Modelky chcú ochranu práv: Žiadne nahé fotky, ani obťažovanie!

Modelky v USA v pondelok vytvorili skupinu na ochranu práv. Pred blížiacim sa newyorským Týždňom módy chcú presadiť niekoľko vylepšení pracovného prostredia.

07.02.2012 11:00
Robyn Lawley Foto:
Modelka Robyn Lawley na titulnej strane magazínu Elle.
debata
Modelka Robyn Lawley na titulnej strane... Foto: ELLE
Robyn Lawley Modelka Robyn Lawley na titulnej strane magazínu Elle.

Medzi nimi sa nachádza zabez­pečenie súkromia v zákulisí, aby nikto nemohol urobiť ich nahé fotky. Chcú tiež program dôverného poradenstva, ako si poradiť so sexuálnym obťažovaním, napísala agentúra Reuters.

Dvadsaťdeväťročná modelka Sara Ziff, ktorá v biznise pracuje od svojich 14 rokov, založila neziskovú skupinu Model Alliance. Podľa vlastných slov ju k tomu viedlo zistenie, ako toto odvetvie porušuje zákony o práci detí, ako sa vyhýba finančnej transparentnosti, a ako toleruje sexuálne zneužívanie na pracovisku.

„Väčšinou modelky začínajú kariéru ako maloleté a pracujú v neregulovanom podnikateľskom prostredí, kde panuje všeobecné povedomie o tom, ako ľahko sú nahraditeľné,“ uviedla Ziff vo vyhlásení.
Rada amerických módnych návrhárov (CFDA) uviedla, že poskytla Ziffovej poradenstvo, ako svoju skupinu založiť. „Zmeny prichádzajú z činov a skupina Model Alliance môže byť katalyzátorom zmien,“ povedal šéf CFDA Steven Kolb.

Návrhárka Diane von Furstenbergová, prezidentka CFDA, so skupinou spolupracuje. Počas newyorského Týždňa módy, ktorý sa začína vo štvrtok, chce zaviesť pravidlá, s ktorých pomocou zo zákulisia zmiznú fotografi aj všetci zamestnanci, ktorí tu nemajú nevyhnutné úlohy, aby modelky mali pri prezliekaní súkromie.

Modelka v zákulisí - nové odbory chcú zabrániť,... Foto: Reuters
Rosa Cha - jar 2009 - New York - zákulisie Modelka v zákulisí - nové odbory chcú zabrániť, aby fotografi mohli dievčatá fotiť, keď sa prezliekajú.

Dvadsaťdvaročná austrálska modelka Robyn Lawley, ktorá predvádza modely vo väčších veľkostiach, označila skupinu Model Alliance za úžasný nápad. „Veľa mladých dievčat prichádza do tohto priemyselného odvetvia a nemajú nikoho, kto by ich chránil. Táto skupina im pomôže uvedomiť si, že majú nejakú moc a že môžu povedať ‚nie‘ veciam, ktoré sa im nepáčia,“ vyhlásila.

„Začala som s modelingom, keď som mala šestnásť a snažila sa preraziť sama. Moji rodičia pri tom neboli a občas to bolo dosť nepríjemné,“ dodala Lawley. „Ale o tom sa nehovorí. Pretože keď niečo poviete, nedostanete ďalšiu prácu.“

Skupina už vytvorila návrh súpisu práv, ktorý má pomôcť modelkám požadovať spravodlivé zaobchádzanie a pracuje na vytvorení dôvernej služby poskytujúcej pomoc pri sexuálnom zneužívaní a obťažovaní.

„Myšlienka organizujúcich sa modeliek môže vyzerať nezmyselne, a čo horšie, dokonca smiešne. Modelky rozhodne nie sú tými, koho by ste si predstavili, keď príde reč na detskú prácu alebo zlé pracovné podmienky,“ povedala bývalá modelka a novinárka píšuca móde Jenna Sauers.

„Nie je ale vôbec nič smiešne na pracovnej sile, ktorá je prevažne mladá, ženského pohlavia a chudobná, a pracuje pre najbohatšie a najmocnejšie módne značky,“ dodala Sauers, ktorá je v správnej rade Model Alliance.

„Modelky vyhrali v genetickej lotérii. Sú vysoké, krásne, dostávajú zaplatené za promenádu,“ uviedla Susan Scafidi, odborníčka na právo z newyorskej Fordhamské univerzity, ktorá sa do vedenia skupiny tiež zapojila. „Ale sú to tiež ľudské bytosti, nie sú to ramienka na šaty,“ dodala.

Na newyorskom Týždni módy predvedie svoje kolekcie na jeseň a zimu 2012 pred nákupcami, novinármi a celebritami približne 90 módnych návrhárov. Po New Yorku budú nasledovať Týždne módy v Londýne, Paríži a Miláne.

debata chyba

+ Vyvážená strava a dostatok odpočinku zlepšia vaše zdravie.
Finančná príležitosť sa ukáže, keď sa to najmenej...

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....