Giorgio Armani tvorí aj v osemdesiatke. A stále to stojí za to!

Dizajnér Giorgio Armani sa do dôchodku nechystá, núka stále nové kolekcie a potvrdzuje svoje kvality aj po desaťročiach strávených v odevnom biznise.

12.07.2014 06:00
Giorgio Armani Foto: ,
Dizajnér Giorgio Armani v závere svojej prehliadky s kolekciou jeseň-zima 2014.
debata

Preslávili ho pánske obleky, ale aj ležérna a elegantná móda pre dámy. Jeho kreácie miluje Sophia Loren či Claudia Cardinale. Múzou mu je Cate Blanchett a svoju kreativitu realizuje na extravagantných dámach ako Lady Gaga. Zdá sa až neuveriteľné, že 11.¤júla oslávi osemdesiate narodeniny.

Rodák zo severotalianskej Piacenzy sa pôvodne vôbec neplánoval stať návrhárom, začal študovať medicínu a istý čas strávil prácou vo veronskej nemocnici. Možno to bola práve reálna skúsenosť, ktorá rozhodla, že muž s arménskou krvou v žilách po otcovi uprel zrak k celkom inej kariére. Začal dizajnom výkladov v módnom butiku La¤Rinascente, neskôr sa však Armani sústredil na dizajn samotných odevov – v tom čase výlučne pánskych. Ako prvý zamestnal talentovaného mladíka módny dom Cerutti a v roku 1975 sa modrooký Giorgio rozhodol konečne skúsiť šťastie pod vlastnou značkou.

Prehliadka Armani Privé prilákala celebrity

Pozrite si prehliadku Armani Privé, ktorú predstavil dizajnér v utorok 8. júla.

Fotogaléria
Prehliadka Armani Privé - jeseň-zima 2014 -...
Módna prehliadka Armani Privé - jeseň-zima 2014...
+19Módna prehliadka Armani Privé - jeseň-zima 2014...

Celkom prvá Armaniho kolekcia, ktorá vznikla pod jeho menom, bola pánska línia na sezónu jar a leto 1976, k nej pribudla aj dámska kolekcia. A veľkolepá kariéra tvorcu, ktorý bol v minulosti magazínom Forbes označený za najlepšie zarábajúceho talianskeho dizajnéra, sa mohla začať.

K Armaniho popularite výrazne pomohol film Americký gigolo s Richardeom Gereom v hlavnej úlohe. Obleky a kúsky odevov, ktoré hlavný hrdina nosil pred kamerou, boli typickým obrazom talianskej elegancie, ležérnosti, kvality a sexepílu. Svetový ošiaľ okolo Talianovej tvorby šiel ruka v ruke s rozširovaním jeho módneho impéria a postupne k značke pod jeho vlastným menom pribudla línia Emporio Armani, Armani Jeans či línie pre deti a v neposlednom rade aj parfumy a kozmetika.

V polovici 80. rokov podľahol zákernej chorobe AIDS dlhoročný Armaniho partner a spolupracovník Sergio Galeotti. Ani táto tragédia tvorcu nezastavila – skôr naopak. Svoju kreativitu sa viackrát ročne snaží pretaviť do kolekcií ready-to-wear aj línie haute couture, ktorá sa predáva pod názvom Armani Privé. Najbližšiu predstavil v utorok 8.¤júla, teda len tri dni pred oslavou životného jubiela, v Paríži.

3 x Giorgio Armani

  • ako prvý dizajnér v histórii ponúkol svetu živý prenos zo svojej prehliadky haute couture v roku 2007
  • jeho príjem odhadol magazín Forbes v roku 2001 na 1,7 miliardy dolárov
  • je prezidentom basketbalového klubu Olimpia Milano a veľký fanúšik klubu Inter Milano

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miláno #jubileum #dizajnér #Giorgio Armani #osemdesiat #pánske obleky #dámska móda

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....