone na vyhlásení cien Film...
Herečka Bel Powley v kreácii Marni na Film...
+24Herec Adam Brody.

Dialóg o sexuálnom násilí, obťažovaní a útokoch je vo Francúzsku v posledných rokoch stále intenzívnejší a podozreniam či obvineniam zo sexuálnych útokov čelia viaceré hviezdy francúzskej kinematografie. Len pár dní po prenose sa ozvala ďalšia žena, ktorú mal obťažovať herec Gerárd Depardieu. Na adresu známeho herca vznieslo obvinenia niekoľko žien, aj bývalých kolegýň z brandže. Známy je tiež prípad francúzskej herečky Adele Haenelovej, ktorú mal iba ako 12-ročnú obťažovať režisér Christoph Ruggia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie #sexuálne násilie #Cézar #Justine Triet #Anatómia pádu #Judith Godréche

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...

+ Vyvážená strava a dostatok vody sú základom dobrého zdravia.
Investovanie času do finančného vzdelávania sa...