Nahé krivky ako z rozprávky: Takto maľujú na telo Slováci

Nielen na maliarske plátno, aj na nahé ženské telo sa dá maľovať. Maľovanie na telo má silné korene v krajinách ako Japonsko, Afrika, Veľkonočné ostrovy či Grécko.

09.02.2010 02:43
Majstrovstvá Slovenska v maľovaní na telo Foto:
Filmový megahit Avatar zasiahol aj do tvorivosti umelcov v body-arte. Takto vyzerala modelka v slovenskej ´avatarovskej´ verzii.
debata

Body art je umenie, ktoré pramení už z dávnych čias. Ľudia si maľovaním skrášľovali telá – či už rôznymi farbami alebo tetovaním – prakticky od nepamäti. Už staré, primitívne kmene mali rituálne zvyky, v rámci ktorých používali tetovanie nielen na výzdobu tela, ale aj ako zdôraznenie svojich výnimočných vlastností. Krvavou a bolestivou cestou získaný motív mal nositeľa ochrániť pred zlými silami.

Modelka Barbora stvárňujúca "Pani... Foto: Dávid Popovič
Majstrovstvá Slovenska v maľovaní na telo Modelka Barbora stvárňujúca "Pani Zimu", kontroluje, či vzbudzuje mrazivý dojem naozaj všade...

Na VI. ročníku Majstrovstiev sveta v bodyarte 2010, ktoré sa konali v rámci výstavy Interbeauty v bratislavskej Inchebe, sa zúčastnilo so svojimi modelkami osem súťažiacich – sedem žien a muž, ktorý je, mimochodom, vojakom z povolania s hodnosťou majora. Súťažilo sa vo voľnej disciplíne, na telo sa maľovalo podľa vlastného návrhu na tému „rozprávka“.

Ivana Hupková dorába zadoček "Snehovej... Foto: Dávid Popovič
Majstrovstvá Slovenska v maľovaní na telo Ivana Hupková dorába zadoček "Snehovej kráľovnej", modelky Andrei.

Koncepcia súťaže povoľovala maľovať na celé telo, pričom modelka pred samotnou súťažou nesmela mať na tele predkreslené vôbec nič – ani len ceruzkou. Na maľovanie bol vymedzený čistý čas cca 5 hodín. Súťažiaci si priniesli vlastné pomôcky a farby vrátane trblietok či make-upu a takisto rôzne materiály pre dekoráciu maľovaného tela. Na modelku sa farby nesmeli striekať ani používať žiadne šablóny, maľovať sa mohlo jedine ručne. Po 5 hodinách maľovania súťažiaci s modelkami vyšli na pódium, kde ešte približne polhodinku dolaďovali svoje „diela“.

Víťaz VI. ročníka Majstrovstiev Slovenska v... Foto: Dávid Popovič
Majstrovstvá Slovenska v maľovaní na telo Víťaz VI. ročníka Majstrovstiev Slovenska v bodyarte 2010 Šimon Szorad so svojou "Sirénou".

V rámci zadanej témy „rozprávka“ sa na pódiu ocitli napríklad Snehová kráľovná, Dúhová víla, modelka pomaľovaná ako Aladín, Tisíc a jedna noc, Siréna, ale aj modrá Avatarka zo súčasného oceňovaného a populárneho filmu Jamesa Camerona. Víťazom sa stal jediný súťažiaci muž – Šimon Szorad so svojou modelkou s motívom Siréna. Mimochodom, profesionálny vojak Szorad bol jedným z posledných Slovákov v Bagdade a jeho sestra Andrea Jacková je tiež niekoľkonásobnou majsterkou SR v bodyarte.

Pri tejto ,,Pani Zime" bolo veru niektorým...
"Tisíc a jedna noc" je len názov modelu alebo...
+10Jediným pomaľovaným mužským modelom bol Aladín.
debata chyba

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...