Módu už netreba sledovať z prvého radu, dá sa aj z kresla

Prvé rady priamo pod prehliadkovým mólom môžu patriť medzi najprestížnejšie. Newyorský týždeň módy však už možno sledovať pohodlnejšie - priamo doma v kresle.

21.09.2011 12:15
Vera Wang - prehliadka - móda - fenomén - internet Foto:
Na prehliadku Very Wangovej sa prišla pozrieť aj Beyoncé (v strede) so sestrou Solange (vpravo). Obe sa stali témou diskusií na Twitteri.
debata

Módnym nadšencom stačí len čakať na naliehavú sms: „Rýchlo, o chvíľu sa začína prehliadka Very Wangovej.“ O minútu či dve môžu na monitore laptopu sledovať živý prenos toho, čo slávna návrhárka vymyslela na novú sezónu.

Priame online prenosy sú dnes už samozrejmosťou, ale v uzatvorenom prostredí exkluzívnej módy predstavujú čosi ako odvážne vykročenie do nového sveta. Podľa organizátorov sa na tohtoročnom newyorskom týždni módy s kolekciami na jar 2012 zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, ďalšie desaťtisíce ho sledovali online.

Prehliadku dizajnérky Very Wangovej sledoval... Foto: SITA
Vera Wang - prehliadka - móda - fenomén - internet Prehliadku dizajnérky Very Wangovej sledoval "celý" americký Twitter.

Z New Yorku sa naživo cez internet vysielalo 30 prehliadok a po prvýkrát boli dostupné aj na mobilných telefónoch. Server YouTube každé ráno priniesol menu na konkrétny deň. „Je to úžasná príležitosť, predstaviť prehliadky módnych návrhárov oveľa širšiemu okruhu divákov,“ povedala Christina Neault, výkonná producentka týždňa módy Mercedes-Benz.

Poodhaliť závoj zahaľujúci najnovšie módne trendy pomáhala aj internetová mikroblogerská sieť Twitter vďaka nadšeným komentátorom, ktorí sedeli priamo na módnych prehliadkach v newyorskom Lincolnovom centre. Nie vždy však ide len o módu. „LeAnn Rimes sedí v prvom rade vedľa Audriny Patridgeovej. Zaujímalo by ma, o čom sa rozprávajú,“ objavilo sa napríklad na Twitteri pri prehliadke módnej značky Badgley Mischka, kde sa k sebe naklonili country speváčka a herečka.

Modelka na prehliadke značky Lela Rose. Tiež ju... Foto: IMAGENET
Lela Rose - prehliadka - móda - fenomén - internet Modelka na prehliadke značky Lela Rose. Tiež ju sledovali nadšenci na internete.

Prehliadka sa sotva začala a twitterosféra už bzučala a rezonovala do toho okamihu prísne stráženým tajomstvom o novej kolekcii až po najmenšie detaily žltých šiat a kovových opaskov. „Som v raji barbín,“ napísala jedna z užívateliek. Druhá spresňovala: „Opísala by som to ako šik barbie módu.“ A podľa tretej užívateľky sledujúcej prehliadku z pohodlia domova bola „retro a veľmi sexi“.

Nie je však čas ďalej sa zaoberať fixáciou na najslávnejšiu bábiku sveta, pretože twitterstvo sa už musí venovať komentovaniu prehliadky Very Wangovej. „V prvom rade sedí Beyoncé,“ hlásil jeden zo vstupov, ďalší z lovcov slávnych mien hrdo identifikoval medzi divákmi bývalú ministerku zahraničných vecí USA Madeleine Albrightovú.

Tí, ktorí priame prenosy nemohli sledovať, si môžu dopriať aspoň odvar premiérového nadšenia napríklad na serveri First Comes Fashion alebo na stránkach jednotlivých návrhárov či značiek. Ponúka ich napríklad Oscar de la Renta alebo Milly de Michelle Smithová. Mnohí ďalší sú na Facebooku, ktorý napríklad firma Lacoste využila, aby newyorskú prehliadku sprostredkovala šiestim miliónom svojich stúpencov.

Prehliadku dizajnérky Very Wangovej sledoval...
Prehliadku dizajnérky Very Wangovej sledoval...
+5Na prehliadku Very Wangovej sa prišla pozrieť...
debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...