Toto je prvá Miss Amerika, ktorá nešla do plaviek! Mohla som sa najesť, vraví

Nia Imani Franklin sa v nedeľu stala prvou Američankou, ktorá vyhrala súťaž krásy Miss America po rozhodnutí poroty vyradiť doteraz neodmysliteľné defilé v plavkách.

10.09.2018 13:35
debata (34)
zväčšiť Miss Amerika 2019 Nia Franklin. Foto: SITA/AP, Noah K. Murray
Miss Amerika 2019 Nia Franklin. Miss Amerika 2019 Nia Franklin.

Organizátori ku kontroverznému kroku prikročili na podporu ťaženia proti sexuálnemu ponižovaniu žien, ktoré v USA presadzuje organizácie MeToo. Víťazka, ktorú do finálovej časti katapultovalo víťazstvo v regionálnej súťaží Miss New York, so zmenami v organizácii konkurze súhlasí. Vyradenie defilé v plavkách jej vraj umožnilo poriadne sa najesť. Navyše cíti, že rovnako ako ostatné účastníčky súťaže znamená jej osobnosť oveľa viac, než len to, čo reprezentuje jej postava.

Minuloročná víťazka Cara Mund korunovala novú...
Miss Amerika 2019 Nia Franklin v talentovej...
+3Miss Amerika 2019 Nia Franklin.

O titul Miss America 2019 sa v Atlantic City na východnom pobreží USA uchádzalo 51 žien, každý americký štát delegoval jednu kandidátku. Rozhodnutie nehodnotiť účastníčky súťaže podľa vzhľadu bolo oznámené začiatkom júna s tým, že na umiestnenie súťažiacich nebude mať žiadny vplyv ani odev, v ktorom sa účastníčky predstavia počas finálového večera.

Zmeny sú dôsledkom minuloročného škandálu, po ktorom sa vymenilo trojčlenné vedenie súťaže, v ktorom sú teraz výhradne ženy. Vlani v decembri sa v médiách objavili informácie, podľa ktorých si vtedajší porotcovia vymieňali v rokoch 2014–2017 e-mailové odkazy plné nevyberaných poznámok o vzhľade a inteligencii kandidátok. Niekoľko hlavných manažérov a porotcov muselo súťaž opustiť.

Minuloročná víťazka Cara Mund korunovala novú... Foto: SITA/AP, Noah K. Murray
Minuloročná víťazka Cara Mund korunovala novú Miss Amerika Niu Franklinovú. Minuloročná víťazka Cara Mund korunovala novú Miss Amerika Niu Franklinovú.

Zďaleka nie všetci ale s vyradením defilé v plavkách súhlasia. Pri oznámení, že kandidátky sa v plavkách neobjavia, obecenstvo v sále pred nedeľňajším finále hlasno pískalo a bučalo. Organizátori súťaží v 46 z 51 ame­rických štátov, ktoré finálovej časti predchádzajú, podľa agentúry AP žiadajú, aby vedenie federálnej súťaže v dôsledku zmien odstúpilo.

Miss America 2018 Cara Mundová, ktorá s vyradením defilé v plavkách nesúhlasí, novinárom oznámila, že jej Gretchen Carlson a Regina Hooper z vedenia súťaže vynadali a snažili sa ju umlčať. Na nedeľňajšom finále sa zúčastnila, ale prehovoriť smela len z predtočeného záznamu.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #bikiny #súťaž #promenáda #Miss Amerika

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...