Slovenka Koláriková a Češka Klímková zvíťazili v Elite Model Look

Hoci tento rok svet opustil John Casablancas, zakladateľ módnej agentúry Elite Model Managment a tvorca najväčšej modelingovej súťaže na svete - Elite Model Look, v jeho šľapajach a odkaze kráča svetoznáma agentúra ďalej. V stredu večer sa na Pražskom hrade konalo finále 22. ročníka Schwarzkopf Elite Model Look 2013.

05.09.2013 12:00 , aktualizované: 17:59
Barbora Koláriková (druhá zľava) a Češka Eva... Foto:
Víťazky finále Schwarzkopf Elite Model Look 2013 - Slovenka Barbora Koláriková (druhá zľava) a Češka Eva Klímková (tretia zľava) s topmodelkami Michaelou Kocianovou (vľavo) a Danielou Peštovou.
debata

Odborná porota vybrala zo šestnástky finalistiek dve víťazky. Za Českú republiku vyhrala mladučká Eva Klímková s azda najdlhšími nohami spomedzi finalistiek, Slovensko bude mať na svetovom finále Elite Model Look v Šanghaji zástupkyňu v Barbore Kolárikovej.

Víťazky finále Schwarzkopf Elite Model Look...
Slovenka Barbora Koláriková (vpravo) a Češka...
+37Slovenka Barbora Koláriková počas jednej z...

„Som nadšená a prekvapená. Vôbec som to nečakala,“ nešetrila tradičnými vetami po verdikte a slávnostnom vyhlásení výsledkov začínajúca modelka. Hoci by človek čakal plaché a neisté dievča, Barbora je neistá azda už len na vysokých podpätkoch. A vlastne možno ani to nie. „Nepatrím k dievčatám, ktoré sa odmalička učia chodiť v podpätkoch. Začala som vlastne len tento týždeň a som celkom šťastná, že som sa do toho pustila,“ vyhlásila pre Pravda.sk.

Plavovláska s medovým odtieňom kaderí priznala, že nevie, čo zavážilo pri rozhodovaní poroty a jej výbere. Jej slová neskôr potvrdil aj riaditeľ súťaže Saša Jány. „Pri českej osmičke finalistiek sme sa zhodli takmer jednoznačne. Ale so Slovenkami to bolo horšie. V hre boli tri mená a ešte päť minút pred rozhodnutím sme sa medzi sebou dohadovali, ktorú vybrať. Dovolím si tvrdiť, že každá z tej slovenskej osmičky by mohla pokojne vyraziť do Číny na svetové finále,“ uviedol pre Pravda.sk Jány. Prezradil tiež, že už dve z dievčat – nešpecifikoval však ktoré – majú podpísané opcie na exkluzívnu účasť na prehliadkach Prada a Calvin Klein. „Aj to svedčí o tom, že majú v sebe obrovský potenciál,“ vysvetlil.

Víťazka finále Schwarzkopf Elite Model Look... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Barbora Koláriková Víťazka finále Schwarzkopf Elite Model Look 2013 - Slovenka Barbora Koláriková.

Koláriková tuší, ako budú vyzerať prípravy na svetovú súťaž, kam pravidelne cestuje niekoľko desiatok potenciálnych modelingových hviezd z celého sveta. „Počas celého uplynulého týždňa sme sa venovali rozličným nácvikom chôdze, choreografie, mali sme fitingy – bolo to celkom namáhavé, ale stálo to za to. Čínske svetové finále bude určite oveľa väčšie a stresovejšie. Presne to očakávam,“ skonštatovala s hanblivým úsmevom. Už uvažuje nad tým, že v škole možno bude musieť nabehnúť na individuálny študijný plán. „Určite ju však nechcem prerušiť,“ zdôraznila.

Hoci mnohí kritici modelingových súťaži zvyknú poukazovať na to, že mladučké dievčatá sú ešte na svet módy nepripravené a že ich môže zvalcovať, Saša Jány tvrdí, že pripravenosť a ciele dnešných tínedžeriek sú už na oveľa vyššej úrovni než pred rokmi. „Je pravda, že sme sa v porote zhodli, že české finalistky majú pomerne jasne zadefinované ciele a ambície. Slovenky sú skromnejšie a miernejšie, ale to tiež môže byť výhoda,“ vysvetlil Jány. „Čo sa týka jazyka, je výborné, že už naozaj deväťdesiat percent dievčat sa za hranicami bez problémov dohovorí,“ doplnil.

Víťazka finále Schwarzkopf Elite Model Look... Foto: ELITE MODEL MANAGMENT
Eva Klímková Víťazka finále Schwarzkopf Elite Model Look 2013 za Českú republiku - Eva Klímková.

Na stredajšom finále, ktoré sa druhý rok po sebe konalo v priestoroch Španielskej sály Pražského hradu, sa šestnástka modeliek predstavila v kolekciách niekoľkých známych odevných značiek spoza hraníc – okrem iných Isabel Marantovej, Tsumiro Chisato, Rue du Mail či Vivienne Westwood. Jednotlivé prezentácie sprevádzala vizuálna šou na veľkoplošných LED obrazovkách. Spojovacím motívom bola príroda – jej čistota, krása a rast, ktorý v nej v kolobehoch prebieha. Podľa Sašu Jányho tento koncept korešpondoval s mladosťou, krásou a potenciálom šestnástich finalistiek.

Špeciálnymi prehliadkami boli kolekcie Art Deco Gallery a francúzskej módnej značky Dior, ktorú pre túto príležitosť priviezli špeciálne z Paríža. Kúsky z predkolekcie a kolekcie jeseň-zima však nepredvádzali začínajúce modelky, ale ich skúsenejšie a úspešnejšie predchodkyne – medzi nimi Michaela Kocianová, Michaela Hlavačková, Denisa Dvončová či Zuzana Stráska a Adriana Čerňanová.

O hudobný program sa postaral herec, moderátor a hudobník Ondřej Brzobohatý, ktorý mal v hľadisku silnú ženskú podporu – priateľku Taťánu Kuchařovú, ale aj mamu – herečku Hanu Gregorovú a sestru Rolu Brzobohatú. Medzi prominentami, ktorí sa usadili pod bielym lakovaným mólom, nechýbali topmodelky Pavlína Němcová a Daniela Peštová, herečka Jitka Schneiderová či modelka Petra Faltýnová – priateľka moderátora Leoša Mareša, ktorý celým večerom sprevádzal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Elite Model Look 2013 #Barbora Koláriková #Eva Klímková

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...