Bratislava bude mať módny víkend! Zdarma a s desiatkou tvorcov

Slovenskú módu len tak niečo nepoloží. Po nečakanom zrušení podujatia Bratislava Fashion Weekend sa dizajnéri zmobilizovali a spojili.

09.10.2013 19:54
Lenka Sršňová Foto:
Na akcii Fashion Live! Fashion Week Initiative novú kolekciu predstaví aj dizajnérka Lenka Sršňová.
debata

Výsledkom je podujatie Fashion Live! Slovak Fashion Week Initiative. Posledný októbrový víkend zaplní priestory Starej tržnice a sprístupni módu širokým vrstvám.

„Je pre nás veľmi dôležité prezentovať módu a som nesmierne rád, že sme sa dokázali spojiť a započať takúto iniciatívu,“ uviedol dizajnér Marcel Holubec, jeden z prezentujúcich sa tvorcov. Jeho kolegyňa Lenka Sršňová, ktorá v rámci akcie odprezentuje kolekciu Galaktika 2014, pripomenula, že návrhári nechceli dopustiť, aby došlo k zrušeniu podujatia, ktoré vytvára platformu pre súčasných, ale aj budúcich návrhárov.

Podujatie Fashion Live!, ktorého presný termín konania je od 25. októbra do 27. októbra, sa koná s výraznou podporou organizácie Slovak Fashion Council (SFC) a spoločnosti OLO-dressing. „Dvojročná spolupráca toho veľa vybudovala. Bola by škoda, keby sme naraz zavreli za všetkým dvere. S tým sme sa nemohli zmieriť,“ uviedla kreatívna riaditeľka podujatia Olo Křížová z OLO-dressing. V minulosti pracovala v tíme agentúry Stars Communication, ktorá dva ročníky Bratislava Fashion Weekendu zorganizovala, ten tretí (tohtoročný) však nečakane zrušila z dôvodu odstúpenia kľúčového finančného partnera. To, že sa tak stalo len pár dní pred konaním akcie, vyvoláva síce mnoho otáznikov. Sama Křížová však pripomenula, že bližšie podrobnosti nepozná.

Jej funkcia spolupráce s dizajnérmi je kľúčová aj preto, lebo sa s mnohými pozná. Dlhoročne spolupracuje so slovenskými autormi módy, ale tiež je rešpektovaným partnerom pre Slovak Fashion Council a jeho riaditeľku Danu Kleinert. Slovenská dizajnérka a hlava SFC pripomenula, že organizácia už dva roky pracuje na podpore domáceho odevného priemyslu. „Bolo pre nás samozrejmé podporiť dizajnérov práve na domácej pôde,“ uviedla Kleinert, ktorá s organizáciou SFC už pomohla odprezentovať sedemnásť tvorcov a značiek zo Slovenska na módnych týždňoch v Londýne a vo Viedni.

Aj pre nedostatok času sa nultý ročník akcie Fashion Live! Slovak Fashion Week Initiative bude konať takpovediac za sparťanských podmienok. Napríklad modelky z Exit Model Managment a celý tím, ktorý bude pracovať na ich prezliekaní či líčení a úprave vlasov, bude pracovať zdarma, prípadne za symbolickú gážu. „Nejaké sponzorské dary máme už prisľúbené. Sme veľmi radi, že časť partnerov, ktorá sa mala podieľať na Bratislava Fashion Weekende, sa s nami spojí aj na Fashion Live!,“ podotkla Křížová. K akcii už vznikli vizuály, ktoré vychádzajú z podtitulu módneho víkendu – tzv. Black Stage.

Desiatka prehliadok, ktorá sa v rámci podujatia uskutoční a kde sa odprezentujú dizajnérky Lenka Sršňová, Petra Póorová, Ľubica Poncik, Jana Kuzmová, dizajnéri Marcel Holubec, Lukáš Kimlička a Boris Hanečka a spolu s nimi aj Inpéria, La Famme a Ateliér 343, bude rozdelená do dvoch blokov. Päť módnych šou budú môcť návštevníci vidieť v sobotu 26. októbra, päť v nedeľu 27. októbra v priestoroch Starej tržnice. Prvá prehliadka sa začne o 16.00, posledná o 20.00. Stará tržnica ponúkne bezmála päť stoviek miest na sedenie a ďalšie miesta na státie. Dôležitým faktom a lákadlom určite bude, že vstup na prehliadky je zdarma.

Móda však nezostane len v priestoroch Starej tržnice. Dôležitou súčasťou akcie a iniciatívou Slovak Fashion Council, sú dizajnérske showroomy. Tie budú dostupné počas celého trvania akcie (už od piatka 25. októbra) v centre Kontakt na Ventúrskej ulici. V rovnakých priestoroch sa piatkovou Black & White Party odštartuje celé módne podujatie. Informácie o podobnom rozvrhu či detailoch akcie budú postupne pribúdať na Facebooku či oficiálne stránke SFC.

debata chyba

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...