Supermodelka Patitz: Som vidiecky typ, aj keď nenosím vrkoče

Tatjanu Patitz svet módy vníma ako jednu zo supermodeliek. Bola vzorom dokonalosti, dnes pracuje ako tvár odevnej značky pre ženy s neštandardnými veľkosťami. "Extrémna štíhlosť nie je atraktívna. Ani zdravá," hovorí dnes zanietená podporovateľka ekologických organizácií a charity.

05.11.2010 07:00
Tatjana Patitz Foto:
Bývalá supermodelka Tatjana Patitz nedávno navštívila Bratislavu.
debata

Patrili ste do malej skupiny modeliek, ktoré pred viac ako dvoma desaťročiami dostali prívlastok super. Zmenilo sa niečo od čias vašej najväčšej slávy?
Rozdiel je obrovský. Predovšetkým trh sa neuveriteľne rozrástol. Za mojich čias bolo všetko oveľa blýskavejšie. My modelky sme boli jedinečné. Žiadna z nás sa nepodobala na druhú – kariéra v modelingovom biznise trvala dlhšie. Dôkazom toho sú aj úspechy bývalých supermodeliek v súčasnosti. Dnešné dievčatá to majú ťažšie – keď začínajú, nikto ich nepozná. Nájde sa zopár, ktoré prerazia, ale je to naozaj náročné. Úlohy celebrít, ktoré nám v ére našej slávy prisúdili, dnes prebrali tváre z televízie, filmu.

Dnešný modeling je často kritizovaný ako negatívny vzor pre mladú generáciu. Vyziabnuté dievčatá, príliš mladé modelky na móle – aký na to máte názor?
V súčasnosti sa už väčšina zástupcov módneho priemyslu rozhodla podporiť stanovenie minimálneho veku modeliek. Či v New Yorku alebo v Miláne a Paríži – dizajnéri, modelingové agentúry a produkčné štáby sa dohodli, že nebudú obsadzovať dievčatá mladšie ako šestnásť rokov. To vnímam ako pozitívny krok. Na margo vychudnutých manekýnok môžem povedať len jedno – či ide o dievča alebo chlapca, extrémna štíhlosť nie je atraktívna. Naopak, pôsobí nezdravo a často aj signalizuje, že človek zdravotne nie je v poriadku. Vlastne ani neviem, kedy celý tento trend odštartoval.

Supermodelky v plnej zostave – zľava: Naomi... Foto: Peter Lindbergh
Supermodelky v plnej zostave – zľava: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington a Cindy Crawford. Supermodelky v plnej zostave – zľava: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington a Cindy Crawford.

Ale veď aj za vašich čias nosili modelky malé veľkosti?
Áno, modelky vždy nosili menšie veľkosti – lenže, kým kedysi bola bežná veľkosť číslo 36 a štíhlejšie dievčatá mali 34, dnes je to ešte menej. Veľkosť nula zodpovedá konfekčnej veľkosti zhruba 30 až 32. A musím podotknúť, že my sme boli ženské. Mali sme tvary, ktoré obdivovali muži aj ženy.

Prečo ste sa stali tvárou značky, ktorá ponúka oblečenie pre dámy s nadmernými veľkosťami?
Odevy z kolekcie Marina Rinaldi oslavujú ženu. Obliekajú ženy všetkých tvarov a veľkostí – dámy, ktoré majú boky, prsia. Zároveň však ide o kvalitné odevy – materiály, z ktorých sú vyrobené, sú naozaj vynikajúco spracované. Už druhú sezónu pracujem pre takúto značku a som nadšená. Nie som len tvárou z reklamy, ich šaty nosím rada aj v súkromí. Nehovoriac o tom, že aj profesionálny vzťah medzi mnou ako modelkou a firmou je na vysokej úrovni. Ide o obojstranne veľmi príjemnú spoluprácu.

Aké šaty nosíte najradšej v súkromí?
Skôr jednoduchšie. Samozrejme, mám doma zopár večerných modelov a pekných doplnkov – ale snažím sa obliekať v duchu jednoduchosti a účelnosti. Rada nosím pohodlné kusy odevov – džínsy, v lete sandále, v zime zase pohodlné čižmy. Nie som asi typická modelka.

Považujete sa viac za vidiecke či mestské dievča?
Určite som vidiecky typ. Do predstavy rúčej dievčiny s hustým vrkočom na pleci asi nezapadnem, ale k prírode mám blízko. Ovplyvňuje môj osobný štýl aj môjho ducha. Potrebujem okolo seba stromy, zvieratá. Pri nich nebudem tráviť čas v ihličkách a kokteilových šatách.

Tatjana Patitz bola hviezdou mnohých kampaní –... Foto: archív značky Versace
Tatjana Patitz Tatjana Patitz bola hviezdou mnohých kampaní – napríklad aj Versace.

Doma máte niekoľko zvierat – štyri kone, päť psov. Staráte sa o ne skutočne sama?
Samozrejme. Raz sa jednému môjmu koňovi niečo stalo a ja som mu dokonca musela dať injekciu. Keď o tom počula moja asistentka, bola v šoku. Musím priznať, že sama neznášam ihly. Lenže, ak si uvedomíte, že živému tvorovi treba pomôcť, podobné malé fóbie treba prekonať. Byť pripravený na situáciu, keď sa o niekoho treba postarať.

Dá sa to isté povedať aj o materstve? Pred šiestimi rokmi ste sa stali matkou syna Jonaha. Zmenil váš život?
Určite. Materstvo ma viac usadilo. Zoradilo moje životné priority, ponúklo mi jasnejšiu víziu života. Zároveň vnímam ako úžasnú príležitosť vidieť moje dieťa vyrastať – pozorovať, aká osobnosť sa z neho stáva. Je to fascinujúci pocit.

Lásku k prírode sa snažíte vybudovať aj v ňom?
Snažím sa. Vzťah k živým tvorom sa najlepšie formuje vtedy, keď vyrastáte obklopení zvieratami. Jonah zbožňuje zvieratá aj prírodu.

Takže spoločný voľný čas trávite najmä v stajni a v záhrade domu v Malibu?
Áno, veľa času trávime práve s koňmi. A keď syna vezmem na výlet, snažím sa vymyslieť mu zaujímavý a poučný program. Naposledy sme boli napríklad v Paríži a vzala som ho do prírodovedeckého múzea. Veľmi sa mu tam páčilo. Ale je to šesťročný chlapec – má rád behanie, skákanie. Občas ho len vezmem na prechádzku do parku, kde je detský kútik s trampolínami. To si vie naozaj užiť. A jeho poslednou mániou je pozeranie z okna počas letu – fascinuje ho, keď môže sedieť pri okne a hodiny sleduje oblohu.

Tatjana Patitz uzatvárala prehliadku Chanel v... Foto: SITA
Tatjana Patitz a Karl Lagerfeld Tatjana Patitz uzatvárala prehliadku Chanel v roku 2009, na snímke s Karlom Lagerfeldom.

Na Slovensko ste pricestovali na podujatie charitatívnej organizácie Kvapka nádeje. Prečo ste až teraz podporili benefíciu v prospech detí?
Je pravda, že dosiaľ som sa sústreďovala skôr na projekty z oblasti životného prostredia, podporovala som organizácie na záchranu delfínov či divých koní. Ale detské témy mi vždy boli veľmi blízke. Navyše som neprišla len sama za seba. Odevná značka, ktorej tvárou som, má naozaj široké aktivity v oblasti charity. Podujatie Kvapky nádeje som vnímala ako skvelú možnosť podporiť nemocnicu, ktorá sa stará o choré deti a snaží sa im život uľahčiť a zlepšiť. Veď som sama matka.

Ako sa vlastne človek zo sveta modelingu, nablýskaného sveta krásy upíše ochrane životného prostredia či filantropickým témam?
U mňa to bol prirodzený vývoj. Nemyslela som na seba, ale na môjho syna. Na ľudí okolo. Podporovať osvetu v oblasti ochrany životného prostredia je nutné v prospech ľudstva a jeho prežitia. Hoci práve sami ľudia môžu za to, čo sa deje s našou planétou. V posledných desaťročiach je využívanie prírodných zdrojov superrýchle. Akoby sme si neuvedomovali, že sa nestihnú obnoviť alebo sa už nikdy neobnovia. Ničíme oceány, vzduch, ktorý dýchame, je plný splodín a škodlivín. Náš vzťah k prírode je bezohľadný. Rada by som to zmenila.

Zapájate sa aj do rozličných protestných akcií ochranárskych organizácií?
Transparenty a demonštrácie – to nie sú aktivity, na ktoré by som sa orientovala. Skôr mi ide o zdravší život a podporu aktivít, ktoré ľudí privedú späť k šetrnejšiemu zaobchádzaniu s prírodou. Veď koľko vecí by sa mohlo zmeniť, keby sme napríklad produkovali menej odpadu. Nakupovali do papierových vreciek namiesto plastových tašiek. Vrátili sa k jednoduchšiemu spôsobu života. Myslím, že ak každý jednotlivec prispeje len drobnou aktivitou v prospech prírody, dokážeme urobiť veľké veci.

Je pravda, že sa chystáte produkovať dokumentárny film o záchrane divých koní?
Uvažujem nad tým. Celý projekt je skôr v predprodukčnom štádiu. Momentálne mám niekoľko pracovných aktivít, ktoré mi neumožňujú naplno sa na to sústrediť. Ale určite ten čas príde.

Stále predvádzate a fotíte, ste tvárou módnej značky. Čím sa cítite byť viac? Modelkou alebo ochranárkou?
Aktivity v oblasti ochrany životného prostredia vnímam veľmi osobne – už by som ich nedokázala zo života vyčleniť. Modeling je zase práca, ktorú robím naozaj dlho a tvorí veľkú časť môjho profesionálneho života. Nedá sa povedať, čím sa cítim viac. Mám veľa záujmov. Môj život tvoria a ovplyvňujú rozličné veci.

Tatjana Patitz

Narodila v Nemecku 25. marca 1966 a vyrastala vo Švédsku. V sedemnástich prerazila modrooká blondínka vo svete modelingu a zaradila sa do úzkej skupiny supermodeliek ako Linda Evangelista či Cindy Crawford. Jej modelingová kariéra sa dotýka práce pre značky ako Calvin Klein, Versace, Chanel či Giorgio Armani. Objavila sa na titulných stránkach Vogue, Elle alebo Harper´s Bazaar. Momentálne je tvárou značky Marina Rinaldi, ktorá sa orientuje na odevy pre ženy nadmerných veľkostí. Tatjana Patitz účinkovala aj v niekoľkých videoklipoch – napríklad od Duran Duran či v slávnom Freedom od Georgea Michaela, kde účinkovala spoločne so štvoricou najslávnejších modeliek tej doby. Dnes je z nej zanietená aktivistka za ochranu životného prostredia – je ambasádorkou nadácie Dolphin Aid na záchranu delfínov či podporovateľkou združení Save the Horses alebo Human Society.

Bývalá topmodelka Tatjana Patitz.
Bývalá supermodelka Tatjana Patitz nedávno...
+5Supermodelky v plnej zostave – zľava: Naomi...
debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...