Roztiahnuté nohy, lascívne pózy - kampaň slávnej značky pobúrila!

Pohoršené reakcie vyvolala vo Francúzsku reklama slávnej módnej značky Yves Saint Laurent (YSL), ktorá ukazuje pochudnuté manekýnky v zmyselných pózach.

07.03.2017 10:58
debata
zväčšiť Modelka na jednom zo záberov reklamy na... Foto: Yves Saint Laurent
Modelka na jednom zo záberov reklamy na kolekciu Yves Saint Laurent. Modelka na jednom zo záberov reklamy na kolekciu Yves Saint Laurent.

Krátko pred stredajším Medzinárodným dňom žien sa na sociálnych sieťach objavili početné výzvy k zákazu kampane. Podľa ich autorov sa jedná o ponižovanie žien na sexuálny objekt. Kriticky sa podľa agentúry AFP vyjadril aj francúzsky úrad pre reguláciu reklamy ARPP.

Na jednej snímke reklamnej kampane má ležiaca žena so sieťovanými pančuchami provokatívne roztiahnuté nohy. Na inom má veľmi vychudnutá mladá žena vysoké podpätky, stojí na kolieskových korčuliach a skláňa sa ku stoličke spôsobom, ktorý kritici označujú za veľmi explicitný, nemravný. Podľa niektorých je to „reklama na anorexiu“, či dokonca „navádzania na znásilnenie“.

„Tieto plagáty sú bezpochyby prehreškom. Ponižovanie žien, predstavovanie žien ako osôb, ktoré sa ponúkajú, to je to, čo séria záberov predkladá mladému publiku, ktoré je krehké. Nie som si istý, že všetky tieto ženy-klientky mali chuť vyslať podobný signál,“ povedal AFP riaditeľ ARPP Stéphane Martin. Oznámil, že do konca týždňa etická porota úradu rozhodne o prijateľnosti kampane.

Už v pondelok však agentúra Reuters informovala o tom, že úrad požiadal vedenie YSL, aby zmenila reklamnú kampaň čo najskôr. „Reklamy sú veľmi vážnym porušením etických pravidiel reklamného priemyslu o zobrazovaní osôb v duchu osobnej dôstojnosti a rešpektu voči nim“. Definitívne rozhodnutie, či niečo také bude značke prikázané zo zákona, však padne až v piatok. Luxusná skupina Kering, ktorá vlastní značku YSL, sa zatiaľ k problému nevyjadrila.

Kioske in Paris .. @inezandvinoodh @hiandramartinez @ysl #SaintLaurent 9 rue de Grenelle 75007

Príspevok, ktorý zdieľa Anthony Vaccarello (@anthonyvaccarello),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #reklama #zákaz #pobúrenie #ponižovanie #Yves Saint Laurent

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...